Cum se pot evita incendiile de vegetație și de pădure
Măsuri preventive de la ISU Covasna
Sezonul de vară, caracterizat printr-un proces de încălzire accentuată a vremii, poate favoriza creşterea numărului de incendii, în special în zona agricolă şi forestieră.
În vederea evitării acestor categorii de incendii, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Mihai Viteazul” al județului Covasna recomandă autorităţilor publice locale să intensifice numărul de acţiuni preventive.
În perioadele de caniculă şi secetă prelungită arderea miriştii, vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale este interzisă.
În celelalte perioade, aceste operaţiuni se execută numai după obţinerea permisului de lucru cu focul de la primăria localităţii şi a acordului de la Agenţia de Mediu.
Arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută cu respectarea următoarelor prevederi generale:
* condiţii meteorologice fără vânt;
* colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cantităţi încât arderea să poată fi controlată;
* executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;
* curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 m;
* desfăşurarea arderii numai pe timp de zi;
* asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;
* supravegherea permanentă a arderii;
* stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii;
* interzicerea acoperirii cu pământ a focarelor.
Pe timpul arderii resturilor vegetale cetăţenii sunt obligaţi:
* să menţină focul în perimetrul aprobat şi asigurat;
* să supravegheze permanent zona în care efectuează arderea resturilor vegetale;
* să asigure dotarea minimă cu mijloace de primă intervenţie;
* să anunţe imediat SVSU al localităţii, primăria şi pompierii militari, în situaţia în care există pericolul extinderii focului în afara perimetrului aprobat.
În zona de siguranţă a căii ferate, vegetaţia uscată şi resturile vegetale se curăţă obligatoriu de către proprietarii de drept ai terenurilor.
Zona de siguranţă a drumurilor naţionale şi judeţene se curăţă obligatoriu de vegetaţia uscată şi resturile vegetale de către administratorii acestora şi, după caz, de proprietarii de drept ai terenurilor.
Primarii sunt obligaţi să aducă la cunoştinţa cetăţenilor prevederile generale şi specifice care trebuie sa fie respectate când execută arderi de mirişti, vegetaţie uscată şi resturi vegetale şi, totodată, să urmărească aplicarea acestora.
Arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, se sancţionează contravenţional cu amenzi cuprinse între 1.000-2.500 de lei.
Sursa: Compartimentul de Relații Publice al ISU Covasna.
Foto arhivă