ACTUALITATE 11 ianuarie 2024

Cum poți ajuta animalele străzii să înfrunte gerul?

de Daniela Luca | 978 vizualizări

De foarte multe ori, viața necuvântătoarelor este în mâinile oamenilor, iar acțiunile noastre pot face diferența între suferință și confort. Așa este și în cazul zilelor geroase, când animalele de pe stradă și cele de la curte au nevoie de ajutor ca să poată supraviețui. Iată câteva sfaturi vitale din partea președintei Asociației pentru câini fără stăpân AMY, Kinga Pora.

În timpul iernii, accesul la hrană și apă potabilă devine o provocare majoră pentru animalele fără adăpost, fie că este vorba de câini comunitari sau pisici rătăcite.

„Gerul afectează animalele exact cum ne afectează și pe noi. În pericol sunt cățeii cu boli cronice, cei bătrâni. Ei au sistemul imunitar mult mai scăzut, au probleme cu artroza, cu picioarele, coloana. Pe vremea asta au nevoie de mai multă mâncare și mai multă apă. Apa care îngheață trebuie schimbată mereu. Mâncarea trebuie să fie mai consistentă, să conțină mai multe grăsimi decât de obicei. Mulți spun că animalele pot să lingă și gheața, dar nu e același lucru. Au nevoie de apă. La adăposturi este foarte greu să faci acest lucru, dar trebuie”, ne-a explicat Kinga Pora.

Pentru a fi protejați de frig și vânt, animalele au nevoie de materiale de izolare care să fie puse în cuști, iar cel mai indicate sunt paiele, mai spune președintei Asociației pentru câini fără stăpân AMY.

„În fiecare an îi rog pe cei care știu de câini și pisici care stau printre blocuri să le lase măcar mâncare, mai ales bobițe, pentru că ele nu îngheață. Alte mâncăruri îngheață pe vremea asta. Unele animale, de foame, înghit mâncarea înghețată și asta le poate cauza probleme gastrice. Este important să amintim că și proprietarii de animale adesea folosesc în cuști niște cârpe. Nu e bine, pentru că animalul iese din cușcă, se udă, vine înapoi și îngheață apoi de la umezeală. Trebuie paie neapărat pentru că ele se usucă și încălzesc mai bine”, a adăugat Kinga Pora.

De asemenea, schimbarea bruscă a mediului pentru animalele de companie care stau în exterior poate avea efecte negative.

„Recapitulăm pentru proprietarii de animale: apă, mâncare extra, chiar și cu o rație mai mult pe zi. Nu contează că în momentul acela nu mănâncă bobițele. Le va mânca mai târziu, dar are nevoie de mâncare mai multă. Și mai e un lucru important. Dacă animalul stă afară, dar îl duci în casă pentru jumătate de oră ca să se încălzească, mai rău faci. Ori îl ții în casă cât e gerul acesta mare, ori numai afară”, a mai adăugat  președinta Asociației pentru câini fără stăpân AMY.

Nu în ultimul rând, adopțiile responsabile pot reprezenta o modalitate eficientă de a schimba destinul animalelor fără adăpost în sezonul rece.  

Atenționare pentru șoferi: pisici sub capotă sau pe roți

Kinga Pora  a amintit că, în sezonul rece, pisicile se refugiază la motorul mașinilor și deasupra roților pentru a se proteja de frig. Din acest motiv, autoturismul trebuie verificat înainte de fiecare pornire. Pornirea motorului atunci când un animăluț este sub capotă poate duce la rănirea gravă sau chiar la moartea acestuia, dar și la producerea unor pagube materiale importante.

Șoferii sunt îndemnați, așadar, să ciocănească în capota și aripile mașinii înainte de a porni la drum, dar să verifice și roțile ca să vadă dacă spațiul nu s-a transformat peste noapte într-un adăpost pentru pisici.

Sursă foto: Aurel Virlan

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.