ACTUALITATE 5 ianuarie 2016

De sărbători s-a mâncat mai mult, dar s-a băut mai puțin decât în anii trecuţi

de Mirela Cara Dragu | 564 vizualizări

Există în mentalitatea românească o tendință de a sărbători prin mâncare. O sărbătoare, indiferent care ar fi aceasta, fără o masă încărcată nu este văzută niciodată cu ochi buni. Cum întâmpinarea Anului Nou este asociată cu trecerea pragului către o altă etapă din viața fiecăruia dintre noi, o etapă proiectată cu optimism și zugrăvită într-o lumină strălucitoare, prosperitatea și bunăstarea care ar trebui să caracterizeze anul ce stă să înceapă sunt adesea „invocate” printr-o masă plină cu de toate.

Astfel, recomandările și avertismentele primite de la medicii și preoții care îndeamnă mereu la cumpătare, când vine vorba de mâncarea pe care o consumăm de sărbători, pălesc de multe ori în fața superstițiilor care impun consum de pește pentru a trece ușor prin noul an, un consum de boabe pentru a avea bani și multe alte asemenea alimente care presupun ingerarea unui amestec mare într-un timp scurt, ceea ce are adesea consecințe negative asupra sănătății.

Așa se explică de ce, în perioada sărbătorilor, la Spitalului Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf” din Sfântu Gheorghe, s-au prezentat 617 persoane care au acuzat dureri în zona abdominală și ale căror probleme au fost create de felul în care au înțeles să mănânce în această perioadă. Șapte dintre aceste persoane au ajuns chiar să fie internate, în vreme ce restul au depășit ușor acest moment. „Cei mai mulți au prezentat probleme ușoare, indigestii sau afecțiuni biliare din cauza unui consum mare de grăsimi sau a unei cantități prea mari de mâncare, însă nu au fost cazuri foarte grave”, ne-a spus purtătorul de cuvânt al Spitalul Județean de Urgență, Nagy-Demeter István.

Mâncarea nu este însă singura care devine un factor nociv pentru organism în această perioadă în care oamenii se bucură de vacanță, de familie și de atmosfera de petrecere. Alcoolul este al doilea factor care conduce către probleme de sănătate și, deși ar fi trebuit să sporească voioșia, sfârșește prin a-i trimite pe oameni la spital. Astfel, în perioada minivacanței care tocmai s-a încheiat, la Spitalul Județean de Urgență s-au prezentat 15 persoane în stare avansată de ebrietate, între care și un minor de 17 ani, care a fost internat la secția de Psihiatrie Infantilă, fiind de altfel singurul caz care a necesitat internare. „Comparativ cu anii trecuți a scăzut totuși numărul de probleme de alcool. Acum vreo cinci ani, erau peste 30 de persoane care veneau la spital după ce consumaseră prea mult alcool. Acum a fost mai bine”, a mai spus purtătorul de cuvânt al Spitalul Județean, care a precizat că în general nu au existat cazuri foarte grave și că totul a decurs în limite normale.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.