ACTUALITATE 17 decembrie 2020

Control judiciar pentru cei trei covăsneni anchetați în dosarul de evaziune fiscală și înșelăciune

de Iulia Drăghici - Taraș | 12570 vizualizări

Cei trei bărbați din județul Covasna, cu vârste cuprinse între 24 și 50 de ani, reținuți luni în urma unor percheziții desfășurate în 144 de locații din țară, printre care și Vâlcele și Araci, au fost plasați sub control judiciar, măsură valabilă 30 de zile. Aceștia sunt cercetați într-un dosar de evaziune fiscală și înșelăciune, pentru care încă nu s-a stabilit un prejudiciu. 

„A fost luată măsura controlului judiciar pentru o perioadă de 30 de zile, față de cele trei persoane reținute care au domiciliul din județul Covasna. Aceștia trebuie să se prezinte la solicitarea organelor de poliție, să respecte niște interdicții prevăzute în ordonanța emisă de procurorul de caz și să nu plece din țară”, a declarat, pentru Observatorul de Covasna, procurorul de caz și totodată purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Mureș, Gheorghe Costea. 

Chiar dacă nu sunt informații oficiale, vizat de aceste cercetări ar fi, se pare, fostul deputat de Covasna, Octavian Goga, în vârstă de 50 de ani. Potrivit unor martori, polițiștii au fost în control luni și la un magazin din Araci, deținut de un membru al familiei Goga, dar și la Primăria Vâlcele, unde au solicitat o serie de documente. 

Au fost mai multe locații, Vâlcele, Araci, dar au fost percheziții inclusiv în județul Ilfov, pentru că ramificațiile au fost mai extinse, deci nu doar în județul Covasna”, ne-a mai spus procurorul. 

În total, perchezițiile au avut loc în 13 județe (Mureș, Brașov, Covasna, Argeș, Alba, Bistrița-Năsăud, Buzău, Cluj, Harghita, Ilfov, Olt, Timiș și Tulcea) și municipiul București. 

Din cercetări a rezultat faptul că, în perioada 2016 - prezent, o persoană având calitatea de administrator faptic a 6 societăți comerciale, ar fi desfășurat relații comerciale, fără evidențierea acestora în contabilitate. De asemenea, pentru obținerea unor beneficii fiscale, ar fi înregistrat facturi fiscale, fără conținut real. Cu sprijinul unui funcționar de la bancă, ar fi fost obținute credite bancare, fără respectarea reglementărilor în vigoare. Ulterior, banii obținuți ar fi fost folosiți atât în cadrul societăților, cât și în scop personal de către persoanele bănuite a fi implicate în activitatea infracțională”, se arată într-un comunicat de presă al poliției. 

Deocamdată nu se cunoaște nici prejudiciul cauzat, dar urmează să fie stabilit în urma cercetărilor. 

„Nu s-a stabilit prejudiciul. Ăsta este unul din motivele pentru care nu s-a solicitat adoptarea unor măsuri prevenite mai aspre decât controlul judiciar”, a mai spus purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Mureș, Gheorghe Costea. 

În măsura în care din actele care s-au făcut cu ocazia perchezițiilor, pentru că s-au făcut și alte audieri de persoane, vor rezulta alte probe sau alte indicii pentru alte fapte și alte persoane implicate, se va proceda în consecință. Deocamdată, până nu se analizează toate înscrisurile care au fost depuse la dosar sau care urmează să fie depuse, pentru că au fost percheziții făcute de către alte instituții care trebuie să le trimită către IPJ și către procurorul de caz, atunci se vor lua măsurile în urma analizării probelor”, a mai spus procurorul. 

Cercetările în cazul evaziunii fiscale și înșelăciunii sunt continuate de către polițiști pentru documentarea întregii activități infracționale. 

Fostul deputat Octavian Goga, despre care surse indică faptul că ar fi vizat de aceste anchete, și care la alegerile din 6 decembrie a candidat pentru un nou mandat, de această dată din partea Pro România, nu a putut fi contactat pentru a oferi un punct de vedere. 

Octavian Goga a intrat în Camera Deputaților în decembrie 2016, pe listele PMP, din circumscripția electorală Covasna. În iunie 2017 a trecut în tabăra PSD. Dar a ieșit înainte de încheierea oficială a mandatului, în octombrie 2019, ca urmare a condamnării sale definitive la închisoare cu suspendare. 

Politicianul a fost condamnat definitiv la 2 ani şi 4 luni de închisoare cu suspendare în septembrie 2018 pentru refuz sau sustragere de la prelevarea de mostre biologice şi conducere fără permis. 

La alegerile parlamentare din decembrie, Goga a candidat primul pe lista Pro România pentru Camera Deputaților. Partidul a obținut 1.294 de voturi, 2,37%, mai multe decât fostul său partid, PMP (951 de voturi, 1,74%). 

În cea mai recentă declarație de avere, depusă pentru Camera Deputaților, datată noiembrie 2019, Octavian Goga scrie că are în coproprietate trei terenuri în Vâlcele (3,5 ha, 3.000 mp și 450 mp) cumpărate. Venitul său anual încasat în Parlament era atunci de 109.410 lei, în vreme ce soția sa, Ancuța Goga, din funcția de director TBRCM Sucursala Covasna (Hotel Dacia Covasna) și angajat al Societății de Distribuție a Energiei Electrice Electrica SA, a avut un venit de 57.000 de lei anual. Din subvenție APIA, pentru activități agricole, Octavian Goga a trecut în declarația de avere un venit de 1.950 de lei, cu toate că într-o declarație de avere din 2018, același tip de venit este notat ca fiind de 19.500 de lei.  

Octavian Goga a fost și consilier județean, din partea PSD. 

În declarațiile de avere din 2012 și 2013, depuse la Consiliul Județean, acesta avea notate și două case de locuit, una cumpărată și alta construită, împreună cu Gabriela Goga, la Vâlcele. 

Și fiul său, Bogdan Goga, cochetează cu politica pentru că a candidat în septembrie la alegerile locale pentru funcția de primar al comunei Vâlcele, însă a obținut 186 de voturi, adică 10,50% (penultimul din lista de 6 candidați; primarul ales a obținut 531 de voturi, adică 30%). 

Familia lui Octavian Goga a mai fost implicată în trecut într-un scandal, cel care privește o firmă care se ocupă de colectarea și reciclarea a deșeurilor, dar care arăta de fapt ca o groapă de gunoi, de la marginea satului Araci, către Bod. Atunci, fostul deputat a dezmințit informațiile, însă fără a oferi alte detalii, chiar dacă reprezentanți ai primăriei din Vâlcele au precizat că tânărul care figura în acte drept patron, a fost de multe ori însoțit la sediul instituției publice de către Octavian Goga. Totuși, el nu figura în niciun act. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.