ACTUALITATE 17 octombrie 2013

Cursuri acreditate și diplome recunoscute

de Monica Vrânceanu | 2532 vizualizări

Școala Populară de Arte și Meserii se concentrează pe partea practică a cursurilor

Conducerea Școlii Populare de Artă și Meserii din Sfântu Gheorghe și-a propus ca din acest an accentul să fie pus în special pe meseriile pe care tinerii și cei mai în vârstă le pot dobândi aici, iar în acest sens a fost început procesul de obținere a acreditărilor. Și asta pentru că diplomele de aici sunt uneori recunoscute, alteori nu, neavând un statut clar.

Directorul Școlii, Gáj Nándor, a declarat că în prezent la cursurile de Arte și Meserii sunt înscrise peste 500 de persoane – copii, elevi și adulți, acestea având succes tocmai pentru că au o mare flexibilitate, axându-se pe preferințele cursanților și nu pe materii precum matematica, fizica ori chimia, a căror utilitate în viață prea puțini o găsesc.

Pe lângă cursurile de diverse instrumente – pian, chitară, vioară, cursurile de canto, balet sau cele de pictură în lemn ori vopsitori de mobilă, cei de la Școala Populară de Arte vor organiza cursuri și în localitățile rurale, acolo unde există cerere – pentru cioplitori în lemn, regie pentru teatrele de amatori, dansatori populari, fanfariști ori conducători de coruri.

Oamenii sunt atrași de aceste cursuri – pe de o parte copiii și elevii, pe de altă parte tinerii ori chiar persoanele mature. A-ți însuși un instrument ori o meserie precum cea de vopsitor de mobilă nu îți dezvoltă doar capacitățile artistice, ci îți dă și șansa de a te întreține din ea, ceea ce nu e puțin lucru”, a explicat Gáj Nándor.

Meșteșugarii ies în lume

Potrivit acestuia, în perioada următoare trei elevi de la cursurile de vopsitor de mobilă din Sfântu Gheorghe participă la Târgul Național de Arte Meșteșugărești de la București.

Cred că misiunea școlii nu e doar aceea de a-i învăța pe elevi, ci și de a-i ajuta să se promoveze, să-și facă lucrările cunoscute. Este important acest Târg, pentru ca elevii să intre în contact cu cumpărătorii și chiar cu alți meșteșugari. Mobila pictată este foarte căutată, chiar dacă e un element de nișă, deocamdată”, a mai spus Gáj, menționând că tot pentru promovarea elevilor se derulează discuții cu un producător de ciocolată din Brașov care ar dori ca ambalajul pentru produse să fie realizat manual de către meșteșugarii Școlii.

Cursuri culturale pentru persoanele cu dizabilități

Pentru perioada ce vine, conducerea Școlii de Arte și Meserii și-a propus implicarea într-un proiect prin care ar avea acces la 20.000 de lei, pentru organizarea unor cursuri culturale pentru persoanele cu dizabilități. Astfel, doi profesori ai Școlii, cu specializări de master pentru persoanele cu dizabilități, vor organiza activități în domeniul muzicii, artelor de mișcare, desenului și ateliere.

Cursurile de la Școala Populară de Arte și Meserii costă între 260 și 620 de lei pe an, iar perioadele de școlarizare variază între 3 și 5 ani, în funcție de alegerea făcută. Bugetul Școlii Populare de Arte și Meserii vine de la Consiliul Județean Covasna, iar în acest an se ridică la 900.000 de lei. Conducerea spune că banii necesari ar fi mai mulți, iar în acest sens s-a luat decizia de accesare a fondurilor europene ce se deschid pentru următorii șapte ani.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Ropota Luminita, 28 octombrie 2013
este o minciuna,daca nu ai suficiente cunostinte nu ai cum sa intri chiar daca ai un copil talentat,,eu am inscris fetita la inceputul luni septembrie,mi sa zis sa stau linistita ca voi fi sunata citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.