Consultare publică despre Mestecănişul de la Reci
Centrul Județean Covasna pentru Protecția Naturii, Dezvoltare Rurală și Salvamont organizează joi, 10 noiembrie, două consultări, respectiv informări publice despre Situl Natura 2000 – Mestecănișul de la Reci. Activităţile vor avea loc la Primăria Reci, începând cu ora 15 şi la primăria din Ozun, de la ora 17.
„Evenimentul este deschis pentru toată lumea, ca să se informeze şi să ne pună întrebări despre Situl Natura 2000, dacă nu ştie despre ce este vorba. (...) Se va face o prezentare a Sitului şi apoi o să aşteptăm întrebările oamenilor legate acest subiect. O să afle ce este Natura 2000, de unde până unde se întinde şi unde sunt hotarele, dacă terenurile lor sunt incluse în Sit şi ce au voie şi ce nu au voie să facă în caz că au terenuri în acest spaţiu”, ne-a spus reprezentantul Centrului Județean pentru Protecția Naturii, Dezvoltare Rurală și Salvamont, Bálint Ágnes.
Acelaşi tip de eveniment a fost organizat săptămâna trecută, pe 2 noiembrie, la primăriile Estelnic şi Mereni. Aici tema de discuţie a fost referitoare la managementul adecvat al Sitului Natura 2000 Tinovul Apa Roșie.
Centrul Județean Covasna pentru Protecția Naturii, Dezvoltare Rurală și Salvamont, aflat în subordinea Consiliului Judeţean Covasna, s-a înființat în anul 2012. Acesta are ca obiectiv general protecția și îmbunătățirea biodiversității și a patrimoniului natural prin managementul adecvat al ariilor naturale protejate aflate în administrarea județului Covasna. Acesta administrează situl Natura 2000 Bodoc - Baraolt, situl Natura 2000 Dealul Ciocaș - Dealul Vițelului şi este custode al sitului Natura 2000 Mestecănișul de la Reci și al sitului Tinovul Apa Roșie.
„Natura 2000 este o rețea europeană de zone naturale protejate creată în anul 1992 din necesitatea de a proteja natura și de a menține pe termen lung resursele naturale necesare dezvoltării socio-economice. Astăzi în jur de 800 de specii de plante sunt în pericol de dispariție și majoritatea resurselor piscicole din Europa au scăzut sub limita de siguranță ceea ce face ca Natura 2000 să fie un instrument esențial pentru salvarea capitalului natural”, arată site-ul www.natcov.ro, administrat de Centrul Județean Covasna pentru Protecția Naturii, Dezvoltare Rurală și Salvamont.
Mestecănișul de la Reci face parte din reţeaua „Natura 2000” din anul 2007. Acesta „este un depozit nisipos de vârstă pleistocenă care pe alocuri are bălţi şi mici lacuri parțial colmatate, cu o floră şi faună diversă, rare pentru România. Speciile de desemnare ale sitului sunt: castorul din Eurasia, buhai de baltă cu burta galbenă, triton cu creastă, broasca țestoasă europeană, fluturaşul purpuriu, albiliţa portocalie, lepidopterul, dediţei și aldrovanda”, transmit custozii Mestecănişului printr-un comunicat de presă.
Sursă foto: Facebook, Centrul Județean pentru Protecția Naturii, Dezvoltare Rurală și Salvamont