ACTUALITATE 25 iulie 2012

Culturile de cartofi, compromise în proporţie de 80%

de Agerpres | 455 vizualizări

Autorităţile spun că o astfel de secetă nu a mai fost din 1946.

Arşiţa şi seceta prelungită din această vară au afectat aproape 80% din culturile de cartofi din judeţul Covasna, afirmă conducerea Direcţiei Agricole.

Directorul instituţiei, Könczei Csaba, a declarat miercuri că în acest an s-au cultivat cu cartofi circa 15.000 de hectare de teren, cu circa 2.000 de hectare mai puţin decât anul trecut, iar producţia va fi extrem de scăzută.

„Pe parcelele pe care anul trecut s-au obţinut 16-20 de tone la hectar anul acesta nu vor fi nici 10 tone, iar cuiburile sunt foarte mici. Eu nu am văzut nicăieri cartofi mai mari de 5,5 centimetri cât sunt standardele pentru consum”, a declarat Könczei Csaba.

Acesta a catalogat situaţia agriculturii ca fiind „catastrofală”, arătând că peste 170.000 de hectare din judeţ, practic întreaga suprafaţă de teren acoperită cu cereale, legume de câmp, nutreţuri, păşuni sau fâneţe, au fost afectate de secetă.

Potrivit acestuia, sunt compromise în proporţie de cel puţin 30% 28.580 de hectare cu grâu, secară, orz, orzoaică şi ovăz, peste 2.700 de hectare cu sfeclă-de-zahăr şi peste 23.000 de hectare de trifoi şi lucernă. Din toată această suprafaţă doar 577 de hectare cultivate cu grâu de toamnă sunt asigurate şi pot fi despăgubite.

De asemenea, peste 100.000 de hectare de păşuni şi fâneţe sunt uscate din cauza arşiţei, prin urmare seceta a afectat şi crescătorii de animale din judeţul Covasna.

„O secetă aşa de mare nu a mai fost în judeţul nostru din anul 1946, aşa spun localnicii (...) Situaţia e catastrofală, pagubele sunt însemnate, iar oamenii sunt disperaţi pentru că nu vor avea ce da de mâncare la animale, au credite şi contracte de acoperit”, a declarat directorul Direcţiei Agricole.

Acesta a mai spus că o comisie formată la nivel de judeţ a început evaluarea pagubelor produse de secetă, iar pe baza acestor date agricultorii vor putea obţine un document oficial care să ateste pierderile suferite şi să justifice neonorarea contractelor către terţi. De asemenea, actul le va fi util în momentul stabilirii impozitului către Fisc.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.