ACTUALITATE 19 februarie 2013

Datorii de peste 3 milioane de lei la întreţinere

de Agerpres | 517 vizualizări

Cetăţenii din judeţul Covasna au datorii de peste 3 milioane de lei la întreţinere, iar aproape jumătate din această sumă a fost acumulată de asociaţiile de proprietari din Sfântu Gheorghe.

datorii_la_intretinere

Conducerea Societăţii Regionale de Gospodărie Comunală, care asigură servicii de apă şi canalizare oraşelor Sfântu Gheorghe, Târgu Secuiesc, Covasna şi Întorsura Buzăului, a precizat că valoarea restanţelor însumează aproximativ 3,1 milioane de lei, iar o parte dintre rău-platnici au datorii mai vechi de un an.

Societatea a întocmit un „top al ruşinii” în care a inclus primele zece asociaţii rău-platnice din municipiul Sfântu Gheorghe. Topul este condus detaşat de Asociaţia de proprietari „Căminul” cu o datorie de aproape 300.000 de lei, urmată de alte patru asociaţii din zona Cartierului Simeria, Pieţei Centrale, Váradi József şi Ciucului, cu restanţe de peste 100.000 de lei fiecare.

Gospodăria Comunală a dat publicităţii şi numele celor mai mari zece datornici din oraşele Târgu Secuiesc, Covasna şi Întorsura Buzăului. Cea mai mare datorie, de peste 19.000 de lei, a fost acumulată de o femeie din municipiul Târgu Secuiesc.

Jurista Gospodăriei Comunale, Aczél Kata, a declarat că majoritatea cetăţenilor obişnuiesc să-şi plătească cu prioritate facturile la gaz, curent, telefon, internet şi cablu, unde serviciile pot fi decuplate, şi lasă la urmă întreţinerea.

Pentru a-şi recupera banii, Gospodăria Comunală a încheiat contracte de cesiune a creanţelor cu asociaţiile de proprietari şi a început să ia măsuri directe împotriva datornicilor: fie le-a reeşalonat restanţele, fie i-a acţionat în judecată. În cazurile în care părţile nu au ajuns la o înţelegere s-a trecut la executarea silită a datornicilor, mergându-se până la scoaterea la licitaţie a locuinţelor.

„Noi am încercat pe cale amiabilă, am trimis notificări, somaţii, le-am oferit posibilitatea plăţii eşalonate. Unii au venit, alţii nu, iar pentru aceştia din urmă am cerut executarea silită. Ne-am interesat dacă au locuri de muncă şi am cerut poprirea pe salariu şi unde nu am putut rezolva aşa, am cerut scoaterea la licitaţie a apartamentelor”, a spus Aczél Kata.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.