ACTUALITATE 31 ianuarie 2023

Cum arată bugetul pe 2023 al orașului Întorsura Buzăului

de Iulia Drăghici - Taraș | 698 vizualizări

Orașul Întorsura Buzăului are în 2023 un buget estimat la 40 de milioane de lei. Pentru dezvoltare și investiții sunt puși deoparte 7 milioane de lei din fondul local, potrivit hotărârii adoptate în cea mai recentă ședință a Consiliului Local. 

Bugetul a fost cel mai amplu subiect discutat în ședința din 26 ianuarie, transmisă și online, dar și înainte, la întâlnirile pe comisii. 

Aici a fost cea mai mare dezbatere în ședințele pe comisii. Bugetul pe anul acesta este un buget bun, zic eu. Avem bani pentru majoritatea proiectelor pe care ni le-am propus să le facem. Mare parte din bani se va duce pe studii, SF-uri, PT-uri – proiecte tehnice, pentru proiectele pe care le avem aprobate prin finanțare europeană, prin PNRR. Pentru asta vom cheltui destul de mulți bani din bugetul local. Este cofinanțarea noastră la aceste proiecte”, a spus primarul Raul Urdă. 

O mare parte a bugetului, 14,2 milioane de lei, provine din cotele defalcate de TVA și impozit pe profit, a explicat directorul economic al primăriei, Maria Tohănean. 

Și primarul a subliniat că „aceștia sunt banii de care tot spun eu de mult, că vin de la firmele noastre, care trebuie susținute și ajutate. Cea mai mare parte a bugetului este formată din acești bani. Din acești 14 milioane 200, aproximativ două milioane 100 sunt bani care vin pentru școli, în cea mai mare parte pentru bursele elevilor”. 

7 milioane de lei la dezvoltare 

Bugetul total de investiții este preconizat în 2023 de 30,8 milioane de lei, din care 23,1 milioane de lei sunt bani care urmează să vină prin PNRR, iar 646.000 de lei de la AFIR. Din bugetul local se alocă pentru investiții și dezvoltare suma de 7 milioane de lei. 

O mențiune importantă este că există două modalități ca autoritățile să intre în posesia banilor câștigați prin fonduri europene: „Putem plăti noi toată lucrarea din buget local, dacă avem, și apoi ne vor da banii, sau facem cerere de finanțare și ne virează banii. Vedem cum se mișcă”, a spus primarul. 

Cele mai importante proiecte

Dintre proiectele cele mai relevante pentru autorități în 2023, în plenul Consiliului Local s-a amintit de: 

  • Proiectele pentru intabularea de terenuri, pentru care s-a prevăzut suma de 200.000 de lei;
  • Cartografierea proprietăților, un proiect unde se vor folosi o dronă specială și mașini de teren, pentru care s-a bugetat suma de 321.000 de lei; 
  • Documentații de Avizare ale Lucrărilor de Intervenții (DALI) pentru Liceul Teoretic „Mircea Eliade”, pentru care s-a alocat suma de 100.000 de lei. Este un demers premergător unui proiect finanțat prin PNRR (în sumă de 370.000 de euro); 
  • DALI pentru Liceul Tehnologic „Nicolae Bălcescu”, tot 100.000 de lei, necesari studiului premergător unui proiect finanțat prin PNRR (în sumă de 800.000 de euro); 
  • Racordarea bazinului de înot la centrala termică a orașului, prin rețeaua de la sala de sport „Valeriu Bularca” – 400.000 de lei; 
  • Extindere și reabilitarea rețelei de apă – câte 100.000 de lei pentru studii de fezabilitate pentru fiecare proiect aprobat prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny” (unde sunt aprobate proiecte în valoare totală de 23 de milioane de lei); 
  • DALI și Proiect Tehnic (PT) pentru cele trei scări de bloc unde se vor face lucrări de reabilitare exterioară și eficientizare termică (finanțare cifrată la 890.000 de euro, prin PNRR) – 200.000 de lei; 
  • Introducerea în subteran a cablurilor electrice de la iluminat public în zona centrală a orașului (studiul de fezabilitate este realizat, iar în lucru este proiectul tehnic. Ulterior, se va licita lucrarea pentru identificarea firmei care să execute) – alocare de un milion de lei; 
  • Amenajarea trotuarelor în zona centrală (după ce Electrica va introduce în subteran cablurile electrice), cu o alocare de 500.000 de lei; 
  • Reparații drumuri, șanțuri și rigole– 340.000 de lei; 
  • Asfaltarea a trei străzi: Rândunelelor, Zorilor și Gheorghe Doja (din zona bazinului înot) – un milion de lei; 
  • Studii de Fezabilitate (SF) și Proiecte Tehnice (PT) pentru proiectul transportului în comun - 200.000 de lei; 
  • SF și PT pentru pistă de biciclete – 200.000 de lei (premergător unui proiect de 600.000 de euro, câștigat cu finanțare prin PNRR).

Pe lângă acestea, mai sunt prevăzute: amenajarea terenului de sport în curtea școlii generale „Mihail Sadoveanu”, pentru care se alocă 640.000 de lei (cu mențiunea că 50.000 de euro vor fi recuperați prin finanțare AFIR), și asfaltarea străzii Floroița, care are o alocare de 2,1 milioane de lei, bani proveniți din rectificarea realizată la Legea Bugetului de stat (deci sunt suplimentari celor 7 milioane de lei). 

Buget mai mare la salarii, pentru că se vor înființa posturi noi 

La secțiunea de „Salarii și indemnizații” este alocată suma de 8,8 milioane de lei, mai mare decât în trecut. Argumentul este că se vor înființa pe parcursul anului posturi noi, mai ales când se va pune în funcțiune bazinul de înot. 

Am bugetat în organigramă mai multe posturi care erau libere, pentru că o să avem nevoie de oameni. Se vor înființa anul acesta câteva posturi noi. Sperăm că se finalizează lucrările la bazinul de înot și am prevăzut acolo patru, cinci posturi. Sperăm că punem în funcțiune transportul public în comun, unde vom avea cel puțin unul, doi șoferi în plus, și am prevăzut câteva sume în plus la acest capitol, pentru că ulterior, prin rectificare, nu mai putem să punem bani la salarizare. Și anul trecut, la fel, din salarizare s-au mutat în dezvoltare aproximativ 500.000 de lei care au rămas necheltuiți”, a explicat primarul. 

Centrala termică, o „gaură” mai mică pentru bugetul orașului 

În bugetul aprobat săptămâna trecută se prevede că serviciul termic va avea la dispoziție o sumă de 400.000 de lei în 2023, mai puțin față de anul trecut. 

Anul trecut am subvenționat în total cu aproximativ un milion de lei centrala orașului. Adică o sumă foarte mare. Anul acesta suntem hotărâți să suplinim această sumă, să încercăm să taxăm după gigametrele de scară. Trebuie să intre în funcțiune asociațiile de proprietari, să își facă datoria și să ne plătească de la limita de proprietate în interior tot ce se consumă. (...) Mare parte din pierderile centralei vin de aici, din diferența de citire. Aproximativ 400.000 de lei. A făcut domnul director un calcul. E diferența de energie nefacturată, necontorizată. (...) Nu sunt pierderi, ci este vorba despre încălzirea casei scării, se încălzesc apartamentele pe unde trec țevile, se încălzesc apartamentele neîncălzite, care „fură” de la cele învecinate. (...) Conform legii noi, și cei care nu au contract cu serviciul nostru termic vor fi obligați să plătească aceste cheltuieli comune. (...) Lucrăm acum cu un avocat să găsim o modalitate de a impune acest lucru tuturor, pentru că este o cheltuială care trebuie suportată de toată lumea”, a explicat primarul. 

În plenul ședinței s-a discutat și că urmează să crească și prețul gigacaloriei, care nu a fost majorat de foarte mulți ani și nu corespunde pieței, respectiv că acum se lucrează la documentații pentru aprobarea noilor tarife. 

Printre cheltuielile care sunt prevăzute în bugetul local se mai găsesc: iluminat public – 570.000 de lei; apă, canal, salubritate – aproape 360.000 de lei; carburanți – aproape 290.000 de lei (intră și microbuzele școlare); poștă, telecomunicații – 68.000 de lei; reparații curente (la clădirile primăriei, unde sunt incluse, de exemplu, și blocurile ANL) – 40.000 de lei; asigurări obligatorii, mașini și clădiri publice – 48.000 de lei; reclamă și publicitate – 20.000 de lei; susținerea cultelor – 230.000 de lei; susținerea proiectelor asociațiilor non-guvernamentale – 90.000 de lei. 

Este de precizat și că fondul de rezervă a fost stabilit la 800.000 de lei 

Bugetul pe 2022 al orașului Întorsura Buzăului estimat la începutul anului a fost de 22,2 milioane de lei. În 2021, bugetul orașului estimat la adoptarea în CL a fost de 24,8 milioane de lei.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.