De Ziua Naţională, Teatrul „Andrei Mureșanu” a luat în primire noul sediu
Teatrul „Andrei Mureșanu” din Sfântu Gheorghe a luat în primire noul său sediu, care a fost oferit de Primăria Municipiului chiar de Ziua Națională a României, 1 Decembrie, ca un cadou pentru întreaga comunitate românească, dar și pentru comunitatea maghiară care este binevenită la spectacolele propuse de TAM.
„Coincidență sau nu, am primit acest minunat cadou tocmai de Ziua Națională a României, iarăși un motiv în plus de bucurie căci comunitatea românească și-a primit cadoul mult așteptat, ceea ce nu cred că poate fi egalat cu nimic altceva. Din punctul de vedere al unei instituții de cultură, cred că acesta este cel mai mare plus pe care putea comunitatea românească să-l primească”, a spus managerul TAM, Anna Maria Popa, în cadrul unei conferințe de presă organizate în mod expres pentru a marca mutarea într-un sediu nou, pe care întreaga echipă TAM îl așteaptă de ani de zile.
La rândul său, primarul Antal Árpád și-a exprimat bucuria de a fi putut oferi un cadou comunității românești, și nu numai, cu prilejul unei zile cu o însemnătate istorică deosebită pentru țara noastră. „În timp ce pe agenda publică la nivel central sunt alte subiecte despre noi, dar nu pentru noi, la nivel local ne-am străduit și încercăm să rezolvăm problemele care credem că sunt importante pentru noi, cei care trăim aici împreună. Cred că a fost un gest – și mă bucur că a fost apreciat acest gest venit din partea municipalității – ca acest spațiu să fie predat pe 1 Decembrie”, a spus edilul care a adăugat că în opinia sa este important ca ambele comunități din oraș să se bucure împreună de cultură și momente artistice. „Eu cred că e important ca noi, românii și maghiarii din Sfântu Gheorghe, să căutăm cât mai multe momente care ne fac să ne bucurăm împreună și ne vom bucura cu siguranță și în acest spațiu împreună – români și maghiari – la diferite evenimente culturale”, a spus primarul.
Edilul a punctat totodată faptul că noul sediu TAM reprezintă un pas important și în privința pașilor care se fac în vederea obținerii titlului de Capitală Europeană a Culturii 2021 de către Sfântu Gheorghe. „Nu pot să nu fac referire la proiectul nostru de Capitală Culturală pentru că, de luni întregi, spunem că în această situație, în această lume nebună în care trăim, practic cultura este cea care poate să ne apropie și prin care putem să demolăm acele ziduri invizibile care există între oameni, între comunități și așa mai departe. În timp ce alții ridică ziduri, noi încercăm să demolăm ziduri. Cred că chiar și cu acest spațiu am demolat, dacă nu ziduri întregi, măcar câteva cărămizi care sunt în acest zid și asta încercăm să facem și în continuare”, a afirmat el.
Repetiţii pentru o nouă premieră
Pentru a-și exprima mulțumirea și bucuria de a-și vedea în sfârșit un vis împlinit, actorii de la „Andrei Mureșanu” au început deja să lucreze în spațiul proaspăt renovat și amenajat pentru ei, pe care tocmai l-au luat în primire. „Partea bună, de care suntem foarte mândri și bucuroși, este că deja repetăm în acest spațiu. După cum vedeți, ne-am întâlnit chiar în decorul următoarei noastre premiere, iar acest lucru ne ajută foarte mult, mai ales în contextul actual în care sunt tot mai multe probleme cu spații care se închid și se deschid. Pentru noi este o bucurie foarte mare că avem în sfârșit spațiul nostru și că putem să ne desfășurăm activitatea de acum înainte în cele mai bune condiții”, a spus managerul teatrului.
Concepută astfel încât scena să poată fi aranjată în funcție de viziunea regizorală, sala are o capacitate totală de 120 de scaune, ceea ce este suficient pentru publicul din Sfântu Gheorghe. „Inițial, credeam că n-o să avem posibilitatea să avem mai mult de 100 de locuri, dar în momentul în care am primit și scaunele și am început să le punem pe poziție, spre surprinderea noastră, capacitatea a ajuns la 120 de locuri, ceea ce este foarte bine și pentru publicul nostru este suficient”, a spus Anna Popa.
Directoarea TAM a decis să își arate mulțumirea față de întreaga echipă care a lucrat la realizarea noului sediu al instituției oferindu-le tuturor un cadou, respectiv o reprezentație a spectacolului „Sfântul din Sfântu Gheorghe”, care se va juca în mod expres numai pentru persoanele implicate în proiect. „A fost un efort mare. Eu, cel puțin, le sunt foarte recunoscătoare echipelor care au lucrat aici. Chiar am luat o decizie împreună cu colegii mei din teatru, atât partea de tehnic, cât și actorii, să jucăm un spectacol special pentru toate persoanele care au contribuit la realizarea acestui spațiu”, a spus Anna Maria Popa, care a subliniat că Primăria a predat lucrarea exact la data la care a promis că o va face, respectându-și toate termenele.
Relansare și reafirmare în fața publicului
Noul sediu reprezintă pentru Teatrul „Andrei Mureșanu” o oportunitate de relansare și reafirmare în fața publicului. De aceea, încă din lua decembrie, în noua sală sunt programate multe spectacole. „Programul este destul de intens. Din 16 până în 22 decembrie, jucăm zilnic pentru că avem acest of. Până acum, am avut întotdeauna probleme cu săli, cu împărțit de spații, acum, dacă avem spaţiul nostru, vrem să jucăm cât mai mult. Vrem să ne prezentăm tot repertoriul pentru că, în sfârșit, chiar putem”, a spus managerul TAM.
Astfel, începând cu 16 decembrie, când are loc o nouă premieră, „Trei rupturi”, în regia lui Radu Afrim, iubitorii de teatru sunt invitați să urmărească îndeaproape programul instituției care se anunță extrem de încărcat. În ziua de 18 decembrie se va juca spectacolul lansat în octombrie, „Contra Progresului” regizat de Cristian Ban, iar în ziua următoare, cei interesați vor putea viziona un spectacol invitat, „Kean”, realizat după texte de Shakespeare și Sartre, în care protagonist va fi Mihai Nițu, unul dintre actorii nou angajați la TAM. Nici cei mici nu vor fi lăsați de-o parte luna aceasta. Pentru ei, în data de 22 decembrie se va juca un spectacol care s-a bucurat de mare succes, „Doi galbeni”, în regia Mirelei Bucur.
Începând cu ianuarie 2016, oferta de spectacole a TAM va deveni cu mult mai bogată, pe lista reprezentațiilor din stagiune adăugându-se o comedie după Molière, în care rolul lui Orgon va fi interpretat de binecunoscutul actor Marian Râlea. „Este prima oară când colaborează cu teatrul nostru și este o foarte mare bucurie atât pentru public, pentru că vor avea ocazia să vadă într-adevăr un mare actor pe scena noastră. E un suflu nou și o bucurie și pentru echipă pentru că este un alt tip de colaborare”, a spus în încheiere Anna Maria Popa.