ACTUALITATE 5 iulie 2019

Csuri Bácsi: „Îmi voi da fiul la şcoala de meserii”

de Daniela Luca | 1852 vizualizări

Din culisele unei afaceri meșteșugărești 

În timp ce tot mai puțini tineri se îndreaptă spre o școală profesională, iar în țară e o criză acută de meseriași, covăsneanul Vrabie Kovács Zsolt, sau Csuri Bácsi, cum i se spune mai des, un pasionat de lucru manual, ne-a vorbit despre avantajele unei afaceri meșteșugărești. El ne-a împărtășit din experiența sa și ne-a purtat prin toți pașii pe care ar trebui să îi urmeze un tânăr care se gândește la o carieră în acest sens. 

Învățământul profesional nu mai e demult o opțiune pentru absolvenții care visează la succes peste noapte. Cu toate acestea, există foarte mulți tineri talentați care știu să scoată din mâna lor obiecte neprețuit de frumoase. Din nefericire, mulți dintre ei se resemnează cu faptul că hobby-ul lor nu le-ar asigura o sursă de venit și astfel ajung să renunțe la ceva ce le aduce plăcere și se îndreaptă spre meserii mai „sigure”. 

Csuri Bácsi este covăsneanul care a dovedit că și într-o lume dominată de tehnologie și inovații poți avea succes într-o afacere meșteșugărească. Mustăciosul Pista Bá, o figurină care întruchipează secuimea, l-a făcut cunoscut dincolo de granițele țării. 

Numai în câteva țări din lume încă nu a ajuns faimoasa jucărie. Oamenii de pe tot Globul l-au îndrăgit pe Pista Bá, jucărie de care este atât de atașat creatorul său și de care se leagă zeci de amintiri și povești. 

Provocarea de a inventa ceva nou

Calea de la momentul când îți încolțește în minte o idee până la ziua în care ajungi să vezi zâmbete și recunoștință pe fața clienților este foarte lungă însă. Acum când ai senzația că s-au inventat toate, provocarea de fi unic este din ce în ce mai mare. 

„Înainte să pornesc această afacere am ajuns să mă culc în fiecare seară cu gândul că trebuie să inventez ceva ce nu este încă. Acum în 2019 este foarte greu. De exemplu, anul trecut am fost la un târg  meșteșugăresc popular unde am văzut niște rochii brodate de mână și mi-a plăcut ideea. Am zis că e ceva interesant și ce ar fi să fac și eu broderie pe lemn că nu am văzut nicăieri. Am făcut și am vrut să public pe Instagram și nu știam cum să îi spun și până la urmă am scris wooden cross stith (din engl. broderie în cruciuliță pe lemn). Era să leșin când am văzut că au apărut mii de hashtag-uri pentru că am crezut că eu am inventat  roata. Deci nu ai cum să inventezi ceva nou-nouț. Eventual poți să reinventezi ceva. Iei ceva ce s-a inventat deja și îi dai o notă de originalitate. Trebuie să ai un pic de nebunie atunci când faci o afacere. Mai ales când e ceva meșteșugăresc. Trebuie să încerci în continuu să faci lucruri în care poate alții nu cred”, ne-a spus Csuri Bácsi. 

De unde înveți să meșteșugărești 

Pentru că piața e suprasaturată de IT-iști, avocați și manageri și pentru că o simplă pană de curent te poate întoarce în Evul Mediu, el spune că orice tânăr care are atracție spre meserii, ar trebui să ia în calcul și varianta unei cariere în meșteșugărit. 

„Piața nu va fi suprasaturată de meșteșugari niciodată. Mai ales dacă începe să facă ceva original. Spre exemplu cei care fac mobilă o duc foarte bine. Când faci un lucru palpabil, e altceva. Cererea pentru anumite servicii începe să scadă deja, dar interesul pentru un obiect făcut manual va fi mereu viu. De fiecare dată când mă întâlnesc cu un tânăr, îi zic: «până la 25 te distrezi, de la 25 până la 30 muncești și tragi de tine cât poți de tare, iar dacă faci asta, pe la 30 de ani deja o să ai o viață lejeră». Cred că în cinci ani nu are cum să nu îți iasă ceva din ce îți propui, nu ai cum să nu faci un produs unic și care să aibă succes. Mulți tineri  forțează prea devreme. Unii nu știu cum să apuce o sculă, un fierăstrău, un ciocan. Acum toți tinerii vor în IT, să inventeze o aplicație. Piața e suprasaturată. Îmi voi da fiul la şcoala de meserii când va creşte mare. Nu sunt meseriași în țara asta”, a mai spus bărbatul. 

Acesta a adăugat că cei care s-au decis să urmeze acest drum au două variante, fie să urmeze o școală profesională, calea cea mai simplă, fie să învețe totul pe cont propriu, „furând” meserie. Un lucru foarte important, spune el, este să absorbi ca un burete cât mai multe informații tehnice de oriunde există această ocazie. În acest sens, Csuri Bácsi spune că este dispus că ofere consiliere și sfaturi celor aflați la început de drum.  

„Școala de meserii este cea mai bună alegere pentru cei care vor să facă ceva meșteșugăresc. Eu nu am făcut asta, dar eu cred că încă se învață meserie acolo. Eu ce știu și ce fac am învățat singur. Poți să alegi și calea asta dar este mai greu. Mă plimb prin toată țara și am mulți colegi în vârstă și merg la ateliere la ei și văd niște lucruri pe care dacă le-aș fi știut, mi-ar fi fost mai ușor. Ei au făcut școală, dar eu a trebui să învăț o modalitate prin care să le fac pe toate. E o cale și școala de meserii. Dacă știi meserie, știi să lucrezi cu scule, o să-ți fie mai ușor”, a mai spus Vrabie Kovács Zsolt.

În ce privește educația financiară, o componentă indispensabilă într-o afacere, acesta îi sfătuiește pe tineri să apeleze la cursurile organizate de  asociații de tineret, cum ar fi Junior Business Club sau să meargă la diverse prezentări și speech-uri, precum „Vreau să fiu antreprenor”, sau TEDx. O altă cale este și platforma YouTube care pune la dispoziție sute de filmulețe despre cum să îți planifici bugetul rațional. 

Internetul și anume rețelele sociale sunt utile și atunci când vrei să îți promovezi produsul, spune Csuri Bácsi. 

„Eu nu am nici site, nici magazin online. Numai pe astea două platforme, Facebook și Instagram îmi fac reclamă. Este suficient, dacă te ocupi de acestea două cum trebuie, reușești. Dar trebuie să o faci constant, zilnic de două, trei ori pentru că nu ajunge la multă lume. E mult mai ieftină reclama pe rețelele sociale decât la TV de exemplu. După un timp nici nu mai trebuie să îți faci reclamă pentru că oamenii ți-o fac singuri. Spre exemplu un tip și o tipă din Ungaria au făcut o pagină de Insagram cu Pista Bá și soția lui. Ei se plimbă prin lume și le fac poze, iar astfel îmi fac mie reclamă și nu mă costă nimic”, punctează acesta. 

Povestea vinde produsul 

Meseriașul spune că nu este nimic mai important decât să interacționezi cu cei care se arată interesați de produsul tău. Adesea obiectele meșteșugărite rămân prăfuite pe rafturi pentru că nu spun nicio poveste. 

„Sunt mulți care ar putea trăi dintr-o afacere meșteșugărească și chiar sunt oameni care fac lucruri frumoase, că mă plimb pe la târguri prin țară și știu. Problema unor meșteșugari este că nu pot să-și vândă marfa. Stau la târg și ori se uită în telefon, ori vorbesc între ei, ori și mai rău, dorm. Parcă nu ar fi interesați să-și vândă produsele. Împachetează marfa, iau banii și la revedere. Trebuie să știi să le spui o poveste cumpărătorilor pentru că mulți vin la târg nu neapărat să cumpere, ci să se uite, să se simtă bine. Eu spre exemplu ofer garanție pe viață pentru produsele mele. Dacă se strică ceva, le repar sau le înlocuiesc, dar majoritatea țin să primească aceeași figurină înapoi pentru că au amintiri care se leagă de ea”, a mai precizat Csuri Bácsi.

Târgurile la care a vândut i-au lăsat în suflet multe povești, spune bărbatul, iar una dintre ele, cea care l-a învățat să dăruiască, îi trezește emoții și  acum. 

„În 2014, de Zilele Sfântu Gheorghe vindeam la târg. Atunci toată lumea cumpăra Pista Bá. Era multă lume în fața standului. În colț era un băiețel care se uita la figurine și se ținea de cort. Era mama lui în spate și îl trăgea de haină să plece. El se ruga de mama lui să îi cumpere doar una că nu îi mai cere nimic în ziua aceea în afară de acea jucărie. Mama i-a zis că nu își permite să cumpere și i-am zis că se întâmplă și că nu e nicio problemă. Între timp a venit un alt client și au dispărut. Atunci m-am gândit, oare de ce nu mi-am permis să-i dau copilului o figurină cadou? Am luat una din cutie, am plecat să îi caut dar nu i-am mai găsit. Regret acel moment, am pielea de găină când povestesc”, își amintește bărbatul. 

De atunci, la fiecare târg caută pe cineva care nu își permite să își cumpere o jucărie și le-o oferă cadou. Acest gest îl face să se simtă bine și într-un fel, simte că acest dar este o recompensă pentru ziua în care a ezitat să îl facă fericit pe acel băiețel.  

„Le-aș mai spune tinerilor să se înconjoare cu oameni de la care au ce să învețe”

L-am întrebat cum a trecut peste piedicile birocratice pe care cu siguranță le-a avut de înfruntat când și-a deschis afacerea, dar și pe parcursul anilor. Deși ne-a mărturisit că la început a încercat să „lupte” cu sistemul, a realizat că este mai simplu să te împaci cu toate cerințele și să te conformezi. 

„Energia pe care n-o pun împotriva lor ca să lupt cu toate nedreptățile, o valorific la lucru. Am învățat să nu mă mai necăjesc și să nu mă mai plâng de nimic. Eu mă trezesc de la cinci. Uneori stau în atelier și până la 1 noaptea și lucrez. Nu vede nimeni asta și unii cred că produsele mele apar pe raft de nicăieri și că doar le vând. Dar cine le-a făcut? Bine, mă ajută foarte mult tata. Dacă n-ar fi el, nu aș fi aici. Nici nu știu cum să-i mulțumesc”, a mai adăugat creatorul lui Pista Bá. 

El spune că cei care țin să își atingă scopul și să producă ceva cu adevărat remarcabil, ar trebuie să își înceapă ziua de dimineața devreme și să își termine de făcut treaba atunci când alții abia încearcă să se trezească. 

„Le-aș mai spune tinerilor să se înconjoare cu oameni de la care au ce să învețe, de la care să ia exemplu bun. Încă un lucru foarte important este să își facă cât mai multe relații, prietenii, lucruri care țin de afaceri. Nu se știe niciodată când vei avea nevoie de acel om. Și trebuie să fie mereu în mișcare. Eu spre exemplu nu suport să stau degeaba”, sfătuiește Vrabie Kovács Zsolt. 

Acum Csuri Bácsi nu  mai vinde la târguri, dar confecționează în continuare produse artizanale din lemn, metal respectiv piele și onorează comenzi venite de la persoane fizice sau firme. Printre altele, reușește să împartă și cu alții din pasiunea sa pentru lucrul manual pe care a moștenit-o de mic de la tatăl său și predă tehnologia lemnului la o școală din Sfântu Gheorghe elevilor din clasa a V-a și a VI-a. 

El ne-a spus într-un final că ar vrea ca la timpul potrivit și fiul lui să își aleagă o meserie care să îi placă, dar nu îl va influența în nici un fel. În schimb, dacă ar alege să facă ceva cu mâna lui și să îndrăgească meșteșugăritul, ar fi foarte fericit și mândru.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.