Cultură, folclor și voie bună la Vâlcele [FOTO]
Zilele comunei s-au îmbinat cu Zilele Andrei Șaguna, spre bucuria iubitorilor de tradiții și obiceiuri populare
Comuna Vâlcele s-a îmbrăcat în straie de sărbătoare în acest sfârșit de săptămână, aniversând cea de-a doua ediție a Zilelor Vâlcelelor, în cadrul cărora a fost inclusă și cea de-a XXI-a ediție a Nedeii Sânpetrului din cadrul Zilelor Andrei Șaguna.
Centru al culturii covăsnene
Sărbătoarea a început încă de sâmbătă, fiind marcată de o dublă lansare de carte: volumul „Eseuri” al părintelui Ioan Tămaş Delavâlcele și volumul „Neamul răstignit – Poemele Durerii”, semnat de fiul părintelui, tânărul Vasile Tămaş Delavâlcele. Lansarea a avut loc în Biserica din Vâlcele, după Sfânta Liturghie, iar la aceasta au luat parte, alături de credincioșii satului, profesori, scriitori, oameni de afaceri sau prieteni apropiați ai autorilor.
Volumul „Eseuri” cuprinde materiale publicate în „Observatorul de Covasna” în perioada 2010-2011 și semnate de părintele Ioan, reprezentând un cumul de gânduri cu repere istorice, teologice, filosofice şi jurnalistice, frământările care fac legătura morală între Om şi Societate, între Neam şi Ţară. Părintele a vorbit cu căldură celor prezenți la lansare, subliniind faptul că dragostea de oameni, de credință și de tot ceea ce e frumos nu doar estetic ci și spiritual, ar trebui să ne călăuzească în viață. La rândul său, Vasile Tămaș Delavâlcele le-a vorbit celor prezenți despre importanța culturală a Vâlcelelor, apreciind că în această mică localitate, atât de căutată pe vremuri de oameni importanți, continuă să se desfășoare lucruri mărețe, care marchează păstrarea culturii și tradițiilor românești. În plus, tânărul autor a vorbit cu admirație în glas despre cei cărora le-a dedicat volumul „Neamul răstignit – Poemele Durerii”, intelectualii care au dat adevărate exemple de credință și rezistență în vremurile aspre ale închisorilor comuniste.
Prezent la lansare, omul de afaceri Ioan Bălan a admis că susține aparițiile editoriale ale părintelui Ioan Tămaş Delavâlcele și ale fiului acestuia, Vasile. Ioan Bălan a explicat că face acest lucru din inimă, pentru că așa a simțit și a considerat că trebuie. Cele câteva zeci de persoane prezente la lansare – venite din tot județul și chiar și din Brașov, au ținut să cumpere ambele volume, dorindu-și totodată dedicații din partea autorilor.
Cele două volume au fost lansate și în cadrul unui program al Muzeului Național al Carpaților Răsăriteni (MNCR), care a avut loc tot sâmbătă, la Casa Memorială „Romulus Cioflec” din Araci. Aici au fost lansate și alte volume semnate de autori din zona Carpaților Răsăriteni, iar apoi au avut loc discuții la umbra nucului bătrân.
Muzică și dansuri populare din tot județul
Duminică, centrul comunei s-a animat, această zi fiind dedicată petrecerii în aer liber, cu programe de dans și cântec popular, concepute alături de Liga Cultural Creștină Andrei Șaguna. Pe scena amplasată în poiana din centrul comunei au urcat mai mulți artiști populari din județ – Ansamblul Brâulețul de la Sita Buzăului, Ansamblul Izvorașul de la Zăbala, Taraful de copii Ciobănașul de la Întorsura Buzăului, Ansamblul Voineștenii și Junii Voineștiului din Covasna, Ansamblul Pădurenii din Barcani, Formația de dansuri populare din Ariușd, Ansamblul de tradiții populare din Vâlcele, Formația Favorit din Feldioara, Fanfara de la Valea Crișului și Ansamblul Artistic al Liceului Tehnologic Constantin Brâncuși din Sfântu Gheorghe. Alături de aceștia au susținut reprezentații soliștii Vlad Postolea (Brașov) și Nicu Burnichi (Zăbala), Gheorghe Negrea cu Taraful de la Dăișoara (Țara Făgărașului), iar invitat de onoare a fost solistul hunedorean de muzică populară Cristian Fodor.
Pe scena de la Vâlcele au urcat artiști de toate vârstele, iar publicul a putut asculta și urmări atât muzică și dansuri românești cât și folclor maghiar.
Oamenii au petrecut cu mici și bere
Scena a atras zeci de vizitatori, iar micul târg organizat cu ocazia zilelor comunei a atras şi el atenţia, în ciuda vremii cam reci și închise. Vâlcelenii și invitații lor au știut să se bucure de muzica populară autentică, alături de nelipsiții mici și obișnuita bere, atât de comune sărbătorilor de acest gen.
„E o sărbătoare destul de frumoasă și cred că ar fi bine să se tot păstreze obiceiurile acestea. Îmi plac în primul rând programele artistice, dansurile… cred că asta trebuie să și fie ordinea, abia la urmă să ne apucăm de mâncare și băutură, pentru ca înainte să ne umplem sufletele de tradiții și obiceiuri”, ne-a spus domnul Ștefan, un vâlcelean venit la sărbătoare alături de soție.
Mulțumiți de program au fost și restul oamenilor, iar copiii au zburdat fericiți, pentru ei fiind adus și un mic centru de distracții gonflabil.
O sărbătoare care unește
Primarul comunei, Kovács László, s-a aflat permanent în mijlocul oamenilor și al invitaților săi, printre care prefectul Dumitru Marinescu (fost primar de Vâlcele), dar și alte figuri locale cunoscute.
„Avem o sărbătoare la care am invitat tot felul de artiști populari, am avut lansarea cărților, e o ocazie de bucurie pentru comunitate, în care fiecare socializează, se întâlnește cu unii pe care poate că nu i-a mai văzut de multă vreme. E o bucurie pentru noi să putem organiza Zilele Vâlcelelor, după cum e o bucurie că îi avem parteneri pe cei de la Liga Cultural Creștină Andrei Șaguna, sărbătoarea devenind practic mai completă”, ne-a spus primarul Kovács, menționând că evenimentul a fost organizat mai mult cu sprijinul sponsorilor, bugetul din acest an al Primăriei fiind unul limitat.
La rândul său, preşedintele Ligii Cultural-Creştine Andrei Şaguna, preotul Sebastian Pârvu, ne-a declarat că sărbătorirea comună a Zilelor Vâlcelelor și a Nedeii Sâmpetrului are avantaje în primul rând în ceea ce privește chestiunile tehnice – fiind organizate în comună, există acces la tot ceea ce înseamnă utilități, iar în al doilea rând permite accesul oamenilor din Vâlcele, care nu au prea des ocazia de a se întâlni la astfel de evenimente.
„Ne bucurăm că Zilele Andrei Șaguna au ajuns la ediția XXI. Este un palmares frumos, pentru că tot ceea ce Liga își propune reușește să împlinească, în mai mică sau mai mare măsură. Avem o paletă largă de activități, iar Zilele Andrei Șaguna cuprind o parte științifică – lansări de carte, conferințe, simpozioane și o parte de tradiții și folclor – în acest an am avut în jur de 150 de artiști din județ și am mobilizat aici la Vâlcele zona Covasnei, Întorsurii, Araciului… Nu stăm prea bine la zonele Târgu Secuiesc și Baraolt, ne-am dori să sprijinim artiști și de acolo, care să se integreze apoi în atmosfera de Nedeie. În plus, cred că sărbătoarea de azi are și un rol de promovare a acestei zone, a comunei Vâlcele, o locație strălucitoare și atractivă pe vremuri”, ne-a spus preotul Sebastian Pârvu, apreciind că marele atu al acestor zile este acela că reușesc să apropie oamenii și să ducă mai departe tradițiile și obiceiurile.
Inaugurarea Centrului de Tratament de la Vâlcele
Odată cu ziua comunei, autoritățile locale au găsit de cuviință să deschidă și Centrul de Tratament construit prin Drumul Apelor Minerale. În clădire și-au găsit loc o mică expoziție a unui artist sticlar din Araci, precum și un afișaj uriaș, care cuprinde fotografii cu Vâlcelele de altădată și personalitățile care au venit aici. Primarul Kovács László susține că s-au realizat deja toate probele tehnice și că totul funcționează impecabil, astfel că Centrul va fi deschis probabil peste câteva săptămâni, odată ce va fi angajat un minim de personal necesar. Centrul va avea sală de fitness și va oferi băi în apele minerale ale comunei.
„Apele de la Vâlcele sunt renumite pentru concentrațiile mari de fier și magneziu, în plus aceste ape fiind foarte bune pentru afecțiunile la stomac. Noi sperăm că prin acest Centru vom atrage turiști, oamenii vor veni și localitatea va fi revigorată”, a mai spus primarul Kovács, arătând că este optimist în legătură cu acest obiectiv parte al Drumului Apelor Minerale.