ACTUALITATE 18 septembrie 2013

Continuă lucrările în Sfântu Gheorghe

de Monica Vrânceanu | 89 vizualizări

Municipiul Sfântu Gheorghe continuă să arate ca un șantier în construcție, iar odată cu venirea vremii reci și umede, disconfortul s-ar putea accentua atunci când vine vorba de șoferi, dar și de pietoni. Administratorul public al orașului, Czimbalmos Kozma Csaba, a declarat că lucrările de modernizare vor continua cu refacerea iluminatului public și a trotuarelor pe acele străzi unde au fost finalizate lucrările de schimbare a apei și canalizării.

Una dintre lucrările care se află în plină desfășurare este cea de transformare și modernizare a trecerii de pe Podul Simeria în Parcul Central. Lucrarea a fost pornită deja de săptămâni bune, iar aici se dorește refacerea scărilor – care erau distruse, precum și amenajarea unei rampe care va fi folositoare atât celor cu deficiențe motorii cât și cărucioarelor pentru copii. Lucările de aici au fost întârziate însă ca urmare a schimbării conductelor de apă de pe strada Gábor Áron, care a determinat oprirea lor pentru câteva zile, fiind totuși reluate în această săptămână.

În continuare se lucrează la refacerea trotuarelor de pe strada Oltului, construirea unei parcări în Cartierul Ciucului, iar parcările din spatele blocurilor de pe strada Pescarilor vor fi și acestea modernizate, prin asfaltare, ocazie cu care inclusiv trotuarele de aici vor fi refăcute. Un alt punct de lucru este pe strada Stadionului, unde după ce au fost finalizate săpăturile pentru rețeaua de apă și canalizare, s-a trecut la refacerea trotuarelor și modernizarea parcărilor. Toate aceste lucrări, precum și modernizarea trotuarelor din strada Bisericii, ar trebui să fie finalizate în acest an, preferabil până la primul îngheț, care le-ar putea pune totuși în pericol calitatea.

Lucrările care de desfăşoară în prezent în oraş au finanțare din creditul obţinut de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD). Se lucrează, totodată, și din fondurile comunitare obţinute ca parte a Planului Integrat de Dezvoltare Urbană (PIDU): s-au finalizat lucrările pe străzile Daczó şi Konsza Samu, cât şi jumătate din strada Nicolae Bălcescu. Aici au fost aşezate corpuri de iluminat moderne, dar municipalitatea are în plan să le schimbe cu unele care evocă secolele trecute, deoarece se potrivesc mult mai bine. Se mai lucrează pe strada Victor Babeș, unde bordurile sunt deja la locul lor şi acum este în curs netezirea suprafeţei drumului, precum și pe străzile Porumbeilor şi Vulturilor”, a declarat Czimbalmos.

Administratorul public a ținut să precizeze că timpul de executare a lucrărilor este deseori afectat de modul în care își execută obligațiile diferiţii furnizori de servicii, menționând că din cauza construirii reţelei de apă, nu vor continua lucrările de reabilitare pe cealaltă parte a străzii Nicolae Bălcescu.

Prin proiectul câştigat de GospCom pentru modernizarea reţelei de apă potabilă, lucrările de pe străzile Bánki Dónát, Gödri Ferenc, Kossuth Lajos, Gábor Áron, Stadionului şi Brazilor sunt foarte aproape de finalizare. Testele de presiune a apei s-au făcut deja şi sistemul este operaţional”, a mai spus Czimbalmos Kozma Csaba.

Mai mulți cetățeni s-au plâns, în ultima vreme, că unele trotuare, și chiar porțiuni de străzi, au rămas nerefăcute, ci doar astupate cu pământ bătătorit în urma lucrărilor de schimbare a rețelei de apă și canalizare. Autoritățile locale au ținut să dea asigurări că odată ce sistemul se va dovedi complet funcțional și fiecare furnizor de servicii va confirma acest lucru, aceste porțiuni pe care se văd urmele lucrărilor vor fi cu siguranță asfaltate.

Se repară treptele

O echipă proprie a Primăriei Sfântu Gheorghe s-a apucat de repararea treptelor aflate pe domeniul public în cartierul Simeria. Primarul Antal Árpád spune că de multe ori treptele ce duc spre blocuri sunt pe domeniul public, astfel renovarea lor nu este de datoria locatarilor, ci a municipalității.

„În multe cazuri treptele sunt foarte degradate și reprezintă pericol pentru populație. Acestea au fost construite în urmă cu mai bine de 30 de ani, și starea lor s-a degradat accentuat. Astfel am decis să efectuăm lucrările de renovare cu o echipă proprie. Momentan lucrăm la treptele de pe strada Vasile Goldiș” – a declarat primarul Antal Árpád.

Primarul a menționat că se lucrează și la treptele care duc spre Parcul Elisabeta, aceste lucrări fiind făcute de Drumurile Județene. Aici se schimbă țevi de apă și canalizare, după care se va rezolva o problemă reclamată de mulți cetățeni, aceea că este practic imposibil să cobori în scaun rulant sau cu căruciorul.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.