ACTUALITATE 22 decembrie 2015

Crăciunul, sărbătoarea care ne obligă la cheltuieli

de Mirela Cara Dragu | 625 vizualizări

Dincolo de bucuria de a ne reuni alături de familie sau prieteni odată cu venirea Crăciunului, această sărbătoare implică pentru fiecare dintre noi cheltuieli mai mici sau mai mari, în funcție de cât suntem dispuși să plătim pentru anumite achiziții sau de cât de limitate ne sunt bugetele.

Conform tradiției, masa de Crăciun constă obligatoriu în preparate din carne de porc, cu precădere sarmale, cârnați, caltaboș, tobă, lebăr și friptură, la care se adaugă nelipsitul cozonac, murăturile, vinul și o sticlă de alcool ca aperitiv. În funcție de obiceiul fiecărei familii, masa de Crăciun poate fi mai săracă, în sensul că nu va conține toate aceste bucate, sau dimpotrivă, plină cu multe alte preparate sofisticate care pot sau nu să aibă legătură cu tradiția și care măresc automat sumele cheltuite.

Rămânând strict la masa tradițională și la preparatele de porc, în funcție de preferințe, o persoană poate plăti în medie între 10 și 12 lei pe kilogram în cazul porcului cumpărat „în viu”, prețul scăzând în cazul în care porcul este cumpărat integral. Pentru cei care nu doresc să investească prea mult în mâncare, carnea pentru sarmale, câteva fripturi și câțiva cârnați ar putea să coste cel mai puțin între 50 și 100 de lei, dar totul se modifică în funcție de cantitatea dorită și de meniul stabilit de sărbători. Un kilogram de varză murată costă în jur de 6 lei, iar condimentele și alimentele folosite pentru garnituri ajung și ele în jurul sumei de 20 de lei. Prin urmare, o familie formată din trei membri și dornică să economisească bani va cheltui numai pentru produsele din carne de porc și cele necesare preparării acestora aproximativ 150 de lei.

Pregătiri din timp pentru masa de Crăciun

Persoanele și mai atente cu bugetul lor, care s-au pregătit din timp pentru Crăciun, nu vor simți efortul cheltuielilor masive în aceste zile premergătoare sărbătorilor de iarnă. Este cazul celor care fie au cumpărat dinainte carnea și au depozitat-o în congelatoare, fie au bunici sau părinți la țară care au crescut porc și le oferă carnea necesară de sărbători. „Noi am luat carne încă de luna trecută și am pus-o la congelator. Așa facem în fiecare an ca să ne rămână mai mulți bani de cadouri și de alte cheltuieli acum, în decembrie. În plus, punem an de an varză la butoi, avem murături și, de regulă, avem rezerve constante de ulei, zahăr, făină și tot ce ne mai trebuie. Deci niciodată nu am scos așa mulți bani din buzunar. Mai luăm așa, chestii mărunte, cum ar fi fructele sau sucuri pentru copii și, desigur, cadouri”, ne-a spus o gospodină aflată la cumpărături.

„Eu am renunțat la serviciu ca să stau cu copiii. Practic, venitul în familia noastră nu este foarte mare, deci nu ne permitem să dăm foarte mulți bani pe mâncare. Porc nu am cumpărat niciodată în ultimii ani. De când s-au mutat părinții soțului la țară, cresc ei porc și îl împart cu noi. Cele mai multe produse le fac eu în casă sau le primesc gata preparate de soacra mea sau de mama”, ne-a declarat o altă doamnă mai norocoasă.

Cozonacii – făcuţi în casă, sau cumpăraţi din magazin

Cât despre desert, cel mai ieftin cozonac gata preparat și disponibil în supermarketuri costă până în 5 lei, dar poate ajunge și la 25 de lei sau chiar mai mult. Multe doamne de la noi preferă însă cozonacul făcut în casă. „Eu evit să iau cozonac de la magazin pentru că e plin cu E-uri și nici măcar nu e bun la gust. Am învățat să fac cozonaci în casă și încerc an de an să îi prepar chiar dacă îmi trebuie mai mult timp pentru asta. E drept că uneori nu ies așa de buni cum mi-aș dori, dar tot nu cumpăr din ăia gata făcuți”, ne-a mărturisit o doamnă.

De cu totul altă părere este o mămică mai tânără, pe care am întâlnit-o în supermarket la raionul de cosmetice și care preferă ca timpul alocat preparatelor de Crăciun să îl petreacă în alt mod decât la bucătărie. „Eu nu stau mai deloc în bucătărie. Nu îmi place și nu am timp. Cozonac iau mereu de la supermarket și am scăpat rapid de grijă. Chiar dacă nu sunt cei mai sănătoși, nu cred că asta are așa mare importanță pentru că nu îi mănânc în fiecare zi”, ne-a spus ea.

Povestea gusturilor și preferințelor rămâne valabilă și în cazul băuturilor de Crăciun. Unii dintre domni optează pentru băuturi fine și vinuri scumpe în vreme ce alții se mulțumesc cu vin și țuică sau pălincă făcute în casă. „Pe nevastă-mea o apucă furia când mă vede că beau. Vă dați seama ce ar ieși dacă aș mai da și banii pe băutură. Eu am o vie pe un teren moștenit de la părinți și an de an îmi aduc vin de la țară. Tării nu beau că am probleme de sănătate și nu pot face excese”, ne-a spus un domn referitor la băutura de sărbători.

Brazii costă între 60 şi 150 de lei

Dar, de Crăciun, cheltuielile nu se opresc aici. Urmează o altă parte obligatorie care este bradul și care atrage după sine obligația de a oferi cadouri. Și aici, cheltuielile sunt raportate la bugetul fiecărei familii, la numărul de membri și la disponibilitatea de a cheltui. Părinții mai puțin pretențioși pot cumpăra un brad de plastic cu 25-30 de lei, de la magazinele din piață. Cei care țin mai mult la felul în care arată bradul pot da până și 250 de lei pe unul din plastic, de 180 cm și cu ramuri bogate.

Un brad natural se vinde începând de la prețul de 60 de lei și poate costa cel mult 150 de lei, în funcție de desimea crengilor și de înălțime. „Brazii vor rămâne la același preț chiar și în ultimele zile de dinainte de Crăciun. Din păcate și noi îi plătim scump și nu ne permitem să aplicăm reduceri”, ne-a spus o comerciantă de brazi din Piața Centrală din Sfântu Gheorghe. Aceasta a adăugat că cererea pentru brazi naturali scade de la an la an, motiv pentru care nici nu mai cumpără foarte mulți.

„Eu am un brad artificial de vreo câțiva ani. Deci am redus cheltuielile la acest capitol. Nici pe globulețe nu mai dau bani că alea pe care le am sunt foarte frumoase și oricum Crăciunul trece imediat. Nu văd de ce să dau atâția bani pe nimicuri”, ne-a spus o domnișoară.

„Pentru mine Crăciunul nu e Crăciun dacă în casă nu miroase a brad. Știu că acum e o modă cu brazii artificiali, dar chiar nu cred că dacă nu îmi iau eu brad natural se salvează pădurile de la tăieri abuzive. Plus că cei care se vând sunt tăiați legal sau crescuți special pentru asta. Deci eu optez oricând pentru un brad natural”, ne-a mărturisit un domn.

Puţine oferte de cadouri în magazinele din oraş

Cât despre cadourile de Crăciun, aici fiecare are libertatea să cheltuie cât are și cât dorește, alegând dacă să facă daruri pentru toți membri familiei sau numai pentru copii. Interesant este că magazinele din Sfântu Gheorghe nu s-au grăbit să facă prea multe oferte sau reduceri pentru sărbătoarea Crăciunului, mizând cel mai probabil pe faptul că oamenii vor cumpăra oricum ceea ce le este necesar de sărbători. Părinții cu bugete reduse, care vor totuși să nu își întristeze copiii cu daruri puține, au cumpărat cadouri chiar de mai multă vreme și așteaptă seara de Ajun să le pună sub brad. „Noi, din păcate, nu avem bani să le oferim fetițelor noastre câte ne-am dori. Dar nici nu putem să le punem sub brad doar o ciocolată sau o pereche de mănuși. Așa că, în fiecare an, am cumpărat câte ceva la fiecare salariu și am strâns un cadou frumos de Moș. Știți cum e, copiii merg la școală, la grădiniță, afară și se întreabă unul pe altul ce a primit fiecare, iar noi nu vrem să le facem pe ale noastre să sufere că ele nu au primit destule cadouri, mai ales că sunt cuminți și merită”, ne-a spus o mămică.

„Noi cheltuim foarte mult pe cadouri. Luăm și pentru copii, luăm și pentru părinți și pentru cumnați și pentru bunici. Crăciunul este o ocazie rară de a oferi daruri și a bucura pe toată lumea, așa că profităm de asta și nu ne gândim la cât cheltuim”, ne-a mărturisit o doamnă.

Dacă sumele, cadourile și mâncărurile diferă de la om la om și de la familie la familie, cheltuielile depinzând de o serie de factori între care puterea de cumpărare, numărul de membri din familie și disponibilitatea de a cheltui, un lucru este comun pentru toată lumea: atmosfera de sărbătoare trebuie întâmpinată cu bucurie și zâmbete de fiecare dintre noi.

Dar, pe lângă toate acestea, când decidem să cheltuim, ar fi bine să avem în vedere că, la scurt timp după Crăciun, urmează Revelionul, care la rândul său, ne mai scoate niște bani din buzunare.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.