Concerte SoNoRo la castelele Kalnoky şi Daniel din judeţul Covasna
Castelele Kalnoky din Micloşoara şi Daniel din Tălişoara vor găzdui săptămâna aceasta două concerte în cadrul proiectului SoNoRo Conac, eveniment ce îşi propune să readucă muzica de cameră în câteva dintre cele mai frumoase clădiri de patrimoniu din România.
Concertul de la Micloşoara, programat pe 17 iunie, de la ora 17,00, va fi susţinut de artiştii Daniel Rowland (vioară), Răzvan Popovici (violă), Justus Grimm (violoncel) şi Stian Carstensen (acordeon), care vor interpreta lucrări compuse de Beethoven, Ernst von Dohnányi, Franz Schubert, Carl Maria von Weber, Zoltán Kodály şi alţii.
Castelul de la Micloşoara, construit în secolul al XVI-lea, a fost restaurant de Fundaţia Kalnoky, aici fiind amenajat şi un „Muzeu al vieţii transilvănene” ce reuneşte sute de obiecte reprezentative pentru viaţa nobilimii ardelene, de la arme la instrumente muzicale, covoare sau piese de mobilier. Gazdele vor oferi oaspeţilor posibilitatea de a face un tur al castelului şi de a lua cina în compania lor.
Concertul de la Tălişoara va avea loc pe 18 iunie, începând cu ora 10,30 şi va cuprinde lucrări de Johann Sebastian Bach şi Ludwig van Beethoven. Oaspeţii vor fi invitaţi să savureze câteva specialităţi tradiţionale locale, „reinterpretate” de bucătarii de la castel.
Clădirea, construită în prima jumătate a secolului al XVII-lea în stil renascentist de către familia nobiliară Daniel, a fost cumpărată în urmă cu câţiva ani de un cuplu de tineri, Lilla şi Attila Racz, care l-au restaurant şi l-au introdus în circuitul turistic.
Lilla Racz a declarat că acesta le-a oferit încă de la bun început câteva surprize, cum ar fi o cameră secretă şi mai multe fresce pe care le-au descoperit în timpul lucrărilor de restaurare.
Proiectul SoNoRo Conac a fost iniţiat în anul 2013 de asociaţia Sonoro, care doreşte să pună în valoare patrimoniul şi resursele culturale naţionale, prin asocierea muzicii cu opere arhitecturale emblematice din România.
Potrivit informaţiilor postate pe site-ul evenimentului, SoNoRo Conac a pornit de la ideea de „a reda muzicii de cameră spaţiul originar, de natură intimă, propice dialogului cultural şi ascultării active din partea unui public restrâns”.
Evenimentul îşi propune să sensibilizeze opinia publică în ceea ce priveşte multitudinea clădirilor de patrimoniu reabilitate – „clădiri fabuloase, spectaculoase, elegante” care trebuie reintroduse în circuitul cultural.
Seria concertelor de muzică de cameră SoNoRo Conac 2017 a debutat în aprilie şi se va încheia în luna septembrie.
În circuitul SoNoRo de anul trecut au fost cuprinse, printre altele, Biserica fortificată din localitatea covăsneană Ilieni, construită în anul 1443, precum şi Casa de oaspeţi a Prinţului Charles de Wales de la Valea Zălanului.