ACTUALITATE 11 august 2022

Județul Covasna are o rețea de screening în campania pentru prevenirea cancerului de col

de Iulia Drăghici - Taraș | 685 vizualizări

Femeile din județul Covasna care vor să ia parte la campania pentru prevenirea sau depistarea precoce a cancerului de col uterin și se încadrează în publicul țintă (24 – 64 de ani) trebuie să știe că Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) „Dr. Fogolyán Kristóf” face parte din cele 10 rețele de screening înființate la nivelul regiunii Centru. 

La Sfântu Gheorghe, rețeaua dispune de 6 medici specializați în Obstetrică și Ginecologie şi un medic anatomie patologică.

În acest demers, la nivelul regiunii Centru mai sunt implicate și: Spitalul Municipal Sighișoara, Spitalul Municipal „Dr. Eugen Nicoară” Reghin, Spitalul Orășenesc „Dr. Valer Russu” Luduș, Spitalul Top Med Târgu Mureş, Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba Iulia, Spitalul Judeţean de Urgenţă Miercurea-Ciuc, Spitalul Municipal Odorheiu Secuiesc și Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu. 

Aceste unităţi sanitare cu paturi, declarate eligibile în urma procedurii de afiliere organizată de către Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, s-au organizat în rețele de screening cu următoarea componență: Centru de informare – cu medici specialişti Obstetrică-Ginecologie şi Medicină de Familie, Centre de recoltare – cu medici specialişti Obstetrică-Ginecologie și Laborator de Citologie Cervicală – cu medici specialiști anatomie patologică cu competențe în citologia cervicală”, se arată într-un comunicat de presă transmis redacției „Observatorul de Covasna”. 

Printre unitățile medicale care au depus depus documentaţia de afiliere se numără și Spitalul Orăşenesc din Covasna, dar acesta nu a îndeplinit criteriile de organizare ca reţea de screening. Totuși, candidatura va fi luată în considerare pentru afilierea sa ca Centru de informare şi Centru de recoltare şi spitalul va fi validat în etapa următoare.

În toată această perioadă, am informat constant populația feminină din Regiunea Centru despre beneficiile participării la programele de screening ale cancerului de col uterin, dar am depus și eforturi susținute pentru a aduce în proiect resursa profesională medicală atât de necesară pentru ca orice femeie să poată beneficia de testarea gratuită.

Pentru organizarea celor 10 rețele de screening vreau să le mulțumesc tuturor celor care susțin acest proiect într-un mod real, nu doar declarativ, care se implică în fiecare zi în rutina derulării acestuia. Profesioniștii adevărați sunt mereu acolo unde este nevoie de ei!

Pentru proiect, indicatorul de organizare a rețelelor de screening a fost atins (minim 6 rețele de screening), dar eu, ca manager de proiect, consider că regiunea Centru încă dispune de o mare capacitate medicală de implicare în screening, astfel că vom continua procedura de afiliere de noi rețele de screening, de noi centre de informare-recoltare și procedura de afiliere exclusiv pentru centrele de informare-consiliere. Pentru fiecare femeie care dorește să participe la screening, serviciile preventive trebuie să fie cât mai accesibile. Stimate doamne și domnișoare, suntem aici pentru dvs.! Testați-vă!”, a declarat managerul proiectului, șef lucrări dr. Cosmina Cristina Uzun. 

Publicul țintă al campaniei 

Coordonatorii campaniei amintesc și care sunt persoanele vizate de acest demers, dar și cum va funcționa sistemul. 

„În cadrul programului de screening, femeile beneficiază de consult de specialitate şi le sunt recoltate probe pentru testare Babeş Papanicolau la grupa de vârstă 24-29 de ani, precum şi testarea HPV la grupa de vârstă 30-64 de ani, în vederea depistării leziunilor precursorii ale cancerului de col uterin. 

Toate serviciile medicale oferite, respectiv consult de specialitate, testare Babeş Papanicolaou, testare HPV, diagnosticarea precoce a leziunilor displazice ale colului uterin, colposcopie, tratament excizional sau ablativ al leziunilor precanceroase ale colului uterin, suport social şi psihologic, sunt GRATUITE, fiind finanţate în cadrul proiectului.

Toate femeile care au rezultate negative vor fi informate telefonic prin Call-Center sau prin poştă.

Dacă rezultatul testului-screening este pozitiv, femeia va fi rechemată pentru consult şi investigaţii suplimentare la medicul specialist ginecolog, indiferent dacă femeia este asigurată sau nu. Acestea vor fi sunate prin Call-Center pentru programare în vederea continuării conduitei medicale. Cazurile care necesită investigații și suport psihologic pe termen lung vor fi consiliate de către experții proiectului pentru creșterea complianței la tratament.

Grupul ţintă, persoanele care vor beneficia de programele de screening, este identificat astfel:

 A. femei cu vârsta cuprinsă între:

 a. 30-64 ani pentru femeile care beneficiază de testarea HPV;

 b. 24-29 ani pentru femeile care beneficiază de testarea Babeş-Papanicolau cu domiciliul/resedinţa în regiunea vizată prin proiect.

B. din punct de vedere medical, intră într-una din următoarele situații: nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin; sunt asimptomatice; nu au antecedente sugestive pentru patologia de cancer de col uterin. În cazul acelor membri ai GT – persoane vulnerabile care nu au acte de identitate, aceste persoane vor completa declarații pe propria răspundere din care să reiasă că locuiesc în regiunea de implementare vizată de proiect, respectiv regiunea Centru. Persoanele private de libertate vor fi asociate locului unde își desfășoară detenția, și nu din perspectiva adresei de domiciliu.

Din cei 170.200 membri ai grupului ţintă – persoane care vor beneficia de programe de screening, provenind atât din mediul urban, cât şi din mediul rural –, 51% se vor încadra în una din următoarele situații vulnerabile:

  • Persoane sărace;
  • Lucrători pe cont propriu în agricultură;
  • Persoane din mediul rural;
  • Persoane din centre de plasament sau anterior instituționalizate;
  • Persoane care au părăsit sistemul de protecție a copilului;
  • Persoane fără adăpost;
  • Cetățeni români aparținând minorității rome;
  • Persoane cu dizabilități, inclusiv persoane invalide și cu nevoi complexe;
  • Femei care au copii cu dizabilități;
  • Persoane care suferă de dependența de alcool și alte substanțe toxice;
  • Victime ale traficului de ființe umane”, arată comunicatul de presă. 

Proiectul „Program de prevenție, depistare precoce și tratament precoce al cancerului de col uterin, regiunea Centru” a fost lansat în județul Covasna la finele lunii iulie. Atunci a fost prezentată caravana care ajunge în zonele rurale din județ, iar primele localități vizate au fost Ilieni, Ghelința și Turia. 

În 11 și 12 august, caravana, care se adresează femeilor din grupul ţintă 24-64 de ani, care pot beneficia astfel de testare gratuită Babeş-Papanicolaou şi HPV, se va afla la Zagon, Zăbala și în orașul Covasna. 

La nivel regional, programul este coordonat de Spitalul Clinic Județean de Urgență din Târgu Mureș, în parteneriat cu Universitatea de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș. Proiectul „Program de prevenție, depistare precoce și tratament precoce al cancerului de col uterin, regiunea Centru” este finanțat cu 10,5 milioane de euro. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.