ACTUALITATE 11 august 2022

Caravana anti-cancer de col uterin ajunge în Zagon, Zăbala și Covasna

de Iulia Drăghici - Taraș | 1160 vizualizări

Caravana mobilă pentru screeningul cancerului de col uterin va fi prezentă în perioada 11-12 august a.c. în judeţul Covasna, în localităţile Zagon, Zăbala şi oraşul Covasna. Femeile din grupul ţintă, 24-64 de ani, pot beneficia astfel de testare gratuită Babeş Papanicolaou şi HPV. 

Programul caravanei în perioada 11-12 august este următorul:

  • Zagon – 11.08.2022 – începând cu ora 10.00 (curtea cabinetului medicului de familie);
  • Zăbala - 11.08.2022 – începând cu ora 16.00 (curtea cabinetului medicului de familie);
  • Oraș Covasna – 12.08.2022 – începând cu ora 10.00 – Spitalul de Cardiologie Covasna;
  • Oraș Covasna – 12.08.2022 – începând cu ora 14.00 – Hotel Covasna (centrul orașului).

În cadrul acestei acţiuni, femeile cu vârsta între 24 şi 64 de ani vor beneficia de consult de specialitate şi le vor fi recoltate probe pentru testare gratuită Babeş Papanicolau şi HPV, în vederea depistării leziunilor precursorii ale cancerului de col uterin. 

Tot în cadrul acestor evenimente vor avea loc acţiuni de informare-educare-conştientizare, adresate tuturor femeilor din grupul ţintă 24-64 de ani, cu scopul de a atrage atenţia asupra importanţei screeningului cancerului de col uterin, de a creşte numărul femeilor care se duc regulat la controale medicale şi care conştientizează importanţa depistării precoce a cancerului, transmit coordonatorii printr-un comunicat de presă. 

Vă invit cu drag să participați la screeningul pentru prevenirea, depistarea și, dacă va fi cazul, și la tratamentul precoce al cancerului de col uterin. Vă invit să fiți responsabile, să participați la testare, ca să puteți să vă bucuraţi fără griji de siguranța fizică și psihică şi pentru a avea o stare bună de sănătate. Prin testarea regulată puteți să preveniți cancerul de col uterin, pentru a nu deveni paciente, și să rămâneți sănătoase, fericite, fără grija bolii!”, a declarat coordonatorul județean, dr. Finta Hajnal, șef lucrări, medic specialist Sănătate Publică și Management Sanitar. 

Dacă în prima fază, când s-a lansat în județul Covasna, programul s-a adresat doar tinerelor cu vârste între 24 și 29 de ani, acum la screening sunt așteptate și doamnele până în 64 de ani. Important de reținut este că depistarea precoce poate duce la prevenirea cancerului de col uterin. 

După această perioadă în care ne-am adresat grupei de vârstă 24-29 de ani, dar am informat toate femeile din grupul ţintă despre beneficiile testării, am dat startul testării HPV, iar acum invităm toate femeile din grupa de vârstă 24-64 de ani să vină la testare gratuită. 

Testându-vă şi având grijă de sănătatea dvs., vă creşteţi șansele de a nu deveni pacient oncologic. De aici vine importanța extraordinară a programelor de screening!”, a declarat managerul de proiect, șef lucrări dr. Cosmina Cristina Uzun. 

Activităţile se desfăşoară în cadrul proiectului „Program de prevenție, depistare precoce și tratament precoce al cancerului de col uterin, regiunea Centru”, finanțat din fonduri europene, derulat de Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș în calitate de beneficiar, în parteneriat cu Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș. 

Caravana s-a aflat la finele lunii iulie în Ilieni, Ghelința și Turia. 

Femeile din județul Covasna care vor să ia parte la campania pentru prevenirea sau depistarea precoce a cancerului de col uterin și se încadrează în publicul țintă trebuie să știe și că Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) „Dr. Fogolyán Kristóf” face parte dintre cele 10 rețele de screening înființate la nivelul regiunii Centru. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.