ACTUALITATE 5 august 2024

Colecționarii. De la hobby la muzeu

de Iulia Drăghici - Taraș | 2087 vizualizări

 „Dacă te infectezi cu asemenea pasiune, nu mai scapi”

Textul a fost publicat prima dată în Revista OCV, ediția 4603, din 12-18 aprilie 2024.

Ce au în comun un telegraf cu alfabetul Morse pe bandă electrică din 1850 și o păpușă vintage de porțelan, de Jumeau, din 1885? La o primă vedere vechimea și, poate, valoarea greu de estimat. Însă acum vă dezvălui secretul: ambele sunt azi piese de muzeu, care pot fi admirate de toți cei care ajung la Sfântu Gheorghe. Dar și mai interesant este că au ajuns în fața oamenilor datorită pasiunilor a doi colecționari, care au pus bazele celor două locații speciale din oraș. 

Vă povesteam în prima ediție a Revistei OCV de pasiunea lui Ionuț Zărnescu din Întorsura Buzăului, de meserie inginer automobile rutiere, pasionat de clopote și clopoței. Acest interes, născut în urmă cu peste 35 de ani, se concretizată acum într-o colecție de peste 600 de exemplare atât din România, dar și din peste alte 20 de țări din Europa, Asia și America. Ceea ce este și mai de apreciat este că nu a făcut un secret din această pasiune, ci dă înapoi comunității, pentru că oricine poate vizita biroul său din strada Prieteniei, numărul 14 A, Întorsura Buzăului, între 8:00 - 16:00, pentru a-i admira colecția și pentru a povesti despre obiectele unice de acolo. 

Astăzi, îți aducem alte două exemple de oameni pasionați care au ales să își împărtășească dragostea și cunoștințele cu oamenii din comunitate. Este vorba despre Sinka Zita și Csáky Ernő. Aceștia și-au dus pasiunile la nivelul următor, așa că astăzi vorbim despre muzee în adevăratul sens al cuvântului: cel al păpușilor și cel al tehnologiei. 

Casa cu peste o mie de păpuși de porțelan 

Ca să ajungi la Casa Păpușilor din Sfântu Gheorghe din strada Oltului, trebuie să intri într-o curte frumoasă și apoi să cobori câteva scări într-un subsol care promite o întâlnire magică pentru orice fetiță, dar nu numai. Aici, sute de păpuși de porțelan stau frumos, chiar dacă înghesuit, așezate, în așteptarea ochilor curioși care să le admire frumusețea, gingășia, dar și hainele speciale - unele originale, altele făcute chiar de proprietara colecției, Sinka Zita. 

Am încercat să fac ceva frumos pentru orașul ăsta. (...) Mi-au plăcut păpușile întotdeauna. Colecționez de 13 ani. Mi-a murit soțul și atunci am început să fac ceva. Simțeam că am nevoie. Și am adunat și am adunat. (...) Am cumpărat o păpușă dintr-un magazin second-hand și după aceea alta, și alta. Nici nu pot să zic că am făcut-o intenționat. E un hobby pe care l-am adus până aici”, ne-a împărtășit aceasta. 

Veți găsi aici păpuși din România, Ungaria, Austria, Germania, Franța, Elveția, Statele Unite ale Americii. Sunt expuse aproape 800 de păpuși în diverse scenarii: viața la țară, o petrecere specială, un colț de iarnă, decor tematic de Paște și altele. Alte peste 200 de păpușele stau în cutii, în așteptarea zilelor în care vor fi parte dintr-o poveste spusă în cadrul muzeului. 

Muzeul tehnicii, unde trecutul și prezentul se întâlnesc 

Peste 3.500 de dispozitive tehnice diferite sunt adunate în Muzeul Sepsi TeleTár din Sfântu Gheorghe, din strada Kriza János. Pe lângă telegraful Morse, mai găsim aici o centrală telefonică – model folosit în Sfântu Gheorghe, dar și alte aparaturi de comunicații și telecomunicații, cum ar fi radiouri cu galenă, televizoare vechi, pick-up-uri, patefoane, telefoane cu disc. Sunt, practic, strămoșii telefonului inteligent. 

„Este colecția mea personală. Aproape tot ce este aici. Pentru că după ce am pornit activitatea pe aici, au mai venit piese deosebit de valoroase, aparate care s-au încadrat în tematica colecției. (...) E și meseria mea și mi-a plăcut. Și istoria îmi place, istoria tehnicii și istoria generală. Dacă te infectezi cu asemenea pasiune, nu mai scapi”, ne-a spus, zilele trecute, când am vizitat locația, Csáky Ernő, cel de la care a pornit muzeul și care astăzi este unul dintre coordonatori. 

Muzeul de aici a luat ființă cu sprijinul Consiliului Local și al Primăriei Sfântu Gheorghe și a fost deschis în februarie 2021. Planurile sunt ca, în viitor, colecția să își găsească loc în clădirile încăpătoare ale fostei Fabrici de Țigarete. 

În ambele locații, atât în muzeul tehnicii, cât și în cel al păpușilor, cei mai mulți vizitatori vin din rândul elevilor, în grupuri organizate de profesorii dornici să le arate elevilor și o altfel de educație. 

Colecționarii de emoții 

Nevoia de a colecționa este mai mult decât un hobby. Se vede și din exemplele date, dar aflăm dintr-un articol publicat pe societatesicultura.ro în 2015, semnat de Erika Iojă, că „oamenii colecționează și dintr-o nevoie intrinsecă de a crea în jurul lor, prin intermediul obiectelor colecționate, un habitat cu puternică încărcătură emoțională”. În plus, pasiunea îi ține pe cei care o practică activi și conectați cu comunitatea. 

„Colecționismul, în aceste condiții, devine un stil de viață, nu doar o ocupație”, mai zice aceeași sursă. 

Noi vă sfătuim să nu ezitați să intrați în lumile fascinante ale celor doi colecționari, pentru că veți trăi experiențe interesante. Puteți să vă interesați de programul special din cadrul Zilelor Sfântu Gheorghe, pentru că vor fi organizate activități pe măsură. 

La Casa Păpușilor găsiți posibilitatea de a programa un tur la numărul de telefon 0751.233.763.

De asemenea, și pentru o vizită la muzeul tehnic TeleTár puteți obține informații pe https://www.teletar.ro/ sau la numărul de telefon 0747.408.005. 

Despre fiecare dintre cele două locații veți găsi, în viitorul apropiat, articole complete pe covasnamedia.ro. 

Foto: Your Creative SIDE/Raymond Gheorghiță.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.