„Cupa Unirii”, evenimentul care a găsit echilibrul între sport, cultură şi economie
Prima ediţie a „Cupei Unirii” la fotbal-tenis s-a desfăşurat sâmbătă, 23 ianuarie, la sala de sport „Valeriu Bularca” din Întorsura Buzăului. La competiţie au participat opt echipe din trei oraşe ale judeţului – Întorsura Buzăului, Sfântu Gheorghe şi Covasna.
Evenimentul sportiv a marcat totodată şi Ziua Unirii prin prezenţa unei expoziţii foto-documentare, al cărei scop a fost să amintească celor prezenţi semnificaţia zilei de 24 ianuarie.
Surpriza pe care gazdele au pregătit-o oaspeţilor a fost masa de protocol, pe care s-au găsit preparate bio, specifice zonei Buzaielor. Gestul nu a rămas neobservat, acesta generând discuţii de colaborare între un producător local şi un hotel din Covasna.
Clasamentul evenimentului sportiv
Participanţii la evenimentul de sâmbătă au avut vârste cuprinse între 15 şi 50 de ani. Potrivit clasamentului final al „Cupei Unirii” la fotbal-tenis, pe locul I se găseşte echipa Axon din Sfântu Gheorghe, urmată de Clermont din Covasna, care a obţinut locul II. Echipa Primăriei din Întorsura Buzăului s-a clasat pe locul III, echipa Muzeului Naţional al Carpaţilor Răsăriteni pe locul IV, Asociaţia Culturală „Cetatea Dacică-Valea Zânelor” din Covasna – locul V, A.S. Ciucaş Întorsura Buzăului – locul VI, Asociaţia Cultural – Ştiinţifică a Carpaţilor Răsăriteni – locul VII, Juniorii Ciucaş Întorsura Buzăului – locul VIII.
„Eu spun că a fost o manifestare care a plăcut tuturor celor care au participat. Părerea nu este doar a mea, ci şi a celor care mi-au telefonat după eveniment, spunându-mi că a fost o manifestare reuşită. Am rămas impresionat”, ne-a declarat Constantin Iagăr, preşedintele Asociaţiei Sportive „Ciucaş” din Întorsura Buzăului.
„Toată lumea a fost mulţumită. Am rămas la discuţii să organizăm un eveniment similar în vară şi la Covasna. Toţi participanţii ne-au spus că merită să continuăm evenimentul şi cu ediţia a II-a a „Cupei Unirii” la Întorsura Buzăului”, ne-a spus Dan Buzea, de la Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni din Sfântu Gheorghe.
Reprezentanţii MNCR au expus la „Cupa Unirii” imagini reprezentative care marchează Ziua Unirii din 24 ianuarie 1859. „Panourile au rămas în sală pentru a fi văzute de cât mai multe persoane”, ne-a spus Dan Buzea.
De la sport la dezvoltarea pieţei de produse bio din zona Buzaielor
Constantin Iagăr ne-a precizat şi faptul că, în calitate de gazde, organizatorii au pregătit pentru participanţi o masă de protocol cu produse alimentare bio, bucate tradiţionale româneşti din zona Buzaielor. „În jurul mesei s-au deschis sufletele, ne-am apropiat, am discutat şi ne-am împrietenit”, a precizat preşedintele A.S. Ciucaş, care a mai subliniat faptul că masa a fost şi un prilej de a deschide piaţa produselor tradiţionale din zona Întorsurii Buzăului către alte sectoare din judeţul Covasna: „După ce am încheiat evenimentul, un participant m-a sunat să mă întrebe dacă putem să aprovizionăm un hotel din Covasna cu sortimentul de caş de vacă pe care l-a gustat la masa de protocol. Cred că deşi este un pas mic, este totuşi un pas înainte pentru micul producător din zona Buzaielor”.
Evenimentul a fost organizat de Asociaţia Sportivă „Ciucaş” Întorsura Buzăului în parteneriat cu Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni din Sfântu Gheorghe, Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Covasna, Asociaţia Culturală „Cetatea Dacică-Valea Zânelor” din Covasna şi Primăria Întorsura Buzăului.
Preşedintele A.S. Ciucaş a ţinut să precizeze că acest eveniment a fost posibil în primul rând datorită lui Dan Buzea de la Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni. „Cel mai mare merit îl are Dan. El a venit şi cu ideea şi s-a implicat foarte mult în organizare. Dan este una din persoanele care deşi a plecat din zona Întorsurii, sufletul lui a rămas aici. De fiecare dată când am avut nevoie de sprijinul lui ne-a ajutat”, a spus Constantin Iagăr.