Covasna pe „Drumul European al boilor”
Judeţul Covasna ar putea face parte din proiectul european „Drumul european al boilor”, coordonat de Germania, prin care se doreşte reconstruirea traseului de odinioară parcurs de o rasă de bovine renumită în Europa şi prin care se promovează tradiţii gastronomice, culturale sau turistice. Directorul Asociaţiei Intreprinzătorilor Mici şi Mijlocii din Covasna (ASIMCOV), Vajda Lajos, a afirmat că această oportunitate s-a conturat în urma unei vizite
Acest proiect european promovează tradiţii gastronomice, culturale şi totodată turismul
Judeţul Covasna ar putea face parte din proiectul european „Drumul european al boilor”, coordonat de Germania, prin care se doreşte reconstruirea traseului de odinioară parcurs de o rasă de bovine renumită în Europa şi prin care se promovează tradiţii gastronomice, culturale sau turistice. Directorul Asociaţiei Intreprinzătorilor Mici şi Mijlocii din Covasna (ASIMCOV), Vajda Lajos, a afirmat că această oportunitate s-a conturat în urma unei vizite care a avut loc la sfârşitul lunii ianuarie la cel mai mare târg şi expoziţie din Europa şi din lume, organizat la Berlin, în domeniul agriculturii, dezvoltării rurale şi turismului agrar. „Liderul german al proiectului, pe lângă partenerii din Austria şi Ungaria, a căutat şi un partener din România, iar Covasna este interesat. Suntem în faza primară a formării parteneriatului, am primit un precontract, coordonatorul proiectului va veni în judeţ până în luna iunie, după care urmează popularizarea proiectului şi atragerea fondurilor”, a precizat directorul ASIMCOV. Vajda Lajos a specificat că din Covasna unul dintre partenerii viabili ar putea fi Asociaţia Crescătorilor de Bovine, dar urmează să poarte discuţii cu mai mulţi. „Drumul European al boilor” ar reface un traseu vechi care era parcurs pe vremuri de călătorii care transportau marfă dinspre Est spre Vest şi invers, iar în locurile de popas erau găzduiţi, gustau din specialităţile casei şi ale locului şi se refăceau înainte de a porni din nou la drum. Prin acest proiect turiştii ar avea şansa de a se plimba pe acest traseu, călare, cu bicicleta sau cu maşina, în funcţie de zonă, şi ar putea beneficia de pachete turistice care includ şi „Drumul European al boilor”.
Interesaţi de bioenergie
În altă ordine de idei, parteneri germani sau austrieci s-au arătat interesaţi şi de energia alternativă care ar putea fi produsă în judeţ. În opinia directorului ASIMCOV, terenurile agricole necultivate din Covasna ar putea fi folosite pentru cultivarea plantelor bioenergetice, fiind vorba de aproximativ 12.000 de hectare de teren agricol necultivat care ar putea fi valorificat în acest fel. Plantele bioenergetice la care s-a făcut referire sunt nişte arbuşti ce se vor secera o dată la trei ani – salix (salcie) – care să fie măcinaţi şi transformaţi în combustibil. Vajda Lajos a adus inclusiv o sută de fire de salix de peste hotare, pe care doreşte să le planteze în curtea Incubatorului de Afaceri, pentru a le putea arăta celor interesaţi. La Târgu-Secuiesc, un tânăr intreprinzător a plantat experimantal pe o suprafaţă de un hectar arbuşti de salcie, el urmărind modul de evoluţie al plantei.
Ana Sidon