Datorii de aproape 2,5 milioane de lei la reabilitarea termică a blocurilor din Sfântu Gheorghe
Guvernul şi asociaţiile de proprietari din Sfântu Gheorghe au datorii de aproape 2,5 milioane de lei către firmele care au executat lucrări de termoizolare a blocurilor prin programul naţional de reabilitare termică, a declarat joi, primarul municipiului Antal Arpad.
Acesta a menţionat că Primăria este singura care şi-a achitat partea ce-i revenea în cadrul acestui program, iar, potrivit estimărilor sale, restanţele pe care Guvernul român trebuie să le plătească se cifrează la aproximativ 1,7 milioane de lei, iar ale asociaţiilor de proprietari, la 800.000 de lei.
Antal a mai spus că Primăria Sfântu Gheorghe vrea să continue programul de reabilitare termică a blocurilor, însă intenţionează să impună o serie de criterii mai drastice în selecţionarea asociaţiilor care vor intra în program .
'Noi, autorităţile locale, suntem între ciocan şi nicovală. Pe de o parte suntem stresaţi că Guvernul nu plăteşte partea lui, de pe alta sunt asociaţiile de proprietari care nu plătesc. De aceea vom impune o serie de criterii mai clare (...) Ce fel de criterii? Spre exemplu vom cere asociaţiilor de proprietari să demonstreze că au măcar o parte din bani şi nu vom da drumul la lucrări până nu vom vedea că au în bancă măcar 30-50% din sumă', a declarat Antal Arpad.
În programul de reabilitare termică a locuinţelor derulat prin Ministerul Dezvoltării au fost cuprinse până acum peste 1500 de apartamente din municipiul Sfântu Gheorghe, majoritatea din Cartierul Gării şi zona Pieţei centrale construite în urmă cu aproape 30 de ani. Odată cu finalizarea lucrărilor pierderile de energie s-au diminuat simţitor, iar cheltuielile de întreţinere au scăzut cu aproape 20%, iar cu acest prilej au fost refăcute şi faţadele blocurilor.
În urmă cu câţiva ani Consiliul local Sfântu Gheorghe a adoptat o hotărâre prin care a interzis cetăţenilor să mai realizeze individual lucrări exterioare de reabilitare termică a locuinţelor, acestea fiind admise doar dacă se execută pe întreaga faţadă a blocului. Interdicţia a fost motivată de primarul Antal Arpad prin faptul că lucrările de izolare termică realizate pe cont propriu, de fiecare după cum îl 'tăie capul', afectează oraşul din punct de vedere estetic, blocurile fiind 'peticite' în diverse culori mai mult sau mai puţin apropiate de tencuiala originală.