ACTUALITATE 10 septembrie 2013

Continuă plombările pe drumurile din judeţ

de Monica Vrânceanu | 112 vizualizări

plombare asfaltare drumuri

Consiliul Judeţean lasă lucrările mari pe mai târziu, din lipsă de bani

Consiliul Județean (CJ) Covasna intenționează ca în câteva luni să plombeze toate drumurile județene, deoarece nici nu poate fi vorba despre lucrări complexe, deocamdată. Banii pe care i-a avut instituția la dispoziție în acest an pentru Drumuri – 3,2 milioane de lei, trebuie împărțiți astfel încât să rămână ceva și pentru cheltuielile de deszăpezire care s-ar putea ivi în ultima lună din 2013.

Managerul public al județului, Kovács Ödön, a declarat că singurele lucrări posibile în acest an au fost plombările, pentru că banii nu ajung nicidecum pentru lucrări mari și complexe. Printre drumurile care se plombează în prezent se numără Târgu Secuiesc – Balvanyos și Târgu Secuiesc – Lemnia, iar la Balvanyos a fost necesară demararea lucrărilor de subtraversări.

La Balvanyos am lucrat la subtraversări, au fost schimbate și puse în regulă, s-au făcut lucrări care nu s-au mai făcut de 50 de ani. Drumurile se strică atunci când apa nu curge în șanțuri, așa că am tot putea pune asfalt bun pe drumuri, dacă nu rezolvăm întâi problema subtraversărilor. În plus, am reușit să punem un om care se ocupă de întreținerea subtraversărilor, deoarece acestea trebuie curățate. În rest, lucrăm la plombări peste tot, așa cum putem. Dar rezultate spectaculoase nu avem, deoarece banii pe care-i primim de a Guvern sunt mult prea puțin din ceea ce am avea nevoie”, a explicat Kovács Ödön.

Acesta a mai arătat că dincolo de lipsa banilor, licitațiile sunt un alt impediment al reparațiilor, atunci când se ajunge la momentul contestațiilor pierzându-se foarte mult timp.

Drumurile se pot lucra pe orice perioadă a anului, nu asta e problema ci banii și întârzierile provocate de contestații. Tocmai de asta lucrăm acum la un Caiet de sarcini pentru plombări multianuale, care va desemna prin licitație un executant pe trei ani, ca să nu mai avem aceste impedimente. Plus că găurile trebuie reparate imediat ce apar, e bine să avem pe cineva sigur cu care lucrăm”, a mai arătat Kovács.

Managerul public spune că, chiar și în lipsă de bani, s-au făcut câteva analize asupra a ceea ce ar implica, financiar vorbind, reparațiile câtorva dintre cele mai importante drumuri județene. Astfel, în aceste calcule au intrat și DJ Întorsura Buzăului – Valea Mare – Boroșneu sau Bicfalău – Dobârlău, iar sumele finale au fost „imense”.

Pe mine nu mă interesează despre ce drumuri vorbim, ce alte implicații au pentru unii. Pe mine mă interesează aspectul de ansamblu, să rezolvăm cât mai mult. Din păcate însă, nu avem cu ce. Am luat în calcul și varianta unor împrumuturi bancare, însă aceste instituții nu mai au încredere în administrația de stat (…). Pe viitor am putea încerca și colaborarea cu firme pe bază de credit furnizor, totul e de luat în calcul, pentru că altfel nu găsim rezolvare”, a mai spus Kovács Ödön, arătând că nimic nu poate fi sigur până anul viitor, când se va intra pe finanțarea 2014 – 2020.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
eu, 11 septembrie 2013
Mi-a placut expresia-citez-^^ DRUMURILE SE POT LUCRA PE ORICE PERIOADA A ANULUI^^ serios??? poate executati lucrari de plombare si asternere covor asfaltic prin decembrie- eventual februarie- ce mai citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.