ACTUALITATE 20 februarie 2014

Crește numărul mamelor minore

de Monica Vrânceanu | 98 vizualizări

Vorbim deja despre un fenomen la nivelul întregii țări

Tot mai multe minore devin mame în România, iar județul Covasna nu face excepție. Astfel, numărul minorelor care au devenit mame anul trecut la Spitalul Județean de Urgență din Sfântu Gheorghe a fost de 89, cu șase mai mult față de 2012, ceea ce arată clar că se merge pe creștere în această statistică deloc plăcută.

Potrivit managerului Spitalului, Nagy-András Róbert, șapte dintre minorele care au născut în 2013 aveau sub 14 ani, în vreme ce 20 dintre ele au născut deja al doilea copil iar patru se află chiar la al treilea copil, chiar dacă nu au împlinit încă vârsta majoratului.

Nagy-András Róbert a admis că cele mai multe dintre minorele devenite mame provin din comunitățile rome de la Vâlcele, Araci și Hetea, având în general foarte puține cunoștințe despre viață și un nivel de educație foarte scăzut ori chiar inexistent.

„Vorbim aici despre tinere cu un nivel de educaţie foarte scăzut, cele mai multe reprezintă  cazuri sociale. Cred că vorbim despre un fenomen al mamelor minore – nu e o problemă doar la noi în județ, ci una la nivel național. Nu e normal ce se întâmplă şi trebuie să se pună un accent mai mare pe programele de educaţie sexuală, este nevoie de asta și ar trebui să luăm exemple de la alte state”, a declarat Nagy.

Acesta a arătat că o statistică a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii arată că numai în 2012 în țara noastră au născut 8.500 de minore. Potrivit lui Nagy-András Róbert, campaniile de educație sexuală au făcut ca numai 7 din o mie de mame să fie minore în Suedia, 9 în Franța, 11 în Germania, 20 în Canada, 31 Anglia și 52 în SUA. Numai în țările africane numărul mamelor minore depășește suta la fiecare mie de noi mame, ceea ce ar trebui să ne pună pe gânduri. Și asta pentru că 86 de mame minore într-un an, în cel mai mic județ al ţării – în condițiile în care numărul total de nașteri în 2013 a fost de puțin peste o mie, poate fi un indicator și despre numărul mamelor minore înregistrat în alte județe ale țării.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.