Covăsnenii sunt încă feriți de rujeolă
Boala infecțioasă înregistrează deja șapte cazuri în județul vecin Brașov
Din statisticile oficiale, la nivelul județului Covasna nu s-a înregistrat până acum în acest sezon niciun caz de rujeolă.
„Se pare că vaccinul a fost eficient și nu a ajuns la noi virusul. (...) Epidemia de rujeolă a început acum doi ani, la Timișoara și apoi a cuprins tot vestul și restul țării. Anul trecut am avut și noi câteva cazuri, dar s-a epuizat în zona de margine a județului”, a declarat, pentru Observatorul de Covasna, epidemiologul de la Direcția de Sănătate Publică (DSP) Covasna, Sánta Ferenc.
În perioada 14 – 18 octombrie, la nivel național au fost raportate 60 de cazuri nou confirmate în 7 județe: 37 la Suceava, șapte la Brașov, cinci la Neamț, patru la Caraș-Severin, câte trei la Mehedinți și la Timiș și unul la Mureș.
„Se mai poate să se întâmple ca cineva nevaccinat să ajungă la spital la Brașov, de exemplu, să intre în contact cu un bolnav care nu are nicio evoluție și să o contacteze, dar dacă e mutat la infecțioase, atunci nu mai aduce infecția la noi”, a mai spus epidemiologul.
Numărul total de cazuri confirmate cu rujeolă în Romania raportate până la data de 18 octombrie a.c. este 18.486, din care 64 de decese, informează Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNSBT).
Rujeola (pojarul) este o boală infecțioasă care adesea duce la complicații, informează aceeași sursă. Din 4 persoane care fac rujeolă 1 are nevoie de spitalizare. Pentru 1 din 1.000 de bolnavi de rujeolă (pojar), boala este mortală. Vaccinul împotriva rujeolei (pojarului) protejează copiii împotriva acestei boli, iar în România 9 din 10 părinți își vaccinează copiii, mai arată statistica CNSBT.
Sursă foto: Shutterstock.