ACTUALITATE 29 februarie 2016

Consiliul Județean Covasna a pierdut peste 9 milioane de lei într-un proiect

de Sever Ioan Miu | 888 vizualizări

Reprezentanții din Consiliul Județean (CJ) Covasna spun că au pierdut fonduri de peste 9  milioane de lei într-un proiect european pentru managementul ariilor naturale din județ. În timp ce reprezentanții proiectului și ai CJ dau vina pe firma care s-a ocupat de proiectarea tehnică pentru construcția a două clădiri și restaurarea altor două, compania spune că reprezentanții CJ nu au dat documentația la timp și s-au legat de chestiuni minore, înainte să rezilieze contractul.

Valoarea inițială a contractului era de estimată la peste 13 milioane de lei, iar, în urma unui act adițional, valoarea a ajuns la nici 2 milioane.

„Am avut probleme cu un proiectant care nu și-a făcut treaba pentru a termina la timp acele proiecte tehnice planificate. Aveam de construit două clădiri noi și de renovat două clădiri din teritoriul județului”, a declarat Tóth Szabolcs, managerul proiectului.

„A fost o firmă din Pitești, o firmă de proiectare care a câștigat licitația publică cu o sumă foarte mică. Au avut o ofertă conform valorii inițiale de 30%. Asta înseamnă prețul cel mai scăzut. Ăsta e prin achiziția publică indicatorul de bază și nu poți să selectezi oameni. Firma a venit cu 30% din prețul inițial și trebuia să faci contract cu ea. N-am gândit să-i dăm și în judecată”, ne-a spus vicepreședintele CJ Nagy József. El a adăugat că reprezentanții CJ nu au recurs încă la această măsură pentru că trebuia să închidă proiectul. „Consiliul Județean nu a renunțat și, ori din surse proprii, ori din alte proiecte intenționăm să terminăm aceste proiecte care sunt centre de documentare din cadrul ariilor protejate”, a anunțat Nagy.

Dacă valoarea estimată a contractului pentru servicii de proiectare și consultanță tehnică încheiat cu firma piteșteană, SC Eu Project Consulting, este puțin peste 588400 lei, alte pierderi, cauzate de faptul că proiectarea nu a putut fi dusă la sfârșit, au fost de peste nouă milioane de lei, potrivit planului de achiziții. Este vorba, de pildă, de bani pentru asigurarea controlării proiectării şi execuţiei construcţiilor de achiziţie, sau pentru execuția lucrărilor de construcții și montaj.

Totuși, cu tot cu banii pierduți pentru lucrări nerealizate și cu suma plătită SC EU Project Consulting, Consiliul Județean ar avea o "gaură" de aproape 9610820 de lei. Or diferența dintre valoarea inițială a contractului de finațare (13.109.626,16), așa cum apare el în documentele prezentate presei și valoarea finală (1.945.574) este mult mai mare, de peste 11.164.000 de lei. Cum se justifică diferența de peste un milion jumătate de lei între această sumă și sumele pierdute cu contractul proiectantului și contractele nerealizate? "

Toth Szabolcs a revenit cu un tabel, în care valoarea eligibilă a proiectului apare ca fiind de 12.207.255,12 lei, iar valoarea finală a contractului este de 1.930.211 lei.

"În cazul sumelor pierdute doar la contractul cu SC EUPROJECT SRL am avut licitație (la celelalte nu am ajuns in faza asta) şi firma a câştigat-o cu 210.800,00 lei cu TVA în loc de 588.402,94 cum a fost prevăzut în bugetul estimat. Nu știm exact cât am fi pierdut, că la fiecare licitație firmele vin în jos cu sumele. Am pierdut aproape 9.400.000. Diferența vine că acea sumă, valoarea estimativă a proiectului era suma compusă din sume estimative. Când am modificat bugetul, aia era deja suma în care am calculat contractele deja semnate și acolo am știut deja suma pe care am cheltuit-o", mi-a declarat Toth.

De cealaltă parte, managerul firmei SC EU Project Consulting din Pitești, Adrian Rădulescu, spune că și compania sa este interesată să dea în judecată CJ Covasna. „Noi n-am deschis proces împotriva lor, că avem timp. A trebuit să recuperăm cumva pierderile. Proiectul nu s-a putut continua din cauza informațiilor care trebuiau date și nu au fost date. Erau foarte multe informații lipsă, de la faza anterioară de proiectare. Cu acele informații ne-au ținut patru luni ca să le ni le dea, după care ne-au reziliat contractul. Am cerut să le facem noi, rapid, contra cost desigur. Nu și nu, s-a dat la o firmă tot de pe acolo. Cu toate pretențiile lor mai era foarte puțin și aveau timp. Erau patru clădiri, dar nu erau imense, pe fonduri europene se puteau termina până în decembrie, dar nu au vrut să se mai lege la cap. Ne-au zis că vine iarna, în octombrie, noiembrie, dar ce îi împiedica să le facă pe toate odată?”, ne-a declarat Adrian Rădulescu.

Acesta spune că probleme au fost încă de la licitație: „noi am fost dați afară din licitație, am fost declarați neconformi pentru niște motive aberante, că nu erau puse niște semnături în original pe niște documente. A fost adjudecată licitația de către altcineva, o firmă din Covasna. Noi am câștigat după aceea la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC). Ce rost avea să mă dai afară, să declari câștigătoare altă firmă, care avea prețurile de două ori mai mari, după care te lupți cu mine în CNSC, dacă tu te grăbeai?”. El spune că firma sa a fost ca un „pai în ochi” pentru CJ Covasna, iar proiectarea clădirilor nu s-a realizat din cauza lipsei de voință a Consiliului Județean: „nu s-a vrut în final, și-au zis să nu se mai complice”.

Proiectul „Managementul adecvat al ariilor naturale protejate Munţii Bodoc-Baraolt, Dealul Ciucaş-Dealul Viţelul, Tinovul Apa Roşie, Tinovul Apa Lină-Honcsok, Oltul Superior, Râul Negru, Ciomad-Bálványos şi Mestecănişul de la Reci” urma să fie cea mai mare investiție din domeniul naturii din județul Covasna. Printre activitățile proiectului se numără realizarea planurilor de management a cinci arii protejate, marcarea perimetrului lor, precum și acțiuni de conștientizare a publicului.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.