Cooperativa agricolă SicLand Natura, lansată la Ilieni pentru sprijinirea fermierilor locali
Asociaţia crescătorilor de bovine din localitatea Ilieni, împreună cu un procesator de lapte din localitate, un lanţ de magazine din municipiul Sfântu Gheorghe şi câteva persoane fizice au constituit cooperativa agricolă SicLand Natura, propunându-şi să vină în sprijinul fermierilor care au avut de suferit în urma liberalizării pieţei laptelui.
Preşedintele cooperativei, Benkő Árpád Jenő, a declarat joi, în cadrul festivităţii de lansare a cooperativei, că preţul de achiziţie al laptelui a ajuns la un nivel derizoriu, de aproape 50 de bani, iar mulţi fermieri vor da faliment dacă nu vor fi ajutaţi.
„Ne-am dat seama încă din iarnă că preţul laptelui va cădea drastic din cauza eliminării cotei de lapte în Uniunea Europeană. Aici, la noi, foarte repede s-a ajuns la un preţ foarte slab, prin urmare am vorbit să facem o cooperativă care să cuprindă producătorul, procesatorul şi comerciantul. Dacă vom reuşi să închidem acest cerc, atunci, sigur, preţul laptelui o să fie mai bun. Producătorii de lapte, printre care mă număr şi eu, o duc greu, foarte greu. Dacă această perioadă va ţine unu-doi ani, majoritatea se vor lăsa de creşterea animalelor”, a declarat Benkő Árpád Jenő.
Directorul Direcţiei Agricole Covasna, Könczei Csaba, a declarat că, prin apariţia acestei cooperative, micii producători nu vor mai fi la fel de vulnerabili, pentru că „vor putea sta pe două picioare”, respectiv vor putea livra în continuare laptele către marii procesatori, dar în acelaşi timp îl vor putea furniza cooperativei, care îl va prelucra sub formă de brânzeturi în fabrica de la Ilieni şi le va scoate pe piaţă, iar o parte din vânzări le va reveni şi lor.
În plus, un alt avantaj îl reprezintă faptul că sistemul cooperatist poate fi finanţat din fonduri europene prin noul PNDR, prin urmare toţi membrii cooperativei se vor putea dezvolta.
Managerul fabricii Meotis din Ilieni, Bako Zoltán, a explicat că laptele va fi preluat de la producători la preţul pieţei, deci tot cu 50 de bani pe litru la ora actuală, în schimb, după vânzarea brânzeturilor, aceştia vor mai primi încă 50 sau 60 de bani pe litru.
„În urmă cu 15 ani, în zonă erau circa 30 de făbricuţe de lapte, dar care, din păcate, au dispărut, au mai rămas doar patru. Ideea noastră este să facem ceva care să contracareze situaţia în care se află producătorii de lapte, dar putem face acest lucru la scară mică. Dacă experimentul de la Ilieni va funcţiona, atunci am putea multiplica modelul şi în alte localităţi din judeţ”, a spus Bako Zoltan.
Omul de afaceri Berszany Tibor, care se va ocupa de valorificarea brânzeturilor în reţeaua sa de magazine, a declarat că acestea nu vor fi produse premium, dar vor fi vândute la un preţ corect, avantajos inclusiv pentru cumpărători.
„Dorinţa noastră este să ajutăm producătorii de lapte, deci nu se pune problema să vindem produsul sub preţul pieţei, să ne batem cu multinaţionalele. Ne-am propus să facem un produs foarte bun, pe care să încercăm să îl vindem la un preţ corect, acceptabil pentru cumpărător şi să putem apoi da un preţ corect şi pentru lapte şi pentru procesare. Turiştii care vin caută produse locale, tradiţionale, nu sunt interesaţi de produsele pe care le găsesc peste tot în comerţ. Este, într-adevăr un trend, dar noi nu ne putem baza doar pe turişti şi vizitatori, trebuie să facem produse care se cumpără zilnic de către populaţia locală”, a declarat Berszany Tibor.
Preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor, a concluzionat că principiul acestei cooperative este 'a produce local, a prelucra local şi a consuma local' şi şi-a exprimat speranţa că în acest fel preţul laptelui produs în judeţul Covasna va creşte la nivelul celorlalte ţări ale Uniunii Europene.
„Această cooperativă este răspunsul ţinutului secuiesc la liberalizarea pieţei produselor lactate. Nu e normal ca, pe piaţă, să cumpărăm cu cinci lei kilogramul de lapte adus aici din alte părţi, iar la producător să se cumpere cu 50 de bani. De aceea, sprijinim această formă de cooperare, aşa cum am sprijinit şi alte iniţiative bune prin Asociaţia de dezvoltare intercomunitară AgroSIC”, a spus Tamas Sandor.
Cooperativa agricolă SicLand a fost lansată la o zi după ce aproape o mie de fermieri din judeţul Covasna şi judeţele limitrofe au protestat în faţa sediului Prefecturii, nemulţumiţi de preţul mic al laptelui, de blocarea exporturilor de ovine şi bovine şi neplata subvenţiilor pentru zonele defavorizate.