ACTUALITATE 15 septembrie 2015

CONSENS - șansa grupurilor vulnerabile de a avea un loc de muncă

de Mirela Cara Dragu | 690 vizualizări

Persoanele care aparțin unei categorii sociale vulnerabile, precum etnici romi, femei, persoane cu dizabilități, cu familii monoparentale sau cu mai mult de doi copii în întreținere și tineri care părăsesc sistemul, au o șansă în plus de a ocupa un loc de muncă în cadrul unui proiect cu finanțare cu o valoare totală de 9.236.982,93 lei, care continuă să se desfășoare până la sfârșitul lunii octombrie și chiar până în decembrie, dacă se acceptă semnarea unui act adițional de prelungire a termenului limită.

Denumit „CONSENS – Crearea de Oportunități - șaNSE Sporite de inserție pe piața muncii pentru grupurile vulnerabile“, proiectul a fost inițiat de AJOFM Covasna și este derulat în parteneriat cu AJOFM Prahova și Brașov, precum și cu SC Finex Global Solutions SRL și Centrul de Educație și dezvoltare durabilă Brașov. Început din aprilie 2014, proiectul are un obiectiv major anume acela de a crea și implementa un sistem de servicii pentru asigurarea îmbunătățirii ocupabilității persoanelor care aparțin unor grupuri vulnerabile.

Inițiatorii proiectului și-au propus de asemenea să realizeze un sistem de centre mobile de servicii de suport pentru informarea, consilierea, motivarea și acompanierea persoanelor vulnerabile, urmărind printre altele să crească ocupabilitatea și să îmbună­tățească accesul acestora la ocupare prin furnizarea unui mix de programe de formare profesională.

Conform informațiilor transmise marți într-o conferință de presă de către coordonatoarea proiectului, Marlena Prejmerean, principalele probleme cu care se confruntă grupurile vulnerabile ale societății sunt: situația economică afectată de lipsa unui loc de muncă sau a unei ocupații, ceea ce contribuie la sentimentul că se află pe treapta cea mai de jos a societății sau la probleme de ordin familial, pe care nu și le poate soluționa și în rezolvarea cărora nici comunitatea nu poate interveni.

Persoanele încadrate la categoria de grup țină al proiectului au demonstrat pe parcursul desfășurării acestuia că manifestă o lipsă acută de încredere în angajatori și în mediul economic în gene­ral, ca urmare a eșecurilor repetate în fața încercărilor de a se încadra în muncă. Mai mult, lipsa informațiilor și a abilităților necesare în activitatea de căutare a unui loc de muncă, precum și nepracticarea pe termen lung a unor deprinderi au fost principalele obstacole în calea angajării.

Inițial, proiectul își propunea să înregistreze și să chestioneze 1200 de persoane, însă până în prezent au fost consiliate 1443 de persoane. De asemenea, numărul de operatori ai entităților care oferă servicii de ocupare sau sociale a crescut de la 160, cât era planificat, la 214.

Mai mult de 350 de persoane au beneficiat de un pachet de servicii în urma cărora au aflat detalii despre întocmirea corectă a unui CV, despre comportamentul și pre­zentarea la un interviu de angajare, precum și despre conduita la locul de muncă după ce acesta a fost găsit.

Din datele transmise de AJOFM Covasna, reiese că în primul an de implementare a proiectului 756 persoane din gru­puri vulnerabile au mers la cursuri, dintre care: 257 femei, 13 persoane cu dizabilități, 8 persoane provenite din familii monoparentale, 11 din familii cumai mult de 2 copii, 310 romi și o persoană din grupul de tineri de peste 18 ani.

Între cursurile de formare profesională pe care le-au urmat se numără cele de fasonator mecanic, florar decorator, lucrător în comerț, în creșterea animalelor sau în cultura plantelor, manichiurist pe­dichiurist, confecționer textile, agent securitate și lucrător în lăcătușerie mecanică.

Echipa care implementează proiectul este însărcinată totodată și cu monitorizarea rezultatelor concrete și a avantajelor pe care oamenii le obțin de pe urma particpării la cursurile de formare profesională CONSENS. Pentru mulți însă mentalitatea continuă să fie o problemă în privința integrării în piața muncii, tot astfel cum analfabetismul este un alt obstacol în calea acestor încercări de modificare a modului de viață al persoanelor din grupuri vulnerabile. „Sunt persoane care nu înțeleg de ce trebuie să vină la serviciu și mâine dacă au fost azi. Altele nu știu să scrie și atunci este absurd să le ceri să întocmească un CV de angajare. Dar sunt și multe cazuri în care oamenii reușesc să își găsească un loc de muncă și să semneze un contract pe durată nedeterminată”, a declarat coordonatoarea proiectului Marlena Prejmerean.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.