ACTUALITATE 28 ianuarie 2019

Cum s-a împărțit „tradiția” la Sfântu Gheorghe

de Daniela Luca | 1306 vizualizări

Următoarea piață „Semințe cu suflet” va fi organizată în octombrie

Grădinarii grupului „Semințe cu suflet” au ajuns sâmbătă, 26 ianuarie, pentru prima oară la Sfântu Gheorghe. Ei au oferit semințe prețioase celor care au avut nevoie și celor care și-au asumat că le vor înmulți și dărui la rândul lor și altora.  Astfel, încă de la prima oră, covăsnenii au venit în număr mare la cafeneaua Szimpla, gazda evenimentului, ca să își poată lua acasă o „sămânță de tradiție”. 

Membrii grupului „Semințe cu suflet” au parcurs sute de kilometri pentru a dărui, iar pasionații de grădinărit, amatori sau cu experiență, au primit gratuit, au dăruit și au făcut schimb de semințe de legume și fructe românești, din soiuri vechi, alături de plante aromatice, flori sau alte plante de grădină.

Cu o oră înainte să se încheie evenimentul, pe mesele cândva pline de diverse soiuri de semințe, nu mai rămăseseră decât câteva pliculețe. Prima ediție a evenimentului s-a bucurat de popularitate, ne-a spus coordonatoarea grupului de producători „Semințe cu suflet”, Rodica Meiroşu, originară din Buzău.

„Ca prima piață aici a fost foarte bine organizat totul. Lumea a fost prezentă în număr mare, peste 200 de oameni, zic. A fost o piață destul de reușită și solicitată de oamenii de aici. Am rămas mirată pentru că oamenii n-au înțeles scopul acestei piețe și în ce constă, pentru că scoteau banii să plătească. „Dar totuși că ați făcut un efort și ați venit” spuneau. Prețul la semințe, le-am zis, este să le înmulțiți, să le dați mai departe din ce vă prisosește, acesta e prețul la semințe și efortului pe care îl facem”, ne-a spus coordonatoarea grupului.

Interesant este că numele grupului – „Semințe cu suflet”, nu este ales întâmplător, spune Rodica Meiroșu, ci vine de la bucuria de a dărui cu suflet.

 „Suntem un grup de sufletiști, oameni deschiși la suflet și dăruim cu mult drag. Chiar că dăruim cu suflet, cum se spune, fără să avem pretenția să ni se dea ceva în loc. Deci nu pot să vă exprim prin cuvinte ce înseamnă a dărui. Te simți altfel decât dacă ai trimite prin poștă”, a mai spus coordonatoarea.

Grupul „Semințe cu suflet” a fost format în urmă cu aproape patru ani și numără în prezent aproximativ 2.000 de membri în toată țara care s-au reunit în misiunea de a păstra tradițiile și pentru a-și îmbogăți cunoștințele despre activitatea de producție ecologică și a avea acces la o varietate cât mai mare de plante autohtone, străvechi și foarte bune.

Dacă până acum, doar 4 dintre membri erau din județul Covasna, în urma evenimentului alți 3 voluntari s-au alăturat grupului, spun organizatorii.

Astfel, prin aceste piețe, se urmărește păstrarea și răspândirea semințelor vechi românești, dar și perpetuarea soiurilor de calitate. Voluntarii grupului vor reveni în reședința de județ în luna octombrie, iar cei care nu au reușit să ajungă la eveniment, vor avea ocazia în toamnă să primească sau să dăruiască „tradiție”.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.