Cum să ai mai mulți bani la pensie
Cei preocupați să-și asigure o viață mai sigură la bătrânețe trebuie să știe că au posibilitatea de a încheia o asigurare facultativă cu Casa Judeţeană de Pensii din raza de domiciliu. Prin aceasta ei pot să-şi completeze venitul lunar la vârsta pensionării.
Această formă de asigurare este utilă numai în cazul persoanelor care doresc să completeze stagiul de cotizare (vechimea necesară) în vederea solicitării în viitor a unei forme de pensii, ea neacoperind și alte tipuri de asigurare, precum sănătatea sau șomajul. O astfel de asigurare le poate prinde foarte bine celor care lucrează în agricultură și nu desfășoară activităţi pentru care asigurarea este obligatorie conform legii. Profitând de acest serviciu al CJP ei ar putea avea garanția unei pensii, având în vedere că de la stat nu vor primi nimic pentru că nu au lucrat cu carte sau contract de muncă.
Cei care se aventurează să plătească o astfel de asigurare trebuie să aibă în vedere faptul că venitul asigurat nu poate fi mai mic de 35% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat. Spre exemplu, în 2015, câștigul mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat este de 2.415 lei, ceea ce înseamnă că venitul minim asigurat de CJP este de 845 lei. Prin urmare, contribuția minimă lunară datorată de un asigurator pentru anul în curs este de 222 lei.
Contractul de asigurare socială se încheie la Casa Teritorială de Pensii din raza de domiciliu a asiguratului, personal sau prin mandatar. Termenul de plată a contribuției de asigurări sociale este lunar, însă contribuția se poate plăti și anticipat, pe o perioadă de cel mult 12 luni, calculate de la data la care se face plata.
Neplata contribuției de asigurări sociale la termenul stabilit în contract generează plata de dobânzi pentru fiecare zi calendaristică, a căror cotă se stabilește prin lege și penalități de întârziere pentru fiecare lună sau fracțiune de lună, până la data plății inclusiv.
Atenție! În cazul rezilierii contractului, contribuția de asigurări sociale achitată nu se restituie; stagiul de cotizare realizat până la data rezilierii contractului se valorifică însă la stabilirea dreptului la pensie.
În prezent, la Casa Judeţeană de Pensii Covasna sunt în derulare 468 contracte de asigurare socială. În general, pentru acest tip de asigurare optează acele persoane cărora le lipsesc perioade din vechimea în muncă în vederea obţinerii unei categorii de pensii sau care lucrează în străinătate şi optează pentru o formă de asigurare în România, însă serviciul poate fi folosit cu încredere și de către cei care doresc să aibă un venit mai mare după vârsta pensionării.