ACTUALITATE 18 februarie 2013

Consilierii locali care au votat împotriva proiectului de mărire a impozitelor pe clădiri spun că argumentele votului lor nu au fost luate în considerare

de Székely Emőke | 120 vizualizări

Trei dintre cei patru consilieri locali români au votat împotriva majorării impozitelor cu 50%, în timp ce consilierul Rodica Pârvan sa abţinut

În ședința ConsiliuluiLocal Sfântu Gheorghe în care municipalitatea a decis să aprobe proiectul de creștere a impozitelor locale, trei dintre consilierii locali români s-au opus propunerii venite din partea UDMR, un al patrulea (Rodica Pârvan) alegând să se abțină. Acum, când subiectul a căpătat o amploare deosebită, consilierii care s-au opus inițiativei primarului ne-au dat mai multe argumente în favoarea votului lor, detalii care nu fac decât să susțină justețea demersului câtorva reprezentanți ai mediului de afaceri în frunte cu societatea ARCON, care doresc modificarea hotărârii.

Decizia nu este ilegală, dar este împovărătoare!

Consilierul local Marilena Profiroiu vorbește despre o creștere legală, dar exagerată: „Am votat împotriva acestui proiect de hotărâre pentru că, deși Primăria are nevoie de bani, creșterea a fost mult prea mare. Sunt pentru principiul că societățile comerciale trebuie încurajate, nu împovărate de impozite. Suntem în plină criză economică, o creștere de 50% a impozitului pe clădiri este greu de suportat pentru firme.”

Întrebată de ce nu au solicitat consilierii o dezbatere publică sau o consultare cu oamenii de afaceri pe acest subiect, Marilena Profiroiu a declarat: „Eu am văzut proiectul de hotărâre pe data de 22 decembrie, o zi de sâmbătă, chiar înainte de sărbători. Am analizat proiectul în comisii pe data de 27 decembrie, înainte de plen, și i-am dat aviz favorabil în comisia juridică pentru că decizia nu este ilegală. Nu fac parte din comisia economică, deci nu văd ce aș fi putut face.”

Nu a existat niciun studiu referitor la impactul deciziei

Consilierul local Rădița Palela consideră că hotărârea a fost luată în pripă și că s-ar fi găsit și alte modalități de a aduce bani la bugetul local. „Nu a fost efectuat un studiu despre impactul pe care o astfel de măsură ar avea-o asupra mediului de afaceri. Cu toate că domnul primar ne-a dat de înțeles că s-a întâlnit cu reprezentanții agenților economici, iar aceștia au fost de acord cu această mărire, eu cunosc poziția oamenilor de afaceri, care nu sunt de acord cu această măsură, de aceea nu am votat proiectul” – spune Rădița Palela.

Argumentele din comisii nu au fost luate în considerare

„Am votat împotriva proiectului de hotărâre din mai multe motive. Nu au fost luate în considerare argumentele din comisii, și nu m-a convins argumentația domnului primar, cum că oamenii de afaceri sunt de acord cu această majorare. Propunerea domnului Bálint de a majora acest impozit cu 16%, ca în cazul persoanelor fizice, maxim cu 20% mi s-a părut una de bun-simț, pe care el a menționat-o și în ședința de comisie, și în plen”, a declarat consilierul local Mădălin Guruianu. Acesta a mai adăugat că a discutat cu numeroși oameni de afaceri și că toți estimează că această creștere cu 50% îi va afecta foarte mult.  „Am înțeles, și este foarte bine că în ultimii trei ani nu au fost aplicate majorări la persoanele juridice, dar creșterea de acum este prea mare” – a completat Guruianu.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.