ACTUALITATE 2 octombrie 2009

Cu 33% mai puţini angajaţi în textile

de Covasna Media | 527 vizualizări
Numărul persoanelor angajate în domeniul fabricării de textile şi îmbrăcăminte a scăzut în ultimii trei ani cu 33%

[singlepic=392,400,200,,left]Numărul angajaţilor care îşi desfăşoară activitatea în domeniul fabricării articolelor textile în judeţul Covasna a scăzut în ultimii trei ani cu peste 33%, iar numărul de persoane calificate sau disponibilizate din acest domeniu a crescut exponenţial în anul 2009. Potrivit unei analize efectuată de Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă Covasna (AJOFM), din datele prezente la nivelul instituţiei, în anul 2007 în judeţ 64 de agenţi

Numărul persoanelor angajate în domeniul fabricării de textile şi îmbrăcăminte a scăzut în ultimii trei ani cu 33%

Numărul angajaţilor care îşi desfăşoară activitatea în domeniul fabricării articolelor textile în judeţul Covasna a scăzut în ultimii trei ani cu peste 33%, iar numărul de persoane calificate sau disponibilizate din acest domeniu a crescut exponenţial în anul 2009.

Potrivit unei analize efectuată de Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă Covasna (AJOFM), din datele prezente la nivelul instituţiei, în anul 2007 în judeţ 64 de agenţi economici şiau declarat activitatea în industria textilă, cu 7.880 de angajaţi. Un an mai târziu, în 2008, numărul salariaţilor scăzuse la 7.112, iar la începutul lui 2009 au depus declaraţii privind contribuţiile la bugetul asigurărilor de şomaj 63 de agenţi economici şi numărul salariaţilor se diminuase la 6.618.

Raportat la sfârşitul lunii august, în Covasna mai erau depuse declaraţiile de la 51 de angajatori din domeniul prelucrării industriale a textilelor, cu un număr de 5.283 de angajaţi.

„În aceste condiţii putem observa în judeţul Covasna o diminuare a numărului de angajaţi care îşi desfăşoară activitatea în ramurile „fabricarea articolelor textile / de îmbrăcăminte” de 33,2%. Situaţia este mai nefavorabilă în Covasna, cu circa 175% mai mare decât nivelul atins pe întreaga ţară, unde diminuarea numărului de salariaţi a fost de doar 18,9%”, susţine AJOFM.

Potrivit aceleiaşi analize, o situaţie similară se reflectă şi pe piaţa locurilor de muncă, unde oferta s-a diminuat în mod similar, astfel că în 2008 oferta a scăzut la 70% din cea a anului 2007, iar în anul 2009 nivelul atins de cererea de forţă de muncă în acest domeniu a atins doar 60% din cel al lui 2007.

Pe de altă parte, numărul de persoane calificate, disponibilizate din unităţile din ramura amintită a crescut anul acesta în mod semnificativ. Astfel, în 2009 numărul de şomeri înregistraţi cu calificare în textile a ajuns la 661, faţă de 267 în anul trecut şi 310 în 2007. “În anul 2009 au fost înregistraţi cu 213% mai mulţi şomeri cu calificări specifice domeniului şi cu aproape 250% mai mult decât în anul precedent. O situaţie similară se înregistrează şi în ceea ce priveşte persoanele care au fost angajate ca muncitori necalificaţi în confecţii şi au fost disponibilizate în ultimii ani”, precizează AJOFM.

Numărul de muncitori necalificaţi din industria confecţiilor, înregistraţi la AJOFM, a fost de 157 în acest an. În judeţul Covasna cele mai mari concedieri colective din domeniu le-a făcut anul acesta fabrica de textile Secuiana, din Târgu-Secuiesc, care în luna septembrie a demarat procedura de disponibilizare a 170 dintre angajaţii săi, ca urmare a crizei financiare cu care se confruntă.

Astfel, de la începutul anului şi până în prezent fabrica a pierdut doi dintre cei mai mari clienţi ai săi, iar cererea externă a scăzut la 50%.

Disponibilizarea din luna septembrie este a doua din acest an de la Secuiana, după ce la începutul anului fabrica a renunţat la alţi peste 200 de oameni.

Prin cele două valuri de concedieri colec tive, Secuiana mai rămâne cu aproximativ 400 de angajaţi dintr-un total de 774 cu care a început activitatea la începutul anului.

Fabrica de textile Secuiana este cunos cută drept unul dintre cei mai importanţi producători de pantaloni din ţară şi anul trecut a creat costumele pentru lotul masculin al echipei României care a participat la Jocurile Olimpice de la Beijing.

Ana Sidon

Teme articol: criza angajati textile
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.