ACTUALITATE 4 mai 2016

Concert Lucian Ban - Mat Maneri la Sfântu Gheorghe

de Covasna Media | 888 vizualizări

Centrul de Cultură Arcuş prezintă concertul extraordinar susţinut de pianistul de origine română stabilit la New York, Lucian Ban, şi de violistul american, nominalizat la premiile Grammy, Mat Maneri (USA), „Transylvanian Concert”, un concert cu prelucrări de jazz ale unor doine şi colinde transilvane, cu piese de George Enescu re-imaginate prin prisma jazz-ului contemporan, cu blues şi spirituals si compoziţii de jazz modern.

Concertul va avea loc la Casa Bastion (Sf. Gheorghe, str. Oltului, nr. 6), sâmbătă, 7 mai 2016, de la ora 18.00 şi a doua zi, 8 mai 2016 de la ora 18.00, la Centrul Multicultural al Universităţii Transilvania din Braşov (Bdul. Eroilor, nr. 29, parter Rectorat Universitatea Transilvania).

În program: Fantasm (de Paul Motian), Transylvanian Dance (de Lucian Ban), Passing (de Mat Maneri), Blacksalt (de Lucian Ban), Vieux Mediant (de G. Enescu arranged by Lucian Ban), Irreverence (de Lucian Ban), Nobody Knows the Troubles I've Seen (traditional american spiritual, arranged by Mat Maneri), Doina (traditional, arranged by Mat Maneri), Harlem Bliss (de Lucian Ban), Monastery (de Lucian Ban).

Bilet intrare concert: 25 lei

Editat la celebra casa ECM Records, „Transylvanain Concert” s-a bucurat de acoladele presei din lumea întreagă – câştigând mai multe premii drept Cel Mai Bun Album al Anului din partea All About Jazz USA, Cuadernos de Jazz Spain - şi articole elogioase în presa majoră precum: The New York Times, The Guardian, Jazz Times, L.A. Weekly etc. şi a purtat duetul pe scenele marilor festivaluri şi Săli de jazz din întreaga lume – de la Los Angeles Festival, la Washington D.C., de la Londra la Berlin de la Paris la Munchen.

Cei doi muzicieni se află într-un turneu European ce-i va purta din Anglia în Germania, din România în Ungaria vor prezenta material de pe album şi în premieră, muzica pentru următorul lor album – de la vechi doine, colinde şi cântece transilvane, la blues & spirituals, la compoziţii proprii totul trecut prin filtrul jazz-ului modern. Clasicul format al dialogului dintre pian şi violă dobândeşte, în albumul propus de Ban şi Maneri, dimensiuni noi cu totul noi – de la jazz şi blues la doina românească şi muzica camerală, la compoziţii şi direcţii în jazz-ul sec XXI. Cei doi muzicieni au colaborat pentru prima oară în mult premiatul octet Enesco Re-Imagined condus de pianistul Lucian Ban și contrabasistul american John Hebert, un proiect ce „re-imagina” muzica lui George Enescu din perspectiva jazz-ului contemporan. Prezentat în premieră mondială la Festivalul Enescu în 2009 cu un ansamblu ce cuprindea legende ale jazz-ului contemporan precum: Badal Roy (tabla), Gerald Cleaver (baterie), Tony Malaby (saxofoane), Ralph Alessi (trompeta), Enesco Re-Imagined a fost editat de cunoscuta casă Sunnyside Records din NYC și a câștigat nenumărate premii BEST OF 2013 din partea criticii și a presei de specialitate, bucurându-se în același timp de succes în întreaga lume.

Originalitatea si intensitatea muzicală, chimia extraordinară dintre cei doi muzicieni din duetul „Transylvanian Concert”, va aduce consacrarea internațională pentru pianistul de origine română.

Mat Maneri (violă)

Celebra revistă All About Jazz îl descrie în termeni fără echivoc: „Mat Maneri a schimbat felul în care lumea jazz-ului ascultă vioara și viola”. Nominalizat în 2006 la Premiile Grammy pentru „Cel mai bun album de muzică alternativă”, Mat Maneri este recunoscut drept unul dintre cei mai creativi muzicieni de jazz de azi, un adevărat „copil nebun” al avangardei americane. În 1990 Mat a fondat prestigiosul Joe Maneri Quartet împreună cu tată său și cu Randy Peterson. Mat a început să scoată albume ca lider de grup în 1996 și a dezvoltat patru ansambluri muzicale. Pianiștii Paul Bley, Cecil Taylor, Matthew Schipp și Borah Bergman l-au solicitat pe Mat Maneri să lucreze cu ei în locuri precum Montreal Jazz Festival, Library of Congres și în concerte pe scene din toată Europa. Fără să poată fi inclus într-o categorie anume, datorită versatilității sale muzicale, Mat a mai lucrat cu Joe Morris, John Medeski, Tim Berne, Cecil McBee, T.K. Ramakrishnan, Franz Kogelman, Roy Campbell, Spring Heel Jack, Draze Hoops și apare pe CD-ul Remixex al Illy B Eats.

Lucian Ban (pian)

Unul dintre cei mai cunoscuți muzicieni români de jazz, pianistul Lucian Ban și-a câștigat renumele pe scena newyorkeză grație unei serii de proiecte și albume de primă mână, sound-ul pianului său aducându-i din partea criticilor comparații cu Vladimir Horrowitz și McCoy Tyner, Ban fiind considerat ”unul din cei mai buni pianiști care s-au mutat la New York în ultima decadă” (Bruce Lee Gallanter). Împreună cu renumitul contrabasist american John Hebert, Lucian Ban a iniţiat şi condus Octetul Enesco Re-Imagined dedicat reinterpretării lucrărilor celebrului compozitor George Enescu, un proiect ce s-a bucurat de o excelentă primire în presa internațională, câştigând o serie de premii BEST OF 2010 fiind aplaudat pe marile scene ale lumii: London Jazz Festival/Royal Elizabeth Hall, Barcelona Jazz Festival, Jazz dÓr din Strasbourg, Capitala Culturală Europeană de la Guimaraes, Portugalia, și altele. Considerat de cunoscutul ziar britanic The GUARDIAN drept „un nume de urmărit / a name to watch” pianistul, compozitorul și aranjorul Lucian Ban, originar din Cluj, activează la New York unde este liderul mai multor grupuri (Tuba Project, Elevation, Sam Newsome & Lucian Ban), toate implicând muzicieni de prim rang, recunoscuți în întreaga lume. A editat 8 albume sub nume propriu pentru case de discuri americane și europene iar in 2013 şi-a făcut debutul pentru celebra casa de discuri ECM Records (Keith Jarrett, Jan Garbarek, etc) cu „Transylvanian Concert” album ce-i va aduce consacrarea internaţională. Criticul Terrell Holmes de la All About Jazz spunea în 2003 despre pianistul român: "Pianistul Lucian Ban cântă cu o fluenţă şi o sensibilitate care amintesc atât de un Vladimir Horowitz cât și de un McCoy Tyner…"

 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.