ACTUALITATE 23 ianuarie 2012

Culturile agricole de toamnă au fost salvate de ninsori în judeţul Covasna

de Agerpres | 344 vizualizări

Ninsorile abundente şi temperaturile blânde din această iarnă vor salva culturile agricole însămânţate toamna trecută în judeţul Covasna, excepţie făcând cele de rapiţă care au fost compromise din cauza secetei, susţin specialiştii de la Direcţia Agricolă.

„În unele zone ale judeţului stratul de zăpadă a atins chiar şi o jumătate de metru şi cred că în cea mai mare parte culturile de toamnă vor fi salvate. (...) Sunt foarte optimist în această privinţă. Văzând cantitatea de zăpadă, cred că va exista destulă umiditate în sol, iar dacă iarna va fi în continuare blândă ca şi până acum, adică fără geruri mari, atunci vom putea recupera culturile de cereale”, a declarat luni directorul Direcţiei Agricole Covasna, Konczei Csaba.

Acesta a adăugat că faţă de media multianuală suprafeţele însămânţate toamna trecută cu grâu au scăzut cu maximum 10%. În schimb, se anunţă un an prost pentru producţia de rapiţă pentru ulei, care a fost în bună parte compromisă din cauza secetei.

Potrivit şefului Direcţiei Agricole, conform estimărilor iniţiale, în judeţul Covasna ar fi trebuit să se însămânţeze cu rapiţă aproximativ 1.400-1.500 de hectare de teren, dar suprafeţele au scăzut la aproape jumătate, deoarece o parte dintre agricultori s-au reorientat din timp spre alte culturi, intuind că seceta le va face probleme.

„Unii agricultori s-au oprit cu semănatul şi au optat pentru alte culturi. În total, anul trecut s-au însămânţat doar 800 de hectare cu rapiţă, dar din cauza umidităţii scăzute pe majoritatea suprafeţelor plantele nu au răsărit. (...) Pe aproximativ 150 de hectare proprietarii au întors culturile şi au semănat grâu peste rapiţă, iar pe circa 200 de hectare se preconizează să se semene din nou rapiţă la primăvară”, a mai spus Konczei Csaba.

Potrivit acestuia, deşi rapiţa nu este specifică judeţului Covasna, în ultimii trei ani tot mai mulţi agricultori autohtoni s-au profilat pe această cultură, deoarece în condiţii climatice normale este una dintre cele mai rentabile.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.