ACTUALITATE 12 februarie 2019

„De la venire, am dat un semnal de fermitate”

de Iulia Drăghici - Taraș | 5746 vizualizări

Interviu în exclusivitate cu noul șef al IPJ Covasna, comisarul-șef Liviu Pampu – Romanescu

Una dintre cele mai importante instituții la nivel județean, Inspectoratul de Poliție Județean Covasna (IPJ) Covasna are, de la sfârșitul lunii noiembrie, un nou conducător, în persoana comisarului șef Liviu Pampu – Romanescu. Postul a fost scos la concurs după o ieșire la pensie urmată de o perioadă de interimat și câștigat în cele din urmă de polițistul în vârstă de 45 de ani, cu o carieră de peste 20 de ani în Poliția Română și chiar experiență în funcții de conducere la Brașov, dar și București. Despre motivul care l-a determinat să vină într-un județ mic cum este Covasna, despre obiectivele sale, gândurile către covăsneni și cele despre meseria pe care o practică, în interviul următor, primul acordat de șeful IPJ presei covăsnene.

– CV-ul dumneavoastră ne arată că ați început cariera de polițist în 1996. De ce ați ales această meserie și nu oricare alta?

– Pentru că mi se pare cea mai frumoasă meserie de pe pământ. Am ales cariera asta cred că din clasa a IX-a. Mi-am dorit să fiu polițist toată viața și asta am realizat. În 1992, când am dat examen la Academia de Poliție era o concurență extraordinară. Nu știu acum e acum, dar atunci eram 21 de oameni pe un loc. Pot să vă zic că m-am pregătit trei ani pe tema asta, începând din clasa a X-a, eu urmând cursurile unui liceul real, la Colegiul „Andrei Șaguna” de la Brașov, matematică – fizică și mă pregăteam în particular la limbă străină, istorie și gramatică.

– V-a fost cineva apropiat model sau cum ați știut dintotdeauna că asta e meseria pe care trebuie și vreți să o faceți?

– Am știut întotdeauna. Nu am avut pe nimeni în familie care să fi lucrat în Poliția Română.

– După atâția ani de experiență, care e aspectul care vă place cel mai mult la meseria de polițist?

– Cel mai mult îmi place sentimentul că problema cetățeanului, care este dedusă cercetării organelor de poliție este rezolvată. Este un lucru extrem de important să intre cetățeanul pe poarta instituției, să vezi că i s-a întâmplat ceva și să reușești să deduci respectiva speță și să vezi că omul este mulțumit cu această rezolvare. Uneori ne sesizează și în scris lucrul acesta. Avem foarte multe scrisori de mulțumire și e un lucru care ne bucură.

– De cealaltă parte, cu siguranță există și părți mai puțin frumoase, ca în orice altă meserie. Din punctul dumneavoastră de vedere, care e partea cea mai urâtă a meseriei de polițist?

– Este o meserie care implică mult timp și de obicei persoanele care suferă sunt cele din familie. Să reușești un echilibru între viața de familie și viața de polițist implicat în activitatea pe care o desfășoară este uneori un lucru solicitant.

– Dacă v-ați putea întoarce acum înainte de 1996, dar cu trăirile de până acum, ați mai alege din nou această meserie?

– Aș alege fără niciun fel de îndoială aceeași cale.

– Ce episod trăit până acum în carieră l-ați povesti copiilor și nepoților în ceea ce privește cazurile dificile soluționate?

– Am lucrat în prima parte a carierei mele, timp de 13 ani, ofițer de cercetare penală. Am avut foarte multe spețe atât din domeniul investigațiilor criminale, dar și al investigării criminalității economice, foarte multe spețe grele pe care le-am lucrat și cred că aș avea ce să povestesc ulterior încetării raporturilor de serviciu.

– Ați putea să ne dați și acum un exemplu?

– Concret nu aș vrea, dar multe spețe au presupus un efort susținut. Una dintre cele mai importante spețe a fost despre o serie de furturi de locuințe care au fost comise pe raza municipiului Brașov, care au implicat eforturi susținute, dar care s-au soldat cu depistarea în flagrant a autorului și trimiterea sa în judecată.

– Din noiembrie 2018 ați preluat șefia uneia dintre cele mai importante instituții locale, Inspectoratul de Poliție Județean. Cu siguranță noua funcție vine cu multe responsabilități. Ce v-a determinat totuși să acceptați o astfel de provocare, dacă o putem numi așa?

– Vedeți dumneavoastră, cariera polițistului presupune anumite etape. Consider că lucrând în mai multe domenii, cercetări penale, investigații criminale, în ultima parte a carierei am condus o secție de poliție destul de grea din București, am considerat că acesta ar fi pasul următor, și anume să reușesc să diseminez experiența mea către colegi, ceea ce ar fi un lucru bun pentru Poliția Română, dar mai ales pentru cetățeni, în general.

– Cum a fost examenul pentru ocuparea postului de inspector șef la IPJ Covasna?

– A fost un examen extrem de solicitant, cu concurență mare, care a presupus materie extrem de variată, de la investigații criminale, domeniul managementului, asigurarea resurselor, criminalistică, cooperare. A fost un examen extrem de solicitant. M-am simțit ca în facultate.

– Ați lucrat și în orașe mai mari, chiar București sau Brașov. Cum se vede în ochii unui polițist cu așa experiență județul Covasna, din punct de vedere al infracționalității?

– Județul Covasna este o unitate administrativ – teritorială care nu ridică probleme mari în ceea ce privește infracționalitatea sesizată, un lucru extrem de important pentru cetățenii de aici. Ne asigurăm și încercăm să prevenim toată infracționalitatea judiciară produsă prin mare violență prin toate acțiunile preventive. E un inspectorat județean care are mai puține posturi decât alte posturi județene, tocmai din acest motiv, pentru că infracționalitatea sesizată este diminuată față de alte structuri de poliție, față de alte structuri în care am lucrat.

– Ce ați vrea, neapărat, să știe covăsnenii despre noul șef al poliției covăsnene?

– Despre mine? Aș dori să cunoască faptul că sunt o persoană perfecționistă, căreia îi place să se asigure că lucrurile sunt tratate ca la carte, atât în plan preventiv, cât și în planul combaterii infracționalității. De la venirea mea am dat un semnal de fermitate colegilor mei, deci nu vom închide ochii la niciun fel de încălcare a legislației și aș da un semnal către cetățeni să vină către noi, să se deschidă către poliția covăsneană și să ne sesizeze absolut toate lucrurile care necesită intervenția noastră.

– De asemenea, din perspectiva dumneavoastră, ce ar trebui să știe toată lumea despre această meserie, uneori blamată și defăimată, de polițist?

– Cetățenii ar trebui să știe că acest serviciu polițienesc are caracter continuu și uneori este dus la limita suportabilității familiale. Aș vrea să aibă încredere, în primul rând, că încercăm să fie lucrurile tratate cu celeritate și exact așa cum trebuie să fie, atât în plan preventiv, cât și în plan combativ. O cifră îmi vine îmi minte pe care cred ar trebui să o cunoască toți cetățenii: faptul că o treime din faptele penale cu autori neidentificați care sunt deduse cercetării poliției covăsnene sunt soluționate prin identificarea autorului. Sunt eforturi extrem de susținute ale colegilor mei, cu cifre mult peste media europeană. Aș vrea ca aceste eforturi să fie cunoscute.

– Pentru tinerii care se gândesc să facă demersuri înspre a deveni oameni ai legii, ce sfat sau recomandare aveți?

– Le recomand să vină către noi, să participe la activitățile preventive pe care le organizăm, de unde pot afla multe din activitățile noastre. Le transmit că este o muncă dificilă, dar plină de satisfacții în ceea ce privește rezolvarea problemelor, așa cum spuneam mai devreme. Îi îndrum să vină către noi, către școlile de agenți, către școlile de ofițeri de poliție și mai mult ca sigur că vor fi prinși de acest „microb” și vor avea satisfacțiile pe care le așteaptă.

– Tot apropo de recomandări, auzim foarte des în media și probabil și dumneavoastră auziți și mai des expresia „Eu vă plătesc salariile. Aveți grijă!”. Cum i-ați sfătui pe colegi să răspundă la astfel de provocări venite din partea cetățenilor cu care interacționează?

– Auzim, într-adevăr, destul de des această vorbă, dar să știți că toate activitățile noastre sunt în beneficiul cetățenilor, nu împotriva lor, chiar dacă uneori avem de suferit din pricina unor activități, mă refer la cea de constatare a contravențiilor. Reducerea accidentelor mortale a fost realizată tocmai crescând activitățile preventive. Deci dacă am reușit să reducem numărul accidentelor mortale, în condițiile în care numărul autovehiculelor este în continuă creștere de la an la an, de asemenea și cel al deținătorilor de permis de conducere este în creștere exponențială, iar numărul accidentelor grave care au avut ca urmare decesul persoanelor e în scădere, cetățeanul trebuie să se gândească de două ori înainte de a avea o atitudine adversivă față de momentul în care sunt opriți la volan și li se spune că au încălcat un regim de viteză, că nu au avut centura de siguranță. Aceste activități sunt realizate pentru siguranța persoanelor, și nu împotriva acestora.  

– Știm că IPJ Covasna este într-o continuă dinamică, în sensul că au venit recent în sistem foarte mulți polițiști tineri, dar, în același timp și ieșirile la pensie ale cadrelor cu experiență sunt numeroase. Cum fac față acești tineri polițiști responsabilităților?

– Fiecare polițist care este angajat din sursă externă sau din școlile Ministerului de Interne este supus unui proces de tutelă, adică este repartizat pe lângă un polițist cu experiență, alături de care efectuează activități inclusiv teoretice, alături de cele practice, evident, în teren, până în momentul în care ei confirmă că sunt apți de lucra în acest sistem dificil. De ce? Pentru că dinamica legislativă este accentuată și este nevoie de această tutelare a noilor polițiști. Desigur, la rândul lor, odată cu însușirea cunoștințelor teoretice, dar și cu experiența practică, sunt în stare și se ridică la nivelul și exigențele pe care le solicităm.  

– Dacă ați avea șansa să schimbați ceva în sistemul în care vă desfășurați activitatea, care ar fi acest lucru?

– Trebuie să vă spun că în fiecare zi schimbăm câte ceva, de asta suntem în posturi manageriale. Fiecare zi este o experiență, în dinamică, în fiecare zi schimbăm câte ceva relativ la modul de raportare la eveniment astfel încât ele să fie cât mai bine protocolate și cât mai bine gestionate.

– Dar în ceea ce privește sistemul la nivel național? Că l-ați văzut și de la București, îl vedeți și de aici. Ce ați schimba dacă ați avea această putere?

Mă voi gândi la subiect și vom comunica pe această temă.

– Cum stă IPJ Covasna în ceea ce privește tehnica de lucru, echipamente și așa mai departe?  

– Beneficiem, din fericire vă spun, de ajutorul concret al Direcției Logistice de la nivelul Inspectoratului General, suntem susținuți, avem activități în derulare. Sper ca sediul Inspectoratului Județean, care este unul extrem de modern și cu toate facilitățile necesare, să îl primim în folosință în cel mai scurt timp. Activitățile de asigurare logistică, de birotică și cele de a asigura mobilitatea Inspectoratului sunt asigurate ritmic și cred că avem tot ce ne trebuie pentru a presta un serviciu polițienesc de calitate.

– În final, aș mai vrea să știu care sunt principalele obiective pe care vi le-ați stabilit odată cu preluarea șefiei IPJ Covasna?

– Obiectivul principal pe care l-am stabilit în calitate de manager al Inspectoratului Județean este prevenirea delicvenței juvenile. Este un lucru extrem de important ca spațiul școlar să fie securizat, să nu avem evenimente grave. De asemenea, infracționalitatea stradală este o infracționalitate măruntă, care, în aparență, nu ridică mari probleme, dar deranjează. Infracționalitatea sesizată stradal, dacă o mențin colegii mei care aplică legea în stradă la parametri optimi este un lucru extrem de important pentru mine ca manager și pentru cetățeni în general.

 

 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Vasile Ungureanu, 12 februarie 2019
Felicitări domnule Comisar Șef, Inspector șef al I.P.J. Covasna Liviu Pampu-Romanescu, pentru accederea binemeritată în această funcție de mare responsabilitate. Vă doresc să aveți în citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.