Comunitatea din Baraolt declară „război” gunoaielor
Sâmbătă se organizează în premieră o acțiune de curățenie de primăvară de amploare
Peste 300 de persoane sunt așteptate sâmbătă, 6 martie, la prima ediție a acțiunii de curățenie de primăvară din orașul Baraolt.
Inițiativa vizează toată zona administrativă a Baraoltului, adică orașul, dar și satele aparținătoare. De la marginile străzilor, la șanțuri, albia Pârâului Baraolt, locuri de joacă, spații din zona blocurilor, zone din fața porților, ba în unele localități până la cimitire - toate vor intra în atenția voluntarilor care și-au anunțat prezența în număr mare.
Asta și pentru că nimic nu este la întâmplare. Chiar dacă evenimentul este organizat de Primăria Baraolt, care pune la dispoziție saci și mănuși, în coordonare sunt implicate și peste 20 de asociații din zonă (de mediu, sportive – fotbal, pescuit și vânătoare, culturale etc.) sau chiar și bisericile și alte instituții ( școlile, grădinița etc.).
Fiecare are o zonă alocată. Sunt așteptate și persoane fizice care pot alege cărui grup sau cărei zone să se alăture.
„Am făcut și un anunț că oamenii pot să ni se alăture și curățând în fața propriei porți, să măture, să curețe șanțul. Și atunci e o faptă bună. În oraș, jumătate din populație locuiește la blocuri. Aici, comunitățile au fost rugate să curețe în jurul blocurilor”, ne-a spus coordonatorului acțiunii, Demeter Zoltán.
În această zi de sâmbătă vor fi deschise toate insulele de colectare a deșeurilor din orașe și sate, care de obicei sunt încuiate, pentru că aici vor fi duși sacii cu gunoaiele strânse. De acolo, compania de salubritate Tega le va prelua.
Evenimentul are, potrivit coordonatorului acțiunii, trei obiective: curățenie, cooperare și educație.
Acțiunea a fost inspirată de o inițiativă din Căpeni, unde comunitatea face anual primăvara și toamna curățenie în tot satul. „Ne-am gândit să preluăm exemplul lor și să îl extindem spre celelalte cinci localități”, a spus Demeter Zoltán.
Bunul mers al evenimentului va depinde și de vreme, iar dacă va ninge astfel încât nu se poate face nimic, va fi amânat pentru o dată ulterioară.
Cert este că organizatorii își doresc să transforme acest eveniment în unul de tradiție, care să aibă loc de două ori pe an, primăvara și toamna. Ba mai mult, speră ca demersul să îi inspire și pe vecinii din celelalte UAT-uri, astfel încât acțiunea să se transforme într-un obicei bianual în tot Ținutul Pădurilor.
„Am vrea ca și celelalte comunități din depresiunea Baraoltului să ni se alăture și să avem, două zile pe an în care toată depresiunea va fi curățată”, ne-a mai declarat Demeter Zoltán.
Cei care vor să se alăture inițiativei pot să își anunțe intenția la numărul de telefon 0746.089.140 (Demeter Zoltán).