ACTUALITATE 24 noiembrie 2022

Comuna Vâlcele, locul I la Festivalul Pomana Porcului de la Balvanyos

de Diana Pantelimon | 1248 vizualizări

Ediția cu numărul XV a Festivalului Internațional Pomana Porcului din stațiunea Băile Balvanyos, comuna Turia, a avut loc în perioada 18-20 noiembrie a.c., iar pe primul loc s-au clasat 3 echipe, la diferite categorii, printre care și primăria comunei Vâlcele din județul nostru. În total, au participat nouă echipe din țară și din Ungaria.

„Cele mai bune echipe au fost din Brebu, județul Prahova, Nehoiu, județul Buzău, și Vâlcele, din Covasna, pe diferite categorii. Apoi echipele din Balvanyos, Beregsurány din Ungaria și Gádoros, tot din Ungaria. Totul a fost frumos, port popular, gastronomie, tradiție, prietenie! Ne revedem la anul”, a spus redacției noastre primarul comunei Turia, Daragus Attila.

Conform regulamentului, câte două echipe au primit câte un porc pe care l-au sacrificat şi curăţat împreună, iar după ce l-au împărțit, l-au prelucrat separat pregătind preparate tradiţionale. 

„Echipa noastră a fost formată din domnul primar și câțiva băieți de la primărie. Participăm de mai mulți ani, dar anul acesta, pentru prima dată, am reușit să luăm locul I. Am pregătit produse tradiționale, cârnați, caltaboș, jumări, ficat… și nu vă mai spun, că vă fac poftă”, a povestit, cu veselie, redacției noastre viceprimarul Nicolaie Cucu. 

Scopul acestui festival este de a promova tradițiile gastronomice, tradiţii care se leagă de modul de sacrificare a porcului și modul de pregătire a preparatelor din carne de porc, dar și tradiții culturale și folclorice ale fiecărei localități.

În anii trecuţi, la concursul organizat de Asociaţia Naţională de Turism Rural, Ecologic şi Cultural (ANTREC România), Asociația Sportivă, Culturală și Turistică Turia, Primăria comunei Turia şi Consiliul Judeţean Covasna, au fost prezente echipe din Croaţia, Slovacia, Germania, Serbia și Republica Moldova.

Foto arhivă

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.