Continuarea investiţiilor la şcoli şi grădiniţe – prioritate în 2010
Judeţul ar avea nevoie anul viitor de aproape 35 de milioane de lei pentru a termina lucrările la investiţii începute
Continuarea şi dezvoltarea investiţiilor la unităţile de învăţământ din judeţ reprezintă pentru anul viitor prioritatea numărul unu la nivelul Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ), care pentru 2010 şi-a propus finalizarea lucrărilor la 25 de unităţi de învăţământ pentru care ar avea nevoie de aproape 35 de milioane de lei.
Şefa IŞJ, Keresztely Irma, a anunţat ieri că au elaborat proiectele necesare pentru continuarea investiţiiilor în următorul an, extrem de importante pentru judeţ dacă ne gândim şi că acestea reprezintă la un moment dat cartea de vizită a fiecărei comunităţi în parte.
Astfel, primordială va fi anul viitor continuarea investiţiilor începute, mai ales a celor pentru care anul acesta s-au primit fonduri, dar insuficiente pentru a le pune în funcţiune.
În lista de investiţii care ar putea fi terminate dacă s-ar aloca nişte fonduri – mai exact 3.428.000 de lei – intră zece unităţi şcolare – Grădiniţa cu Program Prelungit (GPP) Întorsura Buzăului, Grădiniţa cu Program Normal (GPN) Barcani, GPN Benedek Elek Băţanii Mari, Liceul Teologic Reformat Tg. Secuiesc, Şcoala cu clasele I – VIII Lemnia, GPN Vîlcele, Şcoala Mihai Eminescu Valea Mare şi Şcoala cu clasele I – VIII Arcuş. În aceste cazuri majoritatea lucrărilor sunt în stadiu avansat.
Multianualele mai aşteaptă
Pe de altă parte, lista lucrărilor în continuare care se doresc a fi finalizate cuprinde 19 unităţi pentru care ar fi nevoie de aproape 72 de milioane de lei. Având în vedere că suma este una mare, conducerea IŞJ şi-a propus să realizeze o variantă mai realistă, de 31.330.000 de lei, urmând ca investiţiile multianuale la cele patru campusuri şcolare să fie realizate în funcţie de când vin banii.
Lucrări noi la orizont
Dincolo de ceea ce trebuie finalizat, conducerea IŞJ a conturat şi o listă de lucrări noi propuse în intervalul 2010 – 2012, a căror valoare estimativă ar depăşi 155 de milioane de lei, pentru 156 de unităţi de învăţământ din judeţ. “Identificarea ordinii şi priorităţii lucrărilor nu este aleatorie şi nu are conotaţii etnice sau politice, există o strategie judeţeană. Cred că şi comunitatea şi-a spus cuvântul prin reprezentanţii locali. Trebuie împărţit echitabil ca toate unităţile să fie aduse la acelaşi nivel şi standard”, a precizat Keresztely Irma.
Dacă în 2007 şi 2008 în Covasna au intrat aproape câte 30 de milioane de lei pentru investiţii şcolare, în acest an suma a fost atât de mică încât nu prea a folosit la nimic – 4.290.000 de lei.
Ana Sidon