ACTUALITATE 16 august 2022

Covăsnenii se unesc împotriva cancerului de col uterin

de Iulia Drăghici - Taraș | 695 vizualizări

Evenimentele de la finele săptămânii trecute au fost un real succes; se pregătesc și alte activități

Campania pentru screening-ul cancerului de col uterin, ajunsă la finele săptămânii trecute în zona orașului Covasna, a înregistrat un succes remarcabil. Peste 100 de femei care s-au prezentat la caravană au beneficiat de analize Babeș-Papanicolau și HPV gratuite. În săptămâna 22 – 26 august, centrul mobil de testare va ajunge din nou în județul Covasna. 

Vineri dimineață, peste 100 de persoane erau înscrise pentru a lua parte la prima etapă a campaniei de screening a cancerului de col uterin organizată în orașul Covasna. Caravana, care s-a aflat în zona Spitalului de Cardiologie, a început activitatea de la ora 9:00. 

Coordonatorul programului la nivel județean, dr. Finta Hajnal, a spus la acel moment, pentru Observatorul de Covasna și CovasnaMedia.ro, că aceasta este prima dată când caravana de screening s-a oprit în incinta unei unități medicale din județul Covasna. Demersul a fost un real succes, având în vedere că au fost atât de multe persoane înscrise. 

„Trebuie să le mulțumim colegilor de la Spitalul de Recuperare Cardiovasculară, care au făcut posibilă o astfel de organizare exemplară. Ne bucură foarte mult acest lucru, mai ales având în vedere că medicii, asistenții, infirmierele și personalul medical sunt un etalon pentru societate. Suntem încântați că doamnele din Covasna consideră acest program important”, a transmis dr. Finta Hajnal, șef lucrări, medic specialist Sănătate Publică și Management Sanitar.

De la ora 14.00, cabinetul mobil s-a mutat în centrul orașului Covasna, unde alte zeci de femei cu vârste între 24 și 64 de ani au beneficiat de testări Babeș-Papanicolau sau HPV gratuite, în vederea depistării leziunilor precursorii ale cancerului de col uterin. 

După-amiază, activitatea de screening s-a desfășurat în centrul orașului Covasna, unde am beneficiat de găzduirea și susținerea conducerii Complexului Balnear „Turism Covasna”. Caravana a fost plasată în parcarea Hotelului Covasna, în fața Centrului Balnear, unde s-au prezentat zeci de femei pentru testarea Babeș-Papanicolau, respectiv HPV. Doresc să mulțumesc doamnei director general Narcisa Diaconu pentru tot sprijinul acordat și evident colegelor mele, care au depus eforturi aproape supraomenești pentru a primi și testa pe toți cei care au venit. Nu în ultimul rând, felicit doamnele, domnișoarele din Covasna, că sunt responsabile pentru propria lor sănătate. Mulțumesc, doamnelor!”, ne-a mai transmis dr. Finta Hajnal. 

Joi, caravana de screening a fost în Zagon și Zăbala. 

În săptămâna 22 – 26 august a.c., caravana se va afla din nou pe teritoriul județului Covasna. Urmează ca în perioada următoare să fie anunțat programul concret. Intenții sunt ca această caravană să ajungă și în zona orașului Întorsura Buzăului. Informațiile oficiale vor fi publicate în ziarul „Observatorul de Covasna” și pe CovasnaMedia.ro, de îndată ce vor fi făcute publice de către coordonatori. 

Activitățile se desfășoară în cadrul proiectului „Program de prevenție, depistare precoce și tratament precoce al cancerului de col uterin, regiunea Centru”, finanțat din fonduri europene, derulat de Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș în calitate de beneficiar, în parteneriat cu Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș. 

Campania de screening este nu doar de anvergură, ci și extrem de importantă, în condițiile în care cancerul de col uterin face parte din categoria afecțiunilor care pot fi prevenite și tratate cu succes dacă se depistează din timp. 

Caravana s-a aflat la finele lunii iulie, când a și început oficial programul în județul Covasna, în localitățile Ilieni, Ghelința și Turia. 

Femeile din județul Covasna care vor să ia parte la campania pentru prevenirea sau depistarea precoce a cancerului de col uterin și se încadrează în publicul țintă trebuie să știe și că Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) „Dr. Fogolyán Kristóf” face parte dintre cele 10 rețele de screening înființate la nivelul regiunii Centru.

Între timp, a fost lansat și un număr de Call-Center (0739.727.187), unde cei interesați pot suna să se înregistreze sau să obțină informații suplimentare despre demers. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.