ACTUALITATE 13 februarie 2014

Consiliul Local Sfântu Gheorghe a votat bugetul pe 2014

de Monica Vrânceanu | 654 vizualizări

Continuă investițiile în infrastructură și mizăm pe fondurile europene

Deschiderea finanțărilor europene pe Programul Operaţional Regional (POR) 2014-2020 face ca bugetul municipiului Sfântu Gheorghe să se rotunjească în acest an și să fie cu peste 20 de procente mai mare față de cel din 2013. Astfel, consilierii locali au aprobat joi, în ședință extraordinară, un buget de 131,6 milioane de lei.

Primarul Antal Árpád a declarat că în funcție de finanțarea unor proiecte, bugetul municipiului are toate șansele să sară de 140 de milioane în acest an, mai ales dacă se va porni și finanțarea Parcului Fotovoltaic. Până atunci însă, pe actualul buget votat, cea mai mare investiție din acest an o reprezintă Parcul Industrial de la Câmpu Frumos – o investiție de aproape 27 de milioane de lei. Bugetul mai cuprinde și alte investiții importante, precum reabilitarea fostului Cinema Arta – sediul Teatrului Andrei Mureşanu – un milion de lei și continuarea lucrărilor de modernizare de la Stadionul Mic – 800.000 de lei. Alte sume au fost prevăzute pentru continuarea modernizării bazinului principal de la Ștrand (care va rămâne, conform dorinței cetățenilor, în actuala formă), modernizarea a peste 20 de străzi, modernizarea clădirii fostului Liceu Agricol unde va funcționa Universitatea Sapientia și finalizarea lucrărilor din Piața Mihai Viteazul, inclusiv punerea în funcțiune a unei fântâni arteziene, prevăzută în proiect.

„Avem un buget mai mare decât în 2013, dar asta nu se datorează Guvernului ci fondurilor europene. Din păcate nu observ o activitate foarte intensă din partea celor aflați la guvernare și vreau să subliniez că Guvernul USL nu ne-a dat niciun ban pentru Piața Mihai Viteazul și nici pentru renovarea clădirii fostului Cinema Arta”, a declarat Antal Árpád, menționând că totuși se așteaptă ca reprezentanții USL din Consiliul Local să facă demersuri în acest sens.

Un milion de lei pentru Programul „Hai Acasă!”

Pornind de aici, Antal Árpád a spus că există o mulțime de proiecte pentru acest an – pe infrastructură și dezvoltare, important fiind de reținut că finanțările europene vor include totuși și aport de la bugetul local, inclusiv pentru conceperea proiectelor în sine. Aici sunt incluse și proiecte europene de intervenție pentru romi și Zona Őrkő, prin programele operaţionale regionale pentru comunități defavorizate.

În ceea ce privește doleanțele cetățenilor, care au arătat în dezbaterea publică asupra bugetului că și-ar dori inclusiv construirea de locuințe în Sfântu Gheorghe, primarul a declarat că există deschidere către Agenția Națională a Locuințelor (ANL) pentru noi proiecte.

„Construirea de locuințe ar trebui să fie inițiată de ANL, noi avem intenția de a oferi terenul și suport pe utilități, dar din păcate anii trecuți nu s-au pornit proiecte noi. Primăria are însă o sumă alocată pentru construirea unor case – în cadrul Programului Hai Acasă!”, care merge mai departe”, a explicat Antal, arătând că municipalitatea și-a propus construirea a minim cinci case anual. Primarul a menționat că s-au prevăzut în acest sens un milion de lei pentru acest an, în vreme ce numărul dosarelor depuse pe program este de 20.

În context, Antal a mai arătat că există și alte proiecte de reabilitare a clădirilor aflate în proprietatea orașului. Se pare că în cadrul POR 2014-2020 se vor putea accesa fonduri pentru reabilitarea clădirilor aflate în proprietatea autorităților locale.

„Vrem un program care să includă toate școlile și grădinițele care au probleme și necesită reabilitare termică, dar vrem să reabilităm și locuințele cetățenilor, căci tot la POR vor fi posibilități de a face asta din fonduri europene”, a explicat primarul, menționând că pentru asociațiile de proprietari vor fi prevăzute noi condiții de plată a contribuției, astfel încât să nu mai fie posibile întârzierile.

Vrem să fim cocheți și cu personalitate

Referindu-se la lucrările care vor continua și în acest an în Sfântu Gheorghe, primarul Antal a declarat că, dincolo de comentariile unora care susțin că acestea nu sunt prea estetice și amestecă stiluri arhitecturale diferite rezultând într-un kitsch, Sfântu Gheorghe se vrea unic și cochet.

Vreau ca Sfântu Gheorghe să aibă personalitate și nu mă interesează care este trendul în stânga sau dreapta, ci să mergem pe tradițiile îmbinate cu imaginea de viitor a orașului; nu mă interesează ce se face în Caracal sau Slobozia. Arhitecții pot spune orice, căci oricum au opinii diferite. Dar noi trebuie să fim etalon: facem cum și ce vrem, având identitatea și proiectele noastre. Nu trebuie să mergem mereu după niște trenduri care poate peste cinci ani vor deveni învechite. Sfântu Gheorghe trebuie să fie un oraș cochet, nu vrem să aibă 200.000 de locuitori, ci un oraș cu 50.000 de locuitori, unde oamenii se simt bine”, a punctat primarul, menționând că valorile fiecărei comunități trebuie puse în valoare în cel mai iscusit mod cu putinţă.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.