Consiliul Județean a votat bugetul pe acest an, aproape 200 de milioane de lei
Consiliul Județean (CJ) Covasna a votat pe 29 ianuarie bugetul consolidat pe 2016 al CJ și al instituțiilor subordonate, în valoare de 197 de milioane de lei. Față de ultimii doi ani, se observă o micșorare a bugetului, în condițiile în care, în 2014, acesta a fost de aproape 220 de milioane lei, iar în 2015 de 290 de milioane. „Bugetul este mai mic pentru că în 2014 și 2015 am derulat cele mai mari programe europene. Anul trecut am avut în derulare programe europene mari, la care am accesat fonduri și din care am finanțat, cum ar fi Spitalul Județean, unde au fost 60 milioane de lei sau uzina de prelucrare a gunoiului. Dacă ne uităm la anii de dinainte, 2012, 2013, suntem mai bine”, ne-a declarat președintele CJ, Tamás Sándor.
Mai mulţi bani pentru drumuri
Din suma totală destinată dezvoltării, CJ Covasna a alocat 61% (41 milioane lei) pentru renovarea drumurilor, 16% (11 milioane lei) pentru dezvoltarea Spitalului Judeţean şi 9% (6 milioane lei) pentru construcţia taberei de tineret de la Comandău. Suma alocată drumurilor este cu peste 7 milioane mai mare decât în 2015, iar prioritare vor fi lucrările de reabilitare a drumurilor județene Sfântu Gheorghe – Ilieni – limita judeţului Braşov (8,4 km) şi Moacşa – Leţ (5,9 km). „Vor fi două drumuri reconstruite de la temelie până la indicatoare. În plus, continuăm lucrarea de asfaltare, reabilitare cu un singur strat de asfalt și la celelalte drumuri județene”, a spus Tamás. El a reamintit că în 2015 s-au asfaltat 102 km de drumuri județene, față de cei 100 de km propuși.
„Anul acesta vom inaugura Spitalul Judeţean de Urgenţă reabilitat în totalitate, precum şi podul de la Aita Mare. Ca şi în anii precedenţi, vom continua programele noastre deja începute, prin acestea înţeleg programele pentru reabilitarea bisericilor, a căminelor culturale şi cabinetelor medicale din mediul rural, a şcolilor, respectiv programul „Lapte şi corn”, programul „Primul ghiozdan”, precum şi programele de tineret şi sport. La Comandău, anul acesta vom finaliza construirea taberei de tineret. De asemenea, în acest an vom finanţa construirea, la Baraolt, a unui garaj pentru punctul de lucru ISU” – a mai spus preşedintele CJ Covasna. Și anul acesta, ansamblurile populare, de la Ciobănașul până la ansamblul Perkő, și fanfarele vor beneficia, dacă depun proiecte, de o finanțare pentru costume populare și uniforme de fanfară, suma totală alocată fiind în jur de 200.000 de lei, potrivit lui Tamás Sándor.
În ceea ce privește sistemul de protecție socială, pentru consolidarea acestuia CJ a alocat exact jumătate din sumele destinate funcționării. Sarcina prioritară a Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Covasna a rămas aceea de a asigura servicii de îngrijire şi supraveghere pentru 1.340 de copii orfani, precum şi funcţionarea căminului de bătrâni de la Hăghig. În ceea ce privește proiectele sociale, ele beneficiază anul acesta de un buget alocat de 400.000 de lei, care va fi mărit pe parcursul anului, pentru a salva activitatea organizaţiilor Diakonia şi Caritas, „ajunse într-o situaţie dificilă din cauza guvernului”, potrivit unui comunicat CJ.