Decizia de clasare a unui dosar penal, contestată la Târgu Secuiesc
Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Secuiesc a dispus clasarea dosarului privind săvârșirea infracțiunii de maltratare și schingiuire a animalelor, deschis în urma sesizării făcute de președintele asociației de protecție a animalelor Székely Kutya Klub din Târgu Secuiesc, Forró Béla, care a adus atât în atenția Poliției, cât și a presei cazul unei pisici prinse într-o capcană artizanală construită de un cetățean din Turia pe nume Varga Zoltán, care folosea un porumbel viu pe post de momeală.
În urma episodului dramatic prin care a trecut, pisica, al cărei proprietar este Pethő Sándor, a suferit o intervenție chirurgicală în urma căreia i-a fost amputat un picior, aceasta fiind singura ei șansă de supraviețuire.
Parchetul a dispus clasarea dosarului penal în baza referatului întocmit de către agentul șef-principal de Poliție din Turia, Valentin Iacob, care descrie împrejurările în care s-a produs neplăcutul episod, precizând că, după audierea suspectului, a descoperit că pisica respectivă nu a fost vizată de capcana instalată de Varga Zoltán. Conform informațiilor cuprinse în referat, acesta a adus de la stână o cloșcă cu 12 pui și, la trei zile după acest fapt, a constatat că i-au dispărut toți cei 12 pui, plus alte șase găini din gospodărie. Ulterior, văzând în grădină un dihor, a înțeles că acesta era vinovat de dispariția păsărilor și a luat decizia de a construi capcana respectivă, dar în niciun caz nu își propusese să prindă pisicile vecinilor.
În referatul transmis de către Poliția Turia către Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Secuiesc, nu se precizează însă nimic în legătură cu utilizarea porumbelului viu drept momeală pentru animale, ceea ce reprezintă o încălcare flagrantă a legislației privind tratamentul aplicat animalelor, tot astfel cum, în privința pisicii se arată doar că aceasta a suferit o intervenție chirurgicală și că trăiește, dar nu se specifică nicăieri că, de fapt, a rămas fără un picior în urma amputării.
Date fiind toate aceste aspecte, președintele Asociației de protecție a animalelor Székely Kutya Klub, Forró Béla, este hotărât să conteste decizia Parchetului din Târgu Secuiesc, considerând că referatul este incomplet și că ancheta făcută de Poliție are anumite scăpări, despre care nu poate spune dacă sunt voite sau nu.
Mai mult decât atât, Forró Béla susține că persoana care a încercat să prindă dihorul cu o capcană artizanală se face vinovată de braconaj și trebuie sancționată ca atare. „În privința referatului, am niște nelămuriri care mă frământă. Conform celei mai noi legi, 149/2015, domnul Varga este vinovat de braconaj. Dacă a constatat că în curtea dumnealui era un dihor, trebuia să anunțe vânătorii să vină să-l prindă, apoi să-l elibereze departe de gospodărie pe un câmp. Așa zice legea! Ca și căprioarele, dihorii sunt animale ocrotite prin lege și nu pot fi prinși în capcană. Domnul Varga putea cel mult să folosească ultrasunetele ca să îndepărteze dihorul, dar nu să încerce să îl omoare sau să îl prindă. Plus că producerea în sine de capcane reprezintă o contravenție. Eu înțeleg că poate se încearcă salvarea omului vinovat acum, dar nu înțeleg de ce se mai fac legi în țara asta dacă nu le respectă nimeni”, ne-a spus Forró Béla, care este hotărât să nu cedeze până când nu se va face dreptate în acest caz, despre care crede că este închis fără a fi soluționat corespunzător.
Președintele Asociației Székely Kutya Klub va fi pus în situația de a se adresa superiorilor procurorului care a dispus clasarea dosarului, dat fiind faptul că acesta nu a fost nicio secundă străin de anchetă, conform normelor procedurale, și cu toate acestea a dispus clasarea dosarului. „În orice dosar penal, cercetările se fac sub îndrumarea procurorului de caz, care supraveghează ancheta și cunoaște toate detaliile”, a precizat purtătoarea de cuvânt a IPJ Covasna, Nicoleta Marin.