ACTUALITATE 9 aprilie 2017

Covăsnenii nu s-au înghesuit la Bursa Locurilor de Muncă

de Sever Ioan Miu | 2284 vizualizări

Bursa Locurilor de Muncă, organizată de către Agenția Județeană pentru Ocuparea Locurilor de Muncă (AJOFM), a atras vineri dimineața 43 de agenți economici care au oferit 564 de locuri de muncă. Pe de altă parte, s-au prezentat numai 528 de persoane, dintre care doar 182 au fost selectate în vederea încadrării. Peste 260 de persoane care au sosit la bursă primeau venit mediu garantat, multe dintre ele fiind interesate doar de ștampila pentru ajutorul social.

Situația de la standuri: de la 30 de persoane la „slăbuț“

„Am primit la stand peste 30 de persoane, erau foarte mulți muncitori necalificați care se interesau“, ne-a declarat reprezentanta unei firme de construcții de drumuri și poduri, adăugând: „Cei mai mulți își căutau o slujbă. Pe lângă muncitorii necalificați, erau și zidar, fierar-betonist, șofer. Chiar au venit, s-au interesat și mi-au promis că o să vină la firmă. I-am îndrumat cum am putut eu, când să vină, unde, ce să aducă și îi așteptăm cu drag, să vorbească și șefii cu ei, să vedem ce rezultate o să avem“. „Trebuie să merg marți la biroul unei firme de construcții de la ora 10 (...) ca muncitor la drumuri“, ne-a declarat un bărbat de 38 de ani, care a lucrat în Ungaria la construirea unei autostrăzi.

Pe de altă parte, reprezentanții unei firme de recuperat materiale au fost căutați doar de către 10 oameni. „Din aceștia 10, 8 erau necalificați și 2 calificați. Slăbuț“, a declarat reprezentantul firmei, adăugând că mulți dintre cei veniți doreau doar o ștampilă pentru a dovedi ajutorul social.

Familiile sosite „la pachet“ au forțat intrarea

Directorul AJOFM Covasna, Kelemen Tibor, a spus că „sunt șomeri neindemnizabili dar care sunt beneficiari de venit minim garantat - și nu vorbesc neapărat de etnia romă - (...) care vin într-o formă „familistă“, la pachet. În general femeile au buletinul și documentele lor, bărbații sunt mai gentilomi și le lasă pe doamne să se împingă în față, după ce au intrat femeile înăuntru atunci ele nu se mai descurcă mai departe, pentru că decizia este, totuși, a bărbatului, și stau la ușă și așteaptă să intre și bărbatul. Normal că la solicitarea de a intra bărbatul sunt și alții în fața lor, s-au rupt de grupul inițial, familist, și atunci generează neplăceri, chiar urâte“.

Pentru a vopsi pantaloni nu e nevoie de carte

O fabrică de textile din Sfântu Gheorghe a oferit locuri de muncă în secția sa de vopsitorie, precizând din start că e în căutare și de persoane de etnie romă. Dintre acestea, mai mulți s-au înscris pentru un loc de muncă, la insistența angajaților AJOFM, în timp ce alții au refuzat.

Bursa locurilor de munca apr 2017 (2)„Am luat familie, soț, soție (...) colegii mei i-au purtat de mână la reprezentantul firmei și le-a spus că-i angajează pe amândoi. Marea întrebare ‘ce se întâmplă cu ajutorul meu social dacă soțul/soția se angajează’ ar fi fost soluționată. Când ambii se angajau, se pierdea ajutorul social, dar se câștigau două salarii minime pe economie, la început. Sau poate chiar mai mult. Au refuzat pentru că ei consideră că ei nu pot să lucreze, că ei nu știu să citească. Reprezentantul firmei le-a spus (...), e vorba de vopsitorie. Eu le-am propus (...) să-mi vopsească mie pantalonii, dacă-i strică, să-i strice pe ai mei. Am glumit și eu, au râs și ei, le-a plăcut ideea, dar până la urmă nu s-a finalizat“, a spus Kelemen, adăugând că scopul lor a fost să-şi mențină ajutorul social.

„Bolnavi“ cu adeverință

Kelemen a întâlnit și un candidat care i-a zis „în față“ că are mai mulți bani din ajutorul social decât ar obține dintr-un loc de muncă. „Altă variantă, să știți că jumătate dintre cei care au venit minim garantat au afirmat că sunt bolnavi, au documente (...). Ei când se înregistrează în evidența noastră, (...) își reînnoiesc statutul de șomer din șase în șase luni, iar statutul de persoană cu venitul minim garantat, din trei în trei luni. Și este adevărat (...) că în trei luni de zile, te poți îmbolnăvi. Există varianta să te îmbolnăvești chiar astăzi sau ieri sau alaltăieri, când ai știut că trebuie să vii la bursă“, a spus, cu ironie, Kelemen. „Găsesc de toate, tăticule! Unul a zis că a avut trei luni de zile TBC, la un moment dat m-am gândit să mă dau mai departe. Cealaltă mi-a zis că e gravidă, era tânără, am întrebat: aveți o adeverință din care să rezulte? La cinci luni, dar era subțirică... Nu mai știm ce să facem. Sunt așa de inovativi, inventivi“, a mai zis Kelemen. „Sunt medici de familie care solicită bani pentru adeverință medicală. O să încercăm să forțăm nota, să-i obligăm să ne aducă adeverință din care rezultă calitatea lui de apt pentru muncă“.

„Meseria, brățară de aur, lipsește“

„Forța de muncă calificată este o lipsă acută în județul Covasna. Agenții economici mi-au confirmat că nu găsesc specialiști, meseriași. Meseria, brățară de aur, lipsește“, a subliniat directorul AJOFM, adăugând că nu s-au prezentat strungari, sudori și frezori, deși există licee unde se pot deprinde aceste meserii. O binecunoscută fabrică de prelucrare a lemnului din județ de-abia a reușit să înregistreze patru persoane calificate, dar reprezentanții fabricii nu sunt siguri că aceste persoane se vor prezenta. Totodată, Regia Autonomă de Transport Brașov a căutat șoferi de categoria B, promițând facilități pentru navetă și reducerea timpului de lucru, însă nu a găsit niciun astfel de șofer la Bursa Locurilor de Muncă. Nici pentru slujbele de ospătar, bucătar sau barman nu a existat interes, iar pentru posturile de vânzător s-au prezentat puține persoane interesate. Mai mult succes au avut firmele de asigurări, iar alți candidați au vrut să lucreze ca paznic sau distribuitor de pizza, ultimul post neexistând la târgul de joburi. Totodată, Kelemen a spus că regretă lipsa elevilor de la târg, deși școlile din Sfântu Gheorghe au fost invitate.

 

 

 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
Livius, 10 aprilie 2017
Decat sa nu iei niciun ban eu cred ca sí salariul minim este mai mult decat 0. Sí nici la salariul de 1300 + bonuri in mana pt 8 ore(curatenie) nu se inghesuie nimeni. Intr-adevar, nu vor sa lucreze
Dan, 10 aprilie 2017
La ce salarii promit, normal ca nici dracu nu se angajeaza la ei... Cresteti fratilor salariile ca altfel e jale..
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.