ACTUALITATE 20 iunie 2018

Comuna Ozun, prima cu PUG-ul adoptat la zi

de Iulia Drăghici - Taraș | 980 vizualizări

După 7 ani de muncă, Consiliul Local Ozun a adoptat unul dintre cele mai importante regulamente privind coordonarea urbanistică a comunei

Ozun este printre primele comune din județul Covasna care a reușit să își aducă la zi și să adopte unul dintre cele mai importante regulamente interne – Planul Urbanistic General (PUG). Consilierii locali au votat în ședința de luni, 18 iunie, hotărârea care, printre altele, delimitează clar zonele rezidențiale de cele industriale sau protejează cu un regulament clar patrimoniul din satul Bicfalău, recunoscut pentru multitudinea de conace pe care le găzduiește.

„Am pus punctul pe „i” și am adoptat Planul Urbanistic General. Acest PUG a fost început acum 7 ani. De 7 ani de zile ne chinuim și am lucrat consecvent și cu mare determinare. Din cauza avizelor numeroase pe care trebuia să le obținem de la diferite Ministere și instituții ale statului, am ajuns de cel puțin două ori în situații în care când am obținut un aviz, expirase altul. (...) Acum avem PUG. Cred că la nivelul județului Covasna suntem primii”, ne-a declarat marți primarul din comuna Ozun, Ráduly István.

Potrivit edilului, actul reușește în primul rând să stabilească ordinea în ceea ce privește amenajarea construcțiilor, dar și să protejeze patrimoniul cultural. În plus, documentul stabilește că spațiul din reședința de comună și până la limita cu municipiul Sfântu Gheorghe va fi destinat dezvoltării industriale, iar aici nu se vor putea construi case de locuit.

„Prin acest document reușim să îi obligăm pe acei cetățeni care vor să construiască în zonele intravilane sau să modernizeze construcții existente, să nu o facă de capul lor, ci după un regulament clar, scris. PUG este cu atât mai important pentru satul Bicfalău, unde avem mare, mare grijă la acel aspect de patrimoniu cultural. Dacă până acum am fost cu frica în sân că vine un om de afaceri și vrea să facă un hotel de 2, 3 etaje pe lângă un conac foarte vechi, de peste 250 de ani, de acum, prin PUG, putem să îi interzicem legal”, a mai spus primarul, care a completat: „Am reușit să avem poate prima zonă industrială la nivel de comună care are o întindere de două ori mai mare decât spațiul intravilan al localității Ozun. Această zonă va fi între Ozun și limita de hotar cu Sfântu Gheorghe, spre Chilieni. (...) Aici se poate investi și pot veni investitorii să facă orice activitate industrială bineînțeles, care să respecte mediul și să nu fie dăunătoare”, a explicat edilul.  

Planul Urbanistic General cuprinde o serie de reglementări operaționale de natură urbanistică, la nivelul localității, începând de la amplasarea, regimul de aliniere, regimul de construire, regimul de înălțime, dimensionarea, conformarea și executarea construcțiilor, continuând și cu prescripții de detaliu cum ar fi: cromatica, materialele utilizate, configurația frontului la stradă, tipul de gard, forma acoperișului și până la funcțiunile permise pe amplasament ale clădirilor, totodată stabilește și delimitează teritoriul intravilan, zonele de locuințe și cele ale unităților industriale, precum și zonele afectate de servituțile de utilitate publică, traseele căilor de comunicație și dimensionarea lor și de asemenea distribuția spațiilor publice etc.

Legea impune consiliilor locale să-și actualizeze sau să-și refacă planurile urbanistice generale o dată la zece ani, dar aceasta cuprinde și posibilitatea prelungirii valabilității lor elaborate și aprobate până în anul 2003, până în data de 30 decembrie 2018. În județul Covasna cinci localități au PUG-uri elaborate după anul 2003, și anume: comunele Brăduț și Ghelința și-au actualizat PUG-ul în 2006, comunele Arcuș și Dalnic în 2008, iar comuna Barcani și-a revizuit PUG-ul în 2014, potrivit datelor de la Consiliul Județean Covasna.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.