ACTUALITATE 29 decembrie 2013

Covasna va fi noul Pungești?

de Székely Emőke | 2040 vizualizări

Autoritățile spun că se caută petrol, ecologiștii se tem că ar fi vorba de gaze de șist

Ecologiștii din județul Covasna și-au arătat îngrijorarea față de o presupusă exploatare a gazelor de șist între stațiunea Covasna și Comandău. Utilajele au apărut în zonă pe 23 decembrie, când mai multe site-uri cu profil ecologic au postat știri cum că s-ar căuta gaze de șist. Prefectul Dumitru Marinescu, precum și directorul Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Covasna, Gheorghe Neagu, spun că de fapt se caută petrol.

Firmă din Ploiești

Pe site-ul APM Covasna apare un document numit „Proiect decizie etapă de încadrare”, prin care firma Amromco Energy SRL cu sediul în Ploiești a primit aprobarea pentru a construi sonda de explorare în pădurea Manișca Mare, în extravilanul orașului Covasna. Terenul de 9.000 de mp este în proprietatea unor persoane fizice din Covasna, care au încheiat contracte de închiriere pe o perioadă de 2 ani. Practic firma din Ploiești a defrișat pădurea, va îndepărta solul fertil, după care va începe lucrările de căutare. În documentul APM nu se specifică însă ce anume caută firma respectivă, ceea ce îi nemulțumește pe ecologiști.

Nu afectează ariile protejate

Pe site-ul APM, în documentul menționat se spune că: „Terenul propus pentru forajul sondei 4000 Greşu este situat pe teritoriul administrativ al oraşului Covasna, situat în estul judeţului Covasna, la limita cu judeţele Buzău şi Vrancea. Obiectivul este localizat la aproximativ 7,1 km NE faţă de cea mai apropiată casă din localitatea Comandău, 11,2 km E-SE faţă de cea mai apropiată locuinţă din oraşul Covasna şi aproximativ 15 km E faţă de cea mai apropiată gospodărie din localitatea Chiuruş (judeţul Covasna). În ceea ce priveşte localizarea obiectivului faţă de ariile naturale protejate, menţionăm că terenul propus pentru realizarea proiectului se află la o distanţă de cca. 2 km V - SV faţă de Parcul Natural Putna – Vrancea, respectiv siturile Natura 2000 ROSCI0208 Putna – Vrancea şi ROSPA0088 Munţii Vrancea şi la aproximativ 4 km V faţă de cea maia apropiată rezervaţie naturală, respective Rezervaţia Naturală Vârfu Goru”.

Se caută gaze de șist…

Ecologistul Toró Attila, membru al grupului „Indigo”, care se opune vehement construirii fabricii de cherestea de la Reci, spune că firma din Ploiești caută de fapt gaze de șist, ceea ce ar afecta mediul din zona respectivă. „La exploatarea gazelor de șist se folosește metoda fracturării hidraulice, la care se folosește apă cu diferite chimicale, care sunt ținute secret. Această apă cu substanțe chimice poluează nu doar pânza freatică, prin injectarea acesteia în adâncime, ci și apele de suprafață, întrucât o parte din acest amestec revine la suprafață. Acest lucru ar însemna o catastrofă ecologică” – spune Toró Attila. Deocamdată însă atât el, cât și alți ecologiști din județ strâng informații și spun că au luat deja legătura cu ecologiștii din Pungești, unde membrii unei asociații, dar și comunitatea locală se opune vehement exploatării acestor gaze.

Sau petrol?

Prefectul județului Covasna, Dumitru Marinescu, a ținut să calmeze spiritele și a anunțat că între Covasna și Comandău firma din Ploiești caută petrol, și nu gaze de șist. „Firma Amromco Energy a început prospectarea perimetrului de dezvoltare – exploatare petrolieră EP 1-5 Greşu, în vederea execuţiei prin foraj a sondei de exploatare 4000 Greşu. Terenul propus pentru forajul sondei este situat pe teritoriul administrativ al oraşului Covasna, conform Certificatului de Urbanism nr.77/11.04.2013, emis de către Primăria Oraşului Covasna” – se arată într-un comunicat emis de Instituția Prefectului.

Șeful Biroului de Urbanism din cadrul Primăriei Covasna, Rákosi Áron, spune că într-adevăr administrația publică locală din stațiune a emis o autorizație pentru această firmă, însă nu știe ce fel de zăcământ caută ploieștenii.

Șeful APM Covasna, Gheorghe Neagu, a declarat că firma din Ploiești caută petrol și va folosi metode tradiționale de sondare, și nu cele specifice căutării gazelor de șist, care constau în injectarea unor substanțe în pământ.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 5

Adaugă comentariu
jder, 7 ianuarie 2014
scuzati greselile dar m-am cam enervat ca sunt satul sa vad in toate padurile si campiile numai peturi si pungi de plastic
jder, 7 ianuarie 2014
nu va suparati dar s-a ales dupa cum se vede o zona in care padurea a fost deja defrisata.de ce voi ecologistii nu faceti actiuni de promovarea a reimpaduririi zonelor in care exploatarea masiva a citeste integral
jonsson, 4 ianuarie 2014
De la voi luam gazele de mofete.
relu, 4 ianuarie 2014
Seful biroului de Urbanism....,,a emis o autorizație pentru această firmă, însă nu știe ce fel de zăcământ caută ploieștenii.''Destepti sefi aveti. Nu stiu nici scopul si obiectul lucrarii citeste integral
Attila Toró, 2 ianuarie 2014
Buna! Nu am spus ca se cauta gaze de sist! Cu stima, Attila Toró
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.