Continuă programul „Un copac pentru generaţia următoare”
Fundaţia Comunitară (HKA) Covasna va continua şi anul viitor programul „Un copac pentru generaţia următoare”, ce are ca scop revitalizarea livezilor şi salvarea soiurilor autohtone de pomi fructiferi, a anunţat miercuri directorul executiv Bereczki Kinga.
Potrivit acesteia, fundaţia are asigurate fondurile necesare pentru cumpărarea a 1.500 de puieţi de pomi fructiferi care vor fi plantaţi anul viitor, iar toamna aceasta va achiziţiona un teren de aproximativ 700 de metri pătraţi în localitatea Valea Crişului, unde va amenaja o pepinieră proprie. Programul „Un copac pentru generaţia următoare” a fost lansat în această primăvară şi se va derula pe o perioadă de zece ani.
„Sperăm ca la sfârşitul lunii septembrie să avem semnat contractul pentru teren. În primăvară am distribuit 1.500 de puieţi la sate şi planificăm ca în fiecare an să distribuim această cantitate, iar în zece ani să acoperim cu pomi fructiferi toate zonele judeţului. Durează aproape cinci ani până când vom avea puieţii noştri crescuţi în grădină, dar până atunci vom cumpăra şi îi vom distribui oamenilor. A fost o experienţă foarte bună văzând că oamenii s-au bucurat când au primit puieţi autohtoni, i-au primit gratuit împreună cu responsabilitatea de a-i creşte şi a avea grijă de ei. Anul viitor, în martie, vom distribui următorii 1.500 de puieţi, am aplicat la diverse fonduri de finanţare şi avem asiguraţi banii pentru achiziţionarea copacilor”, a declarat directorul executiv al Fundaţiei Comunitare, Bereczki Kinga.
Ea a menţionat că ideea acestui proiect s-a conturat în urmă cu aproape doi ani, când mai mulţi cetăţeni din localitatea Herculian au cerut sprijin pentru achiziţionarea de pomi fructiferi autohtoni prin programul „Fii activ pentru Covasna”.
„Ideea ne-a plăcut foarte mult şi atunci ne-am gândit că ar fi bine dacă am extinde acest proiect la nivel judeţean. Pe parcursul anilor multe livezi s-au îmbătrânit, s-au distrus, soiurile tradiţionale au fost înlocuite şi de aceea vrem să le reînnoim”, a mai spus Bereczki Kinga.
Ea a menţionat că programul are ca scop nu doar revitalizarea livezilor şi a soiurilor tradiţionale aflate pe cale de dispariţie, ci şi promovarea unei alimentaţii sănătoase şi a unei atitudini responsabile faţă de natură. „Un om care plantează un copac se gândeşte la viitor. Proiectul nostru are ca scop reîntoarcerea la tradiţiile locale, dar şi promovarea produselor bio, a unei alimentaţii sănătoase şi protejarea naturii şi mediului înconjurător, deci acest program are mai multe componente pozitive”, a mai spus directoarea fundaţiei.