ACTUALITATE 3 iulie 2018

Covasna: Pericolul viiturii pe Râul Olt a trecut; cotele apelor - în scădere pe toate cursurile

de Agerpres | 836 vizualizări

Cotele apelor sunt în scădere pe toate cursurile apelor din judeţul Covasna, inclusiv pe Râul Olt, direcţie în care s-a deplasat unda de viitură de pe Râul Negru, a declarat marţi, pentru AGERPRES, directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Covasna, Ioan Ilaş.


Potrivit acestuia, afluenţii râurilor nu mai au debitele atât de mari ca în zilele precedente, prin urmare presiunea pe cursurile principale a scăzut, iar acestea au capacitatea de a prelua şi transporta cantităţile de apă acumulate.


Ilaş a menţionat că situaţia este în continuare monitorizată, iar în zona râului Tărlung se lucrează pentru închiderea breşelor apărute în digul de protecţie, care au generat inundaţii masive în ultimele zile în localităţile Băcel, din comuna Chichiş, şi Lunca Mărcuşului, din comuna Dobârlău. Potrivit lui Ilaş, breşa principală din digul de protecţie de pe malul drept al Tărlungului a avut iniţial patru metri, iar ulterior s-a mărit la circa 30 de metri.


Directorul SGA Covasna a mai menţionat că debitele apelor înregistrate în această perioadă "le-au depăşit cu mult" pe cele pentru care au fost proiectate lucrările de apărare din zonă.


Conducerea Consiliului Judeţean Covasna a avertizat luni, printr-un comunicat de presă, că este posibil să se producă inundaţii şi în sectorul inferior al râului Oltului, respectiv în zona Căpeni-Baraolt, unde cotele apelor erau, în acel moment, cu doar 10 centimetri mai scăzute decât în 2010, când au fost inundaţii masive în acest perimetru.


Potrivit raportului ISU Covasna, inundaţiile produse la sfârşitul săptămânii trecute pe fondul precipitaţiilor abundente au afectat 24 de localităţi, peste 300 de pompieri, jandarmi, poliţişti şi militari intervenind în sprijinul persoanelor afectate de inundaţii.


Au fost evacuate 263 de persoane, care au fost găzduite la rude, cunoştinţe, într-un cămin cultural şi şcoli, o parte dintre acestea revenind acasă după retragerea apelor.


Premierul Viorica Dăncilă, însoţită de miniştrii Carmen Dan (MAI), Petre Daea (Agricultură) şi Lucian Şova (Transporturi) s-au deplasat luni în judeţul Covasna pentru evaluarea situaţiei produse de fenomenele hidro-meteorologice, după ce sâmbăta şi duminică zona a fost inspectată de ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, şi şeful Deparatmentului pentru Situaţii de Urgenţă, dr. Raed Arafat.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.