ACTUALITATE 28 septembrie 2015

„Contra progresului”, între absurd și distopie

de Mirela Cara Dragu | 1701 vizualizări

Duminică seară, pe scena sălii Studio din Sfântu Gheorghe, în fața unui public numeros, s-a jucat premiera spectacolului „Contra progresului” de Esteve Soler, în regia lui Cristian Ban, o producție a Teatrului „Andrei Mureșanu”.

De îndată ce s-au stins luminile în sală, pentru toți cei care cunosc situația cu care s-a confruntat TAM în ultima perioadă, s-a produs o surpriză plăcută și ușor de observat dată de un decor mobil și modern, conceput astfel încât, pe parcursul desfășurării acțiunii, acesta să se schimbe continuu sub ochii privitorilor și vorbind de la sine despre un spectacol cu buget decent.

Urmărind îndeaproape textul autorului, regizorul montării „Contra progresului” pune în scenă șase „episoade” independente între ele ca subiect, dar legate prin ideea comună a unei lumi în care omenia, empatia sau întrajutorarea celuilalt sunt noțiuni necunoscute unei societăți în care interesele prevalează și în care nevoia de afirmare, de putere și succes sunt singurele valori care mai contează.

Prima scenă este pe cât de plină de absurd, pe atât de amuzantă. Un cuplu banal, plictisit de tot ce se difuzează pe posturile de televiziune, este scos din letargie prin apariția bruscă în sufrageria lor a unui personaj din lumea a III-a, întrupat în carne și oase într-un mod inexplicabil. În aceeași linie a absurdului, personajele din următoarele scene fie încheie contracte maritale pe durată determinată de maximum un an, ca să nu o ia razna de plictiseală stând toată viața lângă același om, fie se trezesc în casă cu un măr gigant sau coexistă cu animale care capătă însușiri umane.

Amestecul de violență, indiferență față de semeni și lipsă de sensibilitate a omenirii, conjugat cu absurdul și bizarul unor situații care trec dincolo de limita imaginației, culminează cu momentul în care spectatorii descoperă că omul, cel care vreme de milenii se plasase infatuat în centrul Universului, este detronat din poziția lui de „zeu” al planetei și înlocuit în mod surprinzător de o altă specie care se consideră îndreptățită să stârpească progeniturile umane, preluând parcă însușirile celor pe care vrea să-i nimicească.

Cei care nu au reușit să ajungă la premieră vor putea vedea spectacolul duminică, 4 octombrie, când are loc următoarea reprezentație. Biletele pot fi achiziționate de la Biroul de Organizări Evenimente din centrul orașului, precum și de la Casa de bilete a teatrului.

Următoarele premiere pe care Teatrul „Andrei Mureșanu” le-a pregătit pentru publicul iubitor de teatru sunt: „Doi galbeni” – regia Mirela Bucur, „Trei rupturi” – regia Radu Afrim și „Orb de mină” – regia Catinca Drăgănescu.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.