ACTUALITATE 21 noiembrie 2013

CSM Sfântu Gheorghe a ajuns în administrarea orașului

de Székely Emőke | 711 vizualizări

„O mare realizare” pentru UDMR, eșec pentru PSD și PNL Covasna

Legea descentralizării, pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea la începutul acestei săptămâni, prevede printre altele că Clubul Sportiv Municipal Sfântu Gheorghe ajunge în administrarea Primăriei. Ceea ce este însă interesant este faptul că UDMR a obținut ce și-a propus fiind în opoziție, iar liderii Uniunii spun că ajungerea CSM în administrarea orașului este una dintre cele mai mari realizări ale ultimilor ani. Pe de altă parte, liderii covăsneni ai partidelor aflate la guvernare (PSD și PNL) spun ba că nu au avut ce face ca baza sportivă a CSM să rămână la Ministerul Tineretului și Sportului, ba că așa e peste tot, cluburile municipale au ajuns la Primării, excepție fiind doar bazele mari, gen Izvorani sau Deva. Așadar, faptul că CSM a ajuns la Primăria Sfântu Gheorghe naște opinii diferite. Pe când unii cataloghează acest lucru ca fiind o victorie, alții se întreabă de ce nu a reușit PSD și PNL, partide care sunt acum la putere, să țină de CSM pentru ca această bază să fie inclusă pe lista bazelor sportive de interes național, și implicit să rămână la Minister.

Victorie pentru UDMR

Primarul Antal Árpád s-a arătat extrem de mândru de faptul că CSM a ajuns în administrarea orașului, la fel și senatorul Klárik László, care a spus că „Sepsi-SIC va juca de acum înainte pe teren propriu”. Antal spune că a fost nevoie de un lobby puternic pentru a obține baza sportivă, aceasta fiind inclusă, apoi scoasă, apoi reinclusă în lista obiectivelor ce urmează a fi descentralizate. „A fost un lobby incredibil ca baza să nu ajungă la oraș, iar faptul că într-un final aceasta a ajuns la noi este rezultatul unei munci de echipă. În actul inițial nu figura nici CSM, nici tabăra de la Pădureni și nici terenurile de tenis de lângă piața din Sfântu Gheorghe. Propunerile de modificare aduse de UDMR au fost acceptate pe ultima sută de metri” – a declarat primarul Antal Árpád.

Liderii UDMR au spus că pe lângă faptul că au obținut tot ce se putea obține în urma descentralizării, au reușit să includă în lege și un articol care prevede intabularea clădirilor, pentru a fi siguri că au pus mâna pe aceste imobile și nu le mai ia nimeni. „Vom intabula clădirile în cel mai scurt timp, pentru a nu ne trezi mai târziu că avem probleme cum am avut și cu fosta clădire a BNR, care dacă ar fi fost intabulată, acum nu eram în proces de 10 ani” – spune președintele Consiliului Județean, Tamás Sándor. Acesta a fost completat de primar, care a spus că nu e de neglijat nici faptul că intabularea imobilelor se va face fără taxă, pentru că în caz contrar aceste demersuri ar fi costat o avere.

Realizare de top

Primarul Antal Árpád a catalogat dobândirea bazei sportive a CSM ca fiind una dintre cele mai importante realizări din ultimii 5 ani. „Vorbim de o mare realizare, una dintre cele mai importante din ultimii ani. În sfârșit putem plănui în ceea ce privește viața sportivă a orașului. Sunt convins că vom putea satisface mai bine nevoile sportivilor, precum și ale iubitorilor de sport din oraș, și vom avea rezultate remarcabile pe termen mediu și lung în acest domeniu” – spune primarul. Directorul CSM, George Carcadia, este de acord cu spusele edilului, dar afirmă că proiectele se pot îndeplini doar printr-o colaborare strânsă.

PSD Covasna e sceptic

Liderul PSD Covasna, deputatul Horia Grama, ne-a declarat că s-a luptat pentru menținerea CSM Sfântu Gheorghe la Ministerul Tineretului și Sportului, însă eforturile sale nu au avut sorți de izbândă. Grama susține că a fost convins până în aproape ultima clipă că CSM va rămâne acolo, mai ales că ministrul de resort, Nicolae Bănicioiu, l-a asigurat de acest lucru în cadrul mai multor discuții. „Am fost la Minister, domnul Bănicioiu a promis că nu transferă CSM Sfântu Gheorghe, așa a fost până-n ultima zi, când cei de la UDMR au mers cu ultimele amendamente. Cumva, au avut, probabil, argumente mai puternice”, a admis Grama.

Deputatul spune că nu are încredere în capacitatea autorităților locale de a menține pe viitor aceleași standarde de până acum la CSM și susține că i-ar fi spus acest lucru și primarului Antal Árpád. „Până la urmă, asta e, ei s-au tot plâns că vor CSM, acum îl au, să vedem ce-or să facă. Noi vom sta cu ochii pe ei, să vedem dacă scopul a fost acela de a dezvolta sau erau alte interese”, a mai spus Grama.

Echipele locale vor plăti sau nu chirie?

Antal spune că odată ce au baza sportivă, echipele susținute de oraș nu vor mai fi nevoite să plătească chirie pentru folosirea Sălii Sporturilor „Szabó Kati”, și nici nu vor trebui „să stea la coadă” pentru a intra în sală. Acesta este însă contrazis de actualul director al CSM, George Carcadia, care spune că sala va fi folosită în continuare contra cost, pentru că în mod normal cheltuielile de întreținere ar trebui scoase din venituri proprii. „Anul acesta a fost un an greu, dar am reușit totuși să avem venituri proprii consistente. Am ajutat echipele locale atât cât am putut. Am cerut sume modice de la ele, și acest lucru i l-am explicat și primarului. Vom aduce în continuare echipe în cantonament aici, toată lumea plătește, și mă bucur că avem deja rezervări și pentru anul viitor” – spune Carcadia.

De asemenea, primarul vrea să rezolve în cel mai scurt timp şi un aspect legat de iluminare. „Am primit mai multe scrisori în ultima perioadă prin care oamenii mi-au cerut să amplasez stâlpi de iluminat la stadion pentru că după ora 6 nu pot alerga pe pista de atletism din cauza întunericului. Până acum nu am avut cum să îi ajut pentru că Primăria nu a avut dreptul să se bage în lucrurile CSM-ului. Oamenii nu știu ce instituții de cine aparțin, de aceea apelează la noi pentru tot felul de proleme. Acum le promit celor care folosesc pista de atletism că problema legată de iluminat va fi rezolvată” – a declarat primarul. George Carcadia spune că amplasarea unor stâlpi de iluminat este un lucru benefic, însă cere în continuare înțelegere în ceea ce privește programul de antrenament al sportivilor.

Angajații rămân

Baza sportivă a ajuns în administrația Primăriei cu tot ce înseamnă ea: stadion, sală, hotel, terenuri de antrenament, personal. Antal spune că pe lângă bază au primit și sumele de bani necesare întreținerii CSM, pentru salarii, plus o sumă pe care o vor folosi pentru dezvoltare. Acest lucru este confirmat și de actuala conducere a clubului. Directorul George Carcadia ne-a declarat că deocamdată la CSM situația nu se schimbă. „Cheltuielile pe utilități ale clubului se ridică anual la 250.000 – 300.000 de lei. Numai să aprind lumina în sală timp de trei ore costă 300 de lei, așadar sunt costuri mari. Deocamdată bani pentru salarii și întreținere vom primi de la București, la fel ca și până acum. De asemenea, angajații rămân, și eu rămân” – spune Carcadia. Acesta a mai spus că speră ca între club și Primărie să existe o colaborare mai strânsă, care să fie în beneficiul orașului și al sportului. „Scopul meu este să sprijin sportul. După câte am văzut, acesta este și scopul domnului primar. Vom încerca să obținem împreună o finanțare europeană în ciclul 2014-2020, și să dezvoltăm baza sportivă în așa fel încât să fie una dintre cele mai bune din țară” – a adăugat directorul CSM.

Dispute vechi

În jurul CSM Sfântu Gheorghe au fost dispute în mai multe rânduri. Consiliul Local Municipal a încercat să preia clubul, a adoptat chiar și două hotărâri în acest sens, însă până acum aceste demersuri au fost fără rezultat. Prima încercare a avut loc în 2008, pe când nu doar conducerea de atunci a clubului, ci și șeful Autorității Naționale de Tineret și Sport, Octavian Belu, au spus că o asemenea măsură ar periclita sportul de performanță de la CSM. Primarul Antal Árpád spunea atunci că nu este normal ca echipele de primă ligă din Sfântu Gheorghe să plătească chirie pentru folosirea sălii, pe când cele din alte județe vin aici gratuit. Atât fostul cât şi actualul director al CSM au accentuat însă în mai multe rânduri că Clubul Sportiv are nevoie de sume proprii, iar toți cei care vin în cantonament aici trebuie să plătească.

Fostul director al clubului, Carol Șanta, a ținut „cu dinții” de bază în ideea de a forma aici sportivi de performanță, lucru ce nu l-au reușit partidele aflate la guvernare. Într-un interviu acordat ziarului nostru, Carol Șanta spunea că s-ar fi putut obține mai multe rezultate dacă ambele părți (clubul și primăria) ar fi fost mai tolerante. „Dacă eram înțelepți, și unii, și alții, inclusiv infrastructura bazei putea fi la un alt nivel, activitatea sportivă putea să fie la cel mai înalt nivel, și din păcate nu am găsit înțelegerea suficientă la organele locale, și asta a creat o ruptură între noi. Nici până în ziua de azi nu s-a înțeles foarte bine că acest club are ca obiectiv promovarea sportului de performanță și nu are limite locale. Pe de altă parte, tot ce s-a făcut la CSM s-a făcut din banii alocați de la București și din venituri proprii, fără un aport financiar local” – ne-a declarat Carol Șanta luna trecută.

Marius Obreja: „Așa e peste tot...”

Senatorul PNL Covasna Marius Obreja spune că nu e nimic deosebit în faptul că CSM a ajuns la oraș, pentru că în urma descentralizării cluburile sportive au ajuns în administrarea consiliilor locale și celor județene. „Așa e legea, așa e peste tot. Excepție fac bazele sportive de interes național, unde se pregătesc loturile naționale și cele olimpice. Baza sportivă din Sfântu Gheorghe nu este inclusă în această listă, ci doar cele de la Izvorani, Deva, Onești și alte câteva de acest rang” – spune Marius Obreja. Potrivit unor surse neoficiale, pe lângă cele 6 baze sportive de acest fel din țară, CSM Sfântu Gheorghe era cea de a șaptea, așadar ar fi fost posibilă includerea ei ca fiind de interes național.

Probleme deschise

Legea descentralizării asumată de Guvern zilele trecute este atacată de PDL ca fiind neconstituțională, așadar va mai trece o perioadă până când aceasta va fi pusă (sau nu) în aplicare. Între CSM și Primărie urmează discuții și clarificări în ceea ce privește banii. Primarul spune că vor dovedi că vor fi buni gospodari ai bazei sportive, însă pentru buna desfășurare a lucrurilor aici este nevoie de bani. Deocamdată cheltuielile pe anul viitor sunt acoperite, însă după aceea va fi nevoie de soluții, de sume care să meargă spre sală, spre stadion. Iluminatul, încălzirea, întreținerea gazonului costă, iar dacă legea descentralizării va fi pusă în aplicare, acești bani trebuie scoși de undeva.

În urma descentralizării, 200 de angajați au ajuns în subordinea Consiliului Local Sfântu Gheorghe sau Consiliului Județean Covasna. Președintele CJ, Tamás Sándor, a declarat că nu se vor face disponibilizări, însă în mai multe instituții vor avea loc reorganizări.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.