ACTUALITATE 9 septembrie 2022

De Ziua Eliberării: „Să fim noi aceia care depășesc obstacolele etnice, religioase, rasiale, de gen sau de oricare alt tip”

de Iulia Drăghici - Taraș | 1942 vizualizări

Ziua Eliberării Orașului Sfântu Gheorghe de sub ocupația horthysto-fascistă a fost marcată joi, 8 septembrie, în centrul reședinței de județ, cu o ceremonie militară, care a cuprins, printre altele, cântece de fanfară, o defilare și depuneri de coroane. 

În acest context, subprefectul Cosmin Boricean, persoana oficială care a deschis evenimentul, a avut un mesaj de unitate. 

„8 Septembrie 1944. Este ziua în care orașul Sfântu Gheorghe devine reper permanent pe harta orașelor libere ale lumii. Astăzi, 8 Septembrie 2022, celebrăm 78 de ani de la acțiunea militară complexă care a înfrânt dominația nazistă germană resimțită de-a lungul întregii Europe. 

Eliberarea oraşului Sfântu Gheorghe, de ziua Naşterii Maicii Domnului, transformă așezarea noastră în primul oraş românesc eliberat de către Armata Română din Ardealul ocupat. Astfel, devenim simbol al libertăţii redobândite pentru toţi românii, atât pentru cei puţini rămaşi pe loc, cât şi pentru cei care se întorceau în zonă, după patru ani de refugiu.

(...) Consider că este mai important să tragem concluziile și învățămintele necesare, fără a ignora, bineînțeles, contribuția forțelor armate și sacrificiile eroilor neamului. 

Astfel, cuvintele mele de astăzi îmi doresc să redea un mesaj de conștientizare asupra acestui concept de unitate, de întreg. Știm cu toții că vremurile pe care le trăim nu ne oferă doar avantaje, ele vin și cu resentimente, mai mult sau mai puțin justificate, dar și cu alte elemente favorabile dezbinării noastre ca și comunitate. Astăzi, în fața dumneavoastră, ca și reprezentant al Guvernului și ca locuitor al acestui oraș, fac apel la simțire și rațiune civică. Să fim noi aceia care depășesc obstacolele etnice, religioase, rasiale, de gen sau de oricare alt tip. Să fim noi aceia care alegem să rămânem uniți, prin aderarea la aceleași valori morale precum omenia, toleranța și grija față de semenii noștri. 

Precum forțele armate ghidate de către generalul Grigore Bălan, locotenentul Păiuș David sau caporalul Arambașa, la fel să ne apărăm și noi, unii pe ceilalți, pentru a rezista tuturor vitregiilor vremii, și să fim aproape unii de alții. Astfel vom putea proteja modul de viață, democrația, drepturile și libertățile fiecăruia dintre noi”, a transmis, în discursul său, subprefectul Cosmin Boricean. 

La eveniment au fost prezenți, pe lângă subprefecții Cosmin Boricean și Sebastian Cucu, și reprezentanți ai autorităților locale covăsnene din MAI și MApN, precum și cei ai structurilor militare din alte județe: Brigada 81 Mecanizată „Gen. Grigore Bălan”, Brigada 2 Vânători de Munte, Brigada 61 Vânători de Munte, Academia Forțelor Aeriene, Centrul Militar Județean Brașov, CMJ Harghita, Inspectoratul de Jandarmi din Brașov și alții. 

„Astăzi este zi de mare sărbătoare pentru întreaga creștinătate, în care sărbătorim și Ziua Eliberării Orașului Sfântu Gheorghe, pentru că într-o zi ca asta orașul a fost eliberat. Vă mărturisesc că, venind astăzi spre locul de desfășurare a ceremonialului și văzând tricolorul pe turla Primăriei, am încercat un exercițiu de imaginație, cum, acum 78 de ani, după lupte crâncene, cu pierderi de o parte și de alta, din care Armata Română a ieșit victorioasă, cu un efort supraomenesc, caporalul Arambașa a reușit să se cațăre pe clădirea primăriei și să arboreze Drapelul României, simbolizând astfel cucerirea orașului”, a spus locotenent-colonelul Dorin Neagu, comandantul garnizoanei Sfântu Gheorghe, la ceremonia de joi. 

Evenimentul a început la ora 10:00 și nu a durat mai mult de 30 de minute. A cuprins și depuneri de coroane sub placa de pe clădirea primăriei care comemorează evenimentul. 

Activități similare au loc în fiecare an. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.