ACTUALITATE 28 decembrie 2014

Cod portocaliu de ninsori și vânt puternic. Harta zonelor afectate

de Covasna Media | 192 vizualizări

Meteorologii au emis un cod portocaliu de ninsori și vânt puternic pentru zece județe din țară. Avertizarea intră în vigoare azi, la ora 20:00 și expiră peste 24 de ore. Se vor semnala ninsori, viscol, precipitaţii mixte și polei.

În judeţele Buzău, Vrancea, Brăila, Ialomiţa, Galaţi, Vaslui, Bacău, precum şi în zona de munte a judeţelor Argeş, Dâmboviţa şi Prahova, în a doua parte a nopţii de duminică spre luni şi în cursul zilei de luni, 29 decembrie, cantităţile de precipitaţii vor depăşi izolat 40...50 l/mp.

Vântul va avea rafale de peste 70 – 80 km/h, viscolind şi troienind zăpada, iar vizibilitatea va scădea sub 50 de metri.

Vă amintim că un cod galben va intra în vigoare în această seară, la ora 20.00, și expiră peste 24 de ore. Ninsorile vor cuprinde treptat cea mai mare parte a ţării, iar în jumătatea sudică a Moldovei, cea mai mare parte a Munteniei şi nordul Olteniei vor fi abundente şi se va depune un strat nou şi consistent de zăpadă. În Dobrogea, iar în prima parte a nopţii şi în jumătatea de sud-est a Munteniei, precipitaţiile vor fi mixte şi se va depune polei.

În Muntenia, Moldova, Dobrogea şi estul Olteniei, vântul se va intensifica şi va depăşi la rafală 70 km/h, viscolind şi troienind zăpada.

În sudul Banatului, în a doua parte a zilei de duminică, 28 decembrie, vântul va avea intensificări cu viteze de 60 – 70 km/h, după care va slăbi treptat în intensitate.

cod portocaliu

În cea mai mare parte a Munteniei, în jumătatea de sud a Moldovei, în Dobrogea şi în estul Olteniei, vântul va prezenta intensificări temporare, cu rafale de peste 70 km/h, viscolind şi troienind zăpada.

Vremea de Revelion. Meteorologii au realizat prognoza meteo pentru Revelion, fiind aşteptate temperaturi extrem de scăzute şi o vreme de iarnă adevărată.

Miercuri, în ultima zi a anului, e ger pătrunzător în primele ore în aproape toată ţara, termometrele vor arăta chiar şi în jur de minus 20 grade în estul Transilvaniei, iar peste zi e o vremea deosebit de rece în centru, est şi în sud, unde vor fi valori sub pragul gerului, aşadar vor fi între minus 14 şi minus 4 grade. Mai ninge izolat în sud şi în sud-est. Vântul mai spulberă zăpada în Dobrogea, în sudul Moldovei şi în estul Munteniei.

Noaptea de Revelion va fi geroasă în aproape toată ţara, cu minime sub minus 20 grade în estul Transilvaniei. De joi până duminică vremea rămâne deosebit de rece, geroasă, îndeosebi nopţile şi dimineţile. Temporar mai ninge slab, pe arii restrânse, în special în nord şi în est.

Vremea de Revelion în Transilvania. În ultimele zile ale anului, temperaturii aerului vor fi nesemnificative, maximele diurne urmând a se situa, în medie, între -2 şi 2 grade, iar minimele nocturne între -8 şi -4 grade, valori ce vor caracteriza un regim termic normal pentru această perioadă a anului. Între 29 decembrie şi 4 ianuarie vor fi predominant ninsori, pe arii extinse.

Vremea de Revelion la munte. În perioada 29 decembrie - 4 ianuarie, temperatura aerului va marca o creştere, după care se va menţine relativ constantă până la sfârşitul intervalului, cu valori apropiate de normele perioadei, respectiv maxime diurne între -4 şi -2 grade şi minime nocturne situate în general între -9 şi -7 grade.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.